Gorenjska
757 ogledov

Požar uničil šest učilnic, pouka ta teden ne bo

požar Osnovna šola Bistrica pri Tržiču Občina Tržič
V sredo popoldne je zagorelo 600 kvadratnih metrov ostrešja Osnovne šole Bistrica pri Tržiču. Poškodovanih je šest učilnic, pouka ta teden ne bodo izvajali.

Požar, ki je zajel ostrešje šole, je izbruhnil ob 14.47. V času požara je bilo v šoli 60 od skupno 367 učencev. Vseh 60 je bilo varno evakuiranih, so sporočili z Občine Tržič. "Po prvi oceni je zagorelo 600 kvadratnih metrov ostrešja. Poškodovanih je 6 učilnic. Na intervenciji je posredovalo 216 gasilcev iz 23 enot, s 46 vozili. Zaradi zahtevnosti gašenja so bili poleg Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj aktivirani prostovoljni gasilci gasilskih zvez Tržič, Naklo, Radovljica in Kranj. Intervencijo je vodil občinski štab CZ Tržič ob pomoči GARS Kranj," so povedali. 

Na kraju so bili prisotni tudi kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Poli-cijske uprave Kranj in Komunala Tržič. Pri odstranjevanju sončne elektrarne in pokrivanju strehe je pomagala tudi regijska enota Civilne zaščite z avto-dvigalom. Zaradi gorenja sončne elektrarne je bil za nadzor nad okoljem o požaru obveščen Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME). 

Župan Peter Miklič je z vodstvom Občine Tržič na kraju spremljal intervencijo. 

požar Osnovna šola Bistrica pri Tržiču | Avtor: Občina Tržič Občina Tržič

Poteka forenzična preiskava vzroka požara

"Gasilci so proti večeru uspeli požar omejiti, danes poteka sanacija pogori-šča. Po oceni vodje intervencije bo prva sanacija za zaščito objekta aktivno potekala še nekaj časa, zato vse okoliške prebivalce naproša, naj ne otežujejo dela intervencijskim in drugim službam," so sporočili z Občine Tržič. "Trenutno poteka aktivna forenzična preiskava za ugotavljanje vzroka požara. Hkrati potekajo tudi ogledi stopnje poškodovanosti objekta."

Za intervencijo so porabili 120 kubičnih metrov vode iz javnega vodovodnega omrežja in vodo iz gasilskih cistern, ki so jo gasilske enote pripeljale s seboj. Gasilci so pričeli s sesanjem vode iz objekta, še danes pa bodo začeli tudi s pokrivanjem ostrešja, da bi preprečili dodatno škodo na objektu.  

požar Osnovna šola Bistrica pri Tržiču | Avtor: Občina Tržič Občina Tržič

Pouk se bo nadaljeval v ponedeljek, 10. junija. "Vsi starši so bili obveščeni, da otroci niti danes niti jutri nimajo pouka. V šoli ni elektrike, učilnice so uničene, mokre, prostore pa bo potrebno tudi dobro prezračiti, ker je vonj po dimu močno prisoten. Vsi prisotni se trudijo čim hitreje zagotoviti varno in zdravo  okolje, da se bodo učenci lahko kar se da hitro vrnili k pouku.

Dina Pintarič, ravnateljica Osnovne šole Bistrica pri Tržiču: "V tej težki situaciji bi se rada iskreno zahvalila vsem gasilcem za posredovanje. Zahvala gre tudi županu občine Tržič, podžupanji, direktorju Občinske uprave in vodji Urada za gospodarstvo in družene dejavnosti. Z nami so bili namreč od začetka do konca intervencije in prišli so tudi danes. Skupaj rešujemo težave. Moram pa povedati, da kljub nesreči, ki nas je doletela, vidimo danes okrog sebe veliko pozitivnega – razumevanje s strani s staršev, klici in podpora kolegov, nesebičnost ljudi, sočustvovanje, pripravljenost pomagati," je dejala Dina Pintarič, ravnateljica Osnovne šole Bistrica pri Tržiču.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:55 06.junij 2024.

    Sreča v nesreči je, da je konec šolskega leta..Ugotovitev forenzikov pa bo znana, ko bomo na to večina že pozabili..