Gorenjska
98 ogledov

Prireditve naj pripravljajo zunanji izvajalci

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Na zadnjih dveh sejah kranjskega mestnega sveta je tekla tudi debata o Zavodu za turizem in kulturo Kranj. Čeprav ob koncu ni bil sprejet noben od sklepov, se je kljub temu v razpravi pokazalo, da bodo potrebne nekatere spremembe.

Kranjska mestna svetnica Barbara Gunčar je že novembra na sejo uvrstila točko o Zavodu za turizem in kulturo Kranj, razpravo in odločanje pa so nadaljevali na prvi decembrski seji. Kot je ob tem dejala, je ta zadeva že kar nekaj časa problematična. »Zavod za turizem pogosto enačimo s centrom mesta in ljudje pogosto rečejo, da gre tako ali tako vse v center mesta, kar pa ni res oziroma je še slabše,« je svojo razpravo začela Gunčarjeva. Svetu je tako predlagala v sprejem tri sklepe.

 

Nujna bi bila izločitev organizacij prireditev

Barbara Gunčar je tako predlagala, da se organizacije prireditev izločijo iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj in se jih preko razpisov ponudi v izvajanje zunanjim izvajalcem. Sredstva za to pa bi se rezervirala pod okriljem Zavoda za turizem. »V preteklem mandatu je mestni svet sprejel strategijo, v kateri jasno piše, da se prireditve izločijo,« je izpostavila Gunčarjeva. Zavod po njenih besedah trenutno izvaja predvsem množične prireditve, ki so bolj ali manj pijanke in ne prinašajo kakšnega posebnega dobička, kvečjemu dodatne stroške.

 

Izvedla je tudi anketo, v katero je vključila nekatere pomembne deležnike v Kranju, od gospodarstva, gostinstva, turizma do krajevnih skupnosti. Ti so predvsem izpostavili premajhno možnost vključevanja v delo Zavoda. Ob tem je še posebej izpostavila predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici prihodnjega leta, ko bi morali imeti izdelano jasno strategijo, a naj večina deležnikov ne bi poznala načrtov za to obdobje. Večina vprašanih pa se je tudi strinjalo, da naj Zavod ne organizira prireditev, ampak jih zgolj koordinira. Ob tem je predlagala tudi sklep, da se spremeni veljavni odlok in se spremeni sestava sveta Zavoda. Vanj naj je vključi predstavnike Krajevnih skupnosti, gostincev iz centra Kranja, prenočitvenih obratov, turističnih društev in turističnih kmetij.

 

Predlagani sklepi so v nasprotju z občinskim statutom

Ob koncu razprave večina kranjskih svetnic in svetnikov ni podprla predlaganih sklepov. Po besedah župana Matjaža Rakovca je ob tem tudi opozarjal, da so predlagani sklepi v nasprotju z veljavnim občinskim statutom. »Anketa je bila izvedena med 29 anketirancimi, bila je zelo načrtno usmerjena. Bistveno pa je, kar sem že opozoril, da so vsi sklepi v nasprotju s statutom, poslovnikom oziroma odlokom o ustanovitvi Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Mestni svet ne sme odrejati zavodu, na kakšen način naj karkoli izvede kot tudi za kaj naj se sredstva namenijo. Zavod je namreč samostojna pravna oseba in mestni svet nima nobenih pristojnosti, da posega v njegovo poslovanje,« pojasnjuje župan Rakovec.

 

Sredstva za prireditve za letošnji veseli december naj se nameni gostincem

Barbara Gunčar je predlagala tudi, da se sredstva, ki so letos namenjena za prireditve za veseli december v okviru Zavoda in občine, namenijo za pomoč gostinstvu v Mestni občini Kranj. Kot je predlagala, naj bi kriterije za delitev do naslednje seje pripravili občinska uprava in predstavniki Zavoda. Župan Matjaž Rakovec je dejal, da teh sredstev ni tako veliko in ker je v občini okrog 500 gostincev, bi vsak od njih lahko dobil le okrog 100 evrov.

 

Dopolnil ga je tudi vodja Sektorja za finance in splošne zadeve Mirko Tavčar, ki pravi: »Mi pripravljamo rebalans proračuna za leto 2021. Naredili smo oceno realizacije tekočega leta in kar bo ostanka, ki pa ga ne bo veliko, pa se prenaša kot vir proračuna 2021. Druga stvar pa je, da razdelitev sredstev, kot je bilo predlagano na seji s strani svetnice Barbare Gunčar, enostavno ni možna, ker bi to pomenilo državno pomoč in bi za to morali imeti nek splošni akt, ki bi ga svet moral sprejeti. Ali je to dovoljeno ali ne pa je drugo vprašanje. Ker pa je letošnji proračun že zaključen, teh sredstev v okviru tega proračuna sploh ne moremo razdeliti.«

TURIZEM Gorenjska Kranjski turizem bo okreval!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice