Gorenjska
76 ogledov

Prvi koraki k večji uporabi lokalne hrane v javnih zavodih na Gorenjskem

Prvo regijsko srečanje Skupaj za več lokalne hrane v javnih zavodih, Biotehniški center Naklo, junij 2024 Razvojna agencija Ragor Od leve: Marcela Klofutar, Andreja Širca Čampa, Aleš Fister, Marjeta Podpečan, Nina Kaličanin in Gašper Kleč
Biotehniški center Naklo je pred kratkim gostil regijsko srečanje Skupaj za več lokalne hrane v javnih zavodih.

Prvo regijsko srečanje Skupaj za več lokalne hrane v javnih zavodih so organizirali Mestna občina Kranj, Razvojna agencija Sora, Razvojna agencija Ragor in Biotehniški center (BC) Naklo. Dogodek je bil namenjen lokalnim pridelovalcem, predelovalcem, organizatorjem prehrane, kuharjem in odgovornim osebam v javnih zavodih na Gorenjskem. Srečanje je privabilo 20 pridelovalcev ter okoli 60 predstavnikov javnih zavodov, med njimi ravnatelje, organizatorje prehrane, vodje kuhinj in kuharje. Na Gorenjskem že dalj časa namreč potekajo številne aktivnosti in projekti za povečanje uporabe lokalne hrane v javnih zavodih, kjer si različne organizacije prizadevajo, da bi bilo čim več obrokov pripravljenih iz lokalnih sestavin.

Dogodek je predstavljal priložnost za izmenjavo mnenj in seznanitev s primeri dobrih praks, srečanje s ponudniki lokalne hrane ter vzpostavitev novih sodelovanj. Na posestvu Biotehniškega centra Naklo so bile postavljene stojnice s predstavitvijo ponudbe lokalnih prehranskih izdelkov, kar je omogočilo predstavnikom javnih zavodov neposredno spoznavanje z obstoječimi in potencialnimi novimi dobavitelji.

V prvem delu srečanja so udeležence nagovorili Ivan Meglič, župan Občine Naklo, Manja Zorko, podžupanja Mestne občine Kranj, Marijan Pogačnik, direktor BC Naklo, in Gašper Kleč, v. d. direktorja Razvojne agencije Sora. Izpostavili so pomembnost zdrave in lokalno pridelane hrane ter potrebo po povezovanju različnih deležnikov, od pridelovalcev, zadrug, javnih zavodov do učiteljev.

Marjeta Podpečan iz Kranjskih vrtcev je predstavila uspehe javnega naročila za prehranske artikle, kjer v določenih kategorijah že dosegajo skoraj 50% lokalnih dobaviteljev. Aleš Fister iz Ekološke kmetije Porta je izpostavil izzive lokalnih ponudnikov pri sodelovanju z javnimi zavodi in predlagal izboljšave, kot je predelava živil ter boljša organizacija znanja med pridelovalci. Marcela Klofutar iz Hiše Linhart je predstavila svoje videnje, dolgoletna prizadevanja ter sodelovanje z javnimi zavodi, saj zgolj zadovoljni in motivirani zaposleni za otroke kuhajo zdravo. Andreja Širca Čampa, strokovnjakinja za zdravo prehranjevanje, klinična dietetičarka, je predstavila koristi uporabe lokalno pridelane hrane v javnih zavodih. Nina Kaličanin iz BC Naklo pa lokalno prehrano kot priložnost za žensko podjetništvo.

Sledila je tudi okrogla miza, med katero so oblikovali predloge za bolj učinkovito sodelovanje in uvajanje lokalno pridelane hrane v javne zavode, ki jih bo skušala slediti regija. V drugem delu so se na stojnicah predstavili lokalni ponudniki, ki so s svojo ponudbo želeli postati redni dobavitelji javnih zavodov v prihodnjem letu.

Organizatorji dogodka so ob koncu izpostavili ključne zaključke srečanja. Med njimi so potreba po dvigu plač kuharjem, dvigu ugleda kuharskega poklica, vzpostavitvi sistema vidnosti kuharjev v javnih zavodih ter privlačnosti obrokov za otroke. Zaključke so posredovali odločevalcem politik in pripravljalcem zakonodaje, s ciljem izboljšanja sistema lokalne prehrane v javnih zavodih. Sam dogodek pa je tako pokazal na velik potencial in potrebo po nadaljnjih prizadevanjih za večjo prisotnost lokalno pridelane hrane v javnih zavodih, kar prinaša koristi tako za lokalne pridelovalce kot za kakovost obrokov v šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.