Gorenjska
2273 ogledov

Samostan s cerkvijo kulturni spomenik državnega pomena

Adergas, samostan Velesovo s cerkvijo spletna stran Občine Cerklje na Gorenjskem Župnijska cerkev Marijinega oznjanjenja v Adergasu.
Vlada je na današnji seji razglasila dva nova kulturna spomenika državnega pomena: dvorec Gutenbuchel s parkom v Ravnah pri Šoštanju in samostan Velesovo s cerkvijo Marijinega oznanjenja v Adergasu na Gorenjskem.

Cerkvena arhitektura v Adergasu je, kot so zapisali na Ukomu, eden najpomembnejših poznobaročnih spomenikov v Sloveniji. Bogat niz arhitekturnih detajlov v notranjosti je nadgrajen z izbrano opremo, posebej slikami, ki zaokrožujejo celostno umetnino poznega 18. stoletja. V kripti pod cerkvijo so grobnice sester dominikank in dveh duhovnikov.

Nekoč samostanska, danes župnijska cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem oziroma v Adergasu ima bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Leta 1238 so dominikanski samostan ustanovile redovnice plemiških rodbin iz okolice Dunaja. Kmalu so začeli okrog samostana graditi hiše. Tako je nastala vas Adergas, ki so ji ime dale nemško govoreče redovnice.

Samostan so večkrat napadli Turki in ga končno razrušili leta 1471. Danes je tako od prvotnega samostana vidnih le nekaj ruševin. Ohranjen pa je tudi Marijin kip, piše na spletni strani župnije Velesovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.