Gorenjska
13739 ogledov

Še Klakočar Zupančičeva spremenila načrte

Prešernov sejm v Kranju MOK
Kar okoli 30.000 ljudi od blizu in daleč je poskrbelo za prešeren Prešernov dan v Kranju.

Na tisoče obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije je na slovenski kulturni praznik zavzelo ulice in trge starega dela mesta Kranj in dokazalo, da gresta kultura in turizem z roko v roki. Kranj se je že enaindvajsetič prelevil v eno od osrednjih prizorišč, kjer so s pestrim kulturnim in umetniškim programom ter raznoliko sejemsko ponudbo počastili spomin na Franceta Prešerna. Kranj je po oceni organizatorja, Zavoda za turizem in kulturo Kranj, obiskalo okoli 30 tisoč ljudi.

Prešernov smenj so ob enajsti uri pred Prešernovim gledališčem odprli častna pokroviteljica smnja predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) Klemen Malovrh.

"V Kranju se danes ogromno dogaja. Po celem mestu so umetniki, kulturniki, obrtniki, skratka ustvarjalci vseh vrst. Prepričan sem, da bi bil Prešeren ponosen, predvsem pa zadovoljen, kako kultura združuje in bogati slovenski narod," je dejal župan Rakovec.

"Kranj je danes in tudi ostale dni v letu kulturno srce Slovenije in je Prešernovo mesto. Ob tem dogodku sodeluje kar nekaj kranjskih kulturnih hiš in vsem se najlepše zahvaljujem, obiskovalcem pa želim, da se bodo danes naužili kulture, saj je na voljo res veliko različnih zanimivih vsebin. Bodite danes vsi meščani Kranja!" pa je zbrane nagovoril Malovrh.

Pestro in kulturno, predsednica DZ navdušena

Kulturno družabni utrip mesta je z 20 različnimi prizorišči, več kot 500 nastopajočimi in sodelujočimi, odlično obiskanimi kulturnimi hrami ter pestro kulinarično ponudbo privabljal obiskovalce v mesto vse do večernih ur. Ulice in trge mesta so zavzeli mojstri domače in umetnostne obrti, dogajanje so popestrile recitacije Prešernovih pesmi, nastopi pevskih zborov in folklornih skupin, zaigrali so lajnarji, številne kulturne ustanove – na primer Gorenjski muzej, Mestna knjižnica Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, Layerjeva hiša – pa so odprle svoja vrata.

Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič si je v spremstvu župana MOK in direktorja ZTKK  ogledala ponudbo Prešernovega smnja in bila nad dogajanjem v Kranju tako navdušena, da je po ogledu Prešernove hiše in vpisu v častno knjigo gostov dejala, da bo v Kranju ostala do večera.

Prešernov sejm v Kranju | Avtor: MOK MOK

Prišli so vsi letošnji Prešernovi nagrajenci

Matjaž Rakovec, Klemen Malovrh in podžupanja MOK Manja Zorko so v Prešernovem gaju ob grobu pesnika položili venec.

Popoldne je Kranj v Galeriji Prešernovih nagrajencev gostil Prešernove nagrajence, srečanje pa se je nadaljevalo v Prešernovem gledališču, kjer so jih pozdravili in nagovorili kranjski župan Rakovec, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič in ministrica za kulturo Republike Slovenije dr. Asta Vrečko.

"8. februar je dan, ki nas še posebej združuje. Je dan, ko je prepir pregnan in v ospredje stopi kultura. Vesel sem, da v Kranju umetnosti, povezovanja in kulture ne zmanjka," je poudaril Matjaž Rakovec. Ministrica dr. Asta Vrečko pa je oznanila, da če kaj, potem danes potrebujemo čas za kulturo in za branje.

Sledil je pogovor z nagrajenci. Shoda muz na kranjskem Parnasi so se udeležili Prešernov nagrajenec baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik Neubauer, ter vsi letošnji nagrajenci Prešernovega sklada: pesnica Miljana Cunta, dramska igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, scenaristka in režiserka Sara Kern ter grafični oblikovalec Tomato Košir. Dogodek se je zaključil s sprejemom in druženjem ljubiteljev kulture.

Že v soboto pa se v Kranju obeta še en poseben dan, na vrsti je namreč pustno obarvan Krančkov karneval.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 00:09 09.februar 2024.

    UKZ je zelo inteligentna ženska in zna se zabavat tudi na svoj račun..

Sorodne novice