Gorenjska
248 ogledov

Shod muz na kranjskem Parnasi

Arhitekturni sprehodo po Kranju M. Ha. Prešernovo gledališče Kranj
Kranj bo jutri, v petek, 25. februarja, gostil Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada, prejemnike najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke. Tradicionalna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi se bo začela v Galeriji Prešernovih nagrajencev, nadaljevala v Prešernovi hiši in Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Osrednji dogodek, na katerem bodo spregovorili lavreati, bo v Prešernovem gledališču Kranj ob 18. uri.

V Kranju bodo, kot so danes sporočili iz Mestne občine Kranj, tudi letos ponosno gostili Prešernove nagrajence in nagrajence ter nagrajenke Prešernovega sklada na tradicionalni prireditvi Shod muz na kranjskem Parnasi. Prejemnika Prešernovih nagrad 2022 sta klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman. Nagrajenci in nagrajenke Prešernovega sklada 2022 so pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš, režiserka in avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

Program se bo začel v Galeriji Prešernovih nagrajencev ob 16. uri z recitalom lanskoletnega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka. Nagrajenci si bodo ogledali razstavo Čas pozabe z višjo kustosinjo Irmo Brodnjak Firbas. Sledil bo še ogled stalne razstave Prešeren – pesnik v Prešernovi hiši in portretov letošnjih nagrajencev v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj, ki jih je prispeval fotograf Tone Stojko. Vrhunec bo pogovor z lavreati v Prešernovem gledališču Kranj ob 18. uri, ki ga bo povezovala Patricija Maličev. Nagovorili jih bodo državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc, predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič in podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Dogodek si bo mogoče ogledati tudi na spletu. Prireditelji vabijo na večerni dogodek v gledališču, vstop je brezplačen, vstopnice pa je treba predhodno rezervirati na blagajni gledališča na telefonski številki 04 20 10 200 ali preko e-pošte blagajna@pgk.si.

»Vsakič je poseben privilegij v Kranju gostiti prejemnike in prejemnice najvišjih državnih priznanj na področju kulture. Spoštovane nagrajenke, spoštovani nagrajenci, najvišja državna nagrada je potrditev, da delate izjemno in kakovostno. Da sodite v vrh. Še naprej ustvarjajte, imejte v sebi nemir in zagon. Vse to pomeni razvoj, premik naprej. Za vas in tudi nas. Iskrene čestitke,« sporoča podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe nagrajencem in  nagrajenkam. »Kultura nas bogati, nas zaznamuje in zaradi nje se razvijamo naprej. Kot narod nismo preživeli zaradi naravnih danosti, ekonomske preračunljivosti ali vojaške moči, temveč zaradi besede in svojega duha. Lahko smo ponosni, kako ohranjamo svoj jezik in identiteto. Pa naj bo to v poeziji ali prozi, v igri ali filmu, na slikarskem platnu ali z glasbo,« še dodaja.

Mestna občina Kranj si prizadeva za podporo kulture v lokalnem okolju. Lani so tako, kot so navedli v sporočilu za javnost, pripravili dokument razvojnega načrtovanja področja kulture Program kulture MO Kranj 2021–2025. Vzpostavili so redno sodelovanje vseh javnih zavodov v starem mestnem jedru z namenom skupnega izvajanja projektov in oživljanja starega mestnega jedra skupaj s Prešernovim gledališčem Kranj, Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in Glasbeno šolo Kranj. Občina za kulturo nameni približno 4,1 milijona evrov na leto, od tega 86 odstotkov za delovanje javnih zavodov s področja kulture.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.