Gorenjska
114 ogledov

"Vstraniše" uspešno deluje že 3 leta

Mestno vstraniše Peter Šalamon
Kranj je dolga leta čakal na javno stranišče. Končno ga je dobil pred dobrimi tremi leti, ko ga je občina uredila v starem mestnem jedru, kjer je bila nekdaj Šifrerjeva gostilna. V teh letih se je med ljudmi dobro prijelo in ga redno uporabljajo, v zadnjem času pa tudi tam veljajo posebni ukrepi zaradi širjenja novega koronavirusa.

V starem Kranj so pred tremi leti po več letih pregpvarjanj uredili prvo javno stranišče. Občina ga je poimenovala "Mestno vstraniše". Takšno ime je dobilo po znanem Kranjčanu Janezu Bleiweisu, ki naj bi takšno ime uporabljal za stranišče. Javno stranišče deluje v starem mestnem jedru, kjer je nekdaj stala Šifrerjeva gostilna. Urejeno je v starinskem slogu, poseben čar pa mu dajejo zanimive poslikave v notranjosti. Dobrih 33 kvadratnih metrov ponuja dve ženski, dve moški in eno stranišče za invalide s previjalno mizo za dojenčke, prostor za čistila in servisni prostor. Njegova uporaba je brezplačna, mesečni stroški upravljanja pa znašajo slabih 4.000 evrov.

Kranjčani so dobro sprejeli javno "vstraniše"

Javno stranišče v Kranju je dobro obiskano, ljudje ga redno uporabljajo, pojasnjujejo na Mestni občini Kranj. Je tudi redno vzdrževano, čiščeno in razkuženo vsako uro. Na vratih stranišča je pritrjena EURO ključavnica za gibalno ovirane. Ti lahko vstopajo v stranišče tudi izven delovnega časa. Sicer pa je odprto vse dni v tednu, in sicer od nedelje do četrtka med 7. in 22. uro, v petek in soboto pa med 7. uro in polnočjo. "Tudi v času novega koronavirusa obratuje po običajnem urniku. Poskrbljeno je za vse zdravstvene standarde, ki jih določa NIJZ. Pri higieni in čiščenju smo še posebno skrbni, prav tako pa morajo uporabniki upoštevati ukrepe NIJZ, kot je razkuževanje rok in nošenje maske," v luči trenutne zdravstvene krize izpostavljajo na kranjski občini.

Javno stranišče ostaja brezplačno

Že ob odprtju javnega stranišča so na kranjski občini izpostavili, da je uporaba javnih sanitarij brezplačna. "Menimo, da plačilo, čeprav simbolično, ni smiselno, saj bi oteževalo dostop do stranišča bolnikom, ki imajo kronično vnetno črevesno bolezen oziroma podobne težave. Poleg tega bi z morebitnim avtomatom za plačilo ovirali dostop invalidom," še vedno menijo na občini, tako da ne razmišljajo o uvedbi plačila. Zaenkrat pa tudi ne razmišljajo o vzpostavitvi še kakšnih novih javnih sanitarij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.