Gorenjska
14693 ogledov

Zaprta pot proti Vodnikovemu domu

granata, ostanek 2. svetovne vojne, neeksplodirano ubojno sredstvo
1/2
PZS Ne dotikajte se! To je prvo pravilo ob najdbi takih in podobnih neeksplodiranih ubojnih sredstev.
Planinska zveza Slovenije opozarja, da je zaradi skalnega podora, ki je včeraj razkril tudi topovsko granato, do nadaljnjega zaprta markirana planinska pot proti Velemu polju na odseku Gornja planina Tosc–Na zagonu.

Gre za planinsko pot v občini Bohinj, ki pripelje z Uskovnice ali z Rudnega polja čez Gornjo Planino Tosc proti Vodnikovemu domu na Velem polju. Včeraj zjutraj so na tej poti, kjer je aktiven podor, odkrili neeksplodirano topovsko granato kalibra 75mm, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Gre za granato, jugoslovanske izdelave. Tovrstne granate so nekoč uporabljali za proženje plazov, so pojasnili s Policijske uprave Kranj.

Na kraj so včeraj s helikopterjem poleteli policisti in kraj zavarovali ter pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije v spremstvu gorskega reševalca GRS Bohinj. Granato so prenesli do kamnoloma na Rudnem polju, kjer so jo uničili.

Zaprta pot, planinska pot, občina Bohinj | Avtor: PZS PZS

S PZS opozarjajo, da pot zaradi podora ostaja še naprej zaprta in prosijo planince, naj se ne podajajo po tej poti!

Klic na 112 ali 113

Uprava za zaščito in reševanje ob najdi neeksplodiranega ubojnega sredstva svetuje, da je treba čimprej obvestiti center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113.

Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in predmetu. Če okoliščine omogočajo, najdbo fotografiramo s prenosnim telefonom in jo posredujemo operaterju v klicni center.

Ob klicu na številko 112 ali 113 posredujemo podatke: kdo kliče, kraj najdbe, za kakšen predmet gre z opisom ter ali so ogroženi ljudje in živali.

Kraj najdbe zavarujemo, predmeta se nikakor ne dotikamo, ga ne prestavljamo ali razstavljamo. Kraj, kjer je nevarni predmet, zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli. 

dezurni@styria-media.si

Reševanje v gorah, GRS Kranjska Gora APEL REŠEVALCEV Gorenjska Pod vtisi hude nesreče opozarjajo, prosijo, ...
Komentarjev 1