Gorenjska
499 ogledov

Znani so nominiranci za Grumovo nagrado

V okviru priprav na 52. Teden slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 27. marca 2022, so predstavili nominirance za letošnjo nagrado Slavka Gruma.

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo predsednica Vesna Jevnikar ter člana Tomaž Toporišič in Jakob Ribič, so prebrali 29 novih dramskih besedil za nagrado Slavka Gruma ter 9 za nagrado za mladega dramatika. »Bera v obeh kategorijah je bila raznolika. Drame so bile zelo raznolike, tako po stilu kot tematiki, ki pa se v večini primerov loteva covida, kar je logično. Ugotavljamo tudi, da je izjemna kvaliteta glede mlade dramatike. Več kot očitno se torej pozna, da se na AGRFT že nekaj let s tem intenzivno ukvarjajo, se pravi s pisanjem dram na dramaturškem oddelku,« je povedala Jevnikarjeva.

Vesna Jevnikar | Avtor: Tania Mendillo Tania Mendillo

Na koncu so izbrali štiri nominirance. »Zvrstno so ta besedila raznolika, včasih tudi hibridna, sveža, z nekaj še ne čisto razrešenih dilem na ravni sižeja in fabule. Včasih so za uprizarjanje izziv, a večinoma izziv, ki lahko prinese tudi gledališke presežke, tako užitek branja kot užitek gledanja,« je ob tem zapisala žirija.

Letošnja nominirala besedila so Jera Ivanc: logocentrična komedija za sedem punc o delcih, revoluciji in gledališču; Aljoša Lovrić Krapež: Weltschmertz; Katarina Morano: Usedline ter Urša Majcen: Zgodba o bakrenem kralju. Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma ter nagrado za mladega dramatika/dramatičarko, bodo razglasili 8. aprila 2022, ko bo na sporedu sklepna slovesnost 52. Tedna slovenske drame.

Jera Ivanc | Avtor: Ivan Jakac Ivan Jakac
Aljoša Lovrić Krapež | Avtor: Nada Žgank Nada Žgank
Katarina Morano | Avtor: Domen Martinčič Domen Martinčič
Urša Majcen | Avtor: Sandi Skok Sandi Skok

GLEDALIŠČE Gorenjska Gledališča bolj posegajo po sodobni slovenski dramatiki TEDEN SLOVENSKE DRAME Gorenjska Dogodek že spet vabi v Kranj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.