Magazin
42 ogledov

Bolečine v hrbtenici? Morda je kriv prenosnik!

Krivec za pojav bolečin je tipkovnica, ki ni ločena od računalnika. Žurnal24 main
S prenosniki smo sicer bolj mobilni pri delu, vendar pa so ti lahko vzrok za bolečine v hrbtu, vratu in za težave z rameni.

V osnovi so bili prenosniki narejeni za občasno uporabo na poti, na letalu ali vlaku in ne za dolgotrajne delavnike v pisarni. Danes je cena prenosnikov relativno nizka, poleg tega pa zaposlenim omogoča, da ga vzamejo tudi na dom, zato se pogosto dogaja, da delodajalci zaposlenim priskrbijo kar prenosnike. Tako ljudje preživijo ure in ure v položaju, ki ni pravilen oziroma je celo škodljiv. Tako nastanejo bolečine, ki so zaradi oblike prenosnika neizogibne.

Težava v tipkovnici
Glavna težava je, da tipkovnica ni ločena kot pri namiznih računalnikih, pri katerih si jo lahko poljubno približamo, ampak je del računalnika. Ker morate prenosnik potisniti stran od sebe, da dobro vidite na zaslon, morate zato roke iztegniti in rame nagniti naprej, kar ustvari slabo držo. Obremenitev hrbtenice je zato veliko večja na enem mestu in povzroča bolečino.

Najmanj, kar lahko naredite je, da:

  • uporabljajte ločeno tipkovnico in miško,
  • uporabite stojalo za prenosnik, da ga dvignete višje v vidno polje,
  • ga postavite na trdno oporo, ne v svoje naročje,
  • vzemite si redne odmore,
  • sedite vzravnano, s podprtim spodnjim delom hrbta,
  • priučite se teh navad, preden se pojavi bolečina, saj se težave s hrbtenico, vratom in rameni razvijejo skozi čas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.