Doroteja Premužič, vodja Diamantk, komaj čaka prihod prazničnih dni, na katere se že veselo pripravlja. Njena kuhinja bo letos dišala še posebej omamno, saj bo goste razvajala z aromatičnim jabolčnim napitkom in robidovim punčem.
"Najraje imam čas božiča in praznikov, vonj po cimetu in kuhanem vinu, zato naravnost obožujem božično kuhinjo, kjer se vedno potrudim in pripravim svečan jedilnik. Za pravo božično vzdušje pa ne smejo manjkati poživljajoči napitki, ki nas ogrejejo." Doroteja je za nas pripravila dva recepta:
Za aromatičen jabolčni napitek potrebujete:
- 1 l jabolčnega soka
- 1 cimetovo paličico
- 4 klinčke
- 1 žličko glavic kardamoma
- 2 janeževi zvezdi
- 2,5 dcl jabolčnega vina
- sladkor po želji
"V lonec vlijte jabolčni sok in dodajte vse začimbe. Zavrite in kuhajte deset minut pri nizki temperaturi. Nato prilijte jabolčno vino in sladkajte. Postrezite vroče."
Za robidov punč potrebujete:
- 7,5 dcl suhega rdečega vina
- 2 žlički ruma
- 1 dcl robidovega soka
- 1 limono
- 150 g kandiranega sladkorja
- 1 cimetovo paličico
- 1 klinček
- 1 žličko mešanice za punč
"Segrejte vino, rum in robidov sok, vendar ne do vretja. Operite in na tanko olupite limono ter iztisnite sok. Sok in lupino skupaj s sladkorjem in z začimbami primešajte k vinu in segrevajte, vse dokler se sladkor ne raztopi. Čez cedilo prelijte v kozarce."