Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Cela ulica nori

Mini Teater Marko Šeruga
Na Križevniški ulici je praznoval Tomaž Šalamun, z njim pa več sto obiskovalcev in prebivalcev nove Kulturne četrti Križevniška.

Približno sto metrov dolga in šest metrov široka Križevniška ulica je verjetno ulica z največjo koncentracijo kulturnikov na kvadratni meter v Sloveniji. Tam so med drugim živeli ali ustvarjali Jože Plečnik, Anton Tomaž Linhart, France Prešeren in Majda Potokar, danes pa boste na njej morda srečali Neco Falk, Alana Hranitelja, Urbana Kodra in še marsikoga drugega.

“Ko sem naredil pregled, kdo vse je tu živel, sem bil šokiran. Ko pogledam seznam, je to pravzaprav zgodovina Slovencev,” je nad ulico, v kateri poleg galerij in različnih umetnikov deluje "njegovo" gledališče, fasciniran Robert Waltl, direktor Mini teatra in pobudnik performansa Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana v režiji Ivice Buljana.

 

"Odzivi so neverjetni"
“Obisk je bil absolutno nad vsemi pričakovanji, današnji odzivi pa so takšni, da ne morem verjeti,” je o dogodku, ki je počastil 70. rojstni dan enega od največjih slovenskih pesnikov Tomaža Šalamuna, obenem pa uradno odprl Kulturno četrt Križevniška, povedal Waltl, ki ga je množica 400 ljudi popolnoma presenetila. Po njegovih besedah so bili nad akcijo navdušeni tako prebivalci Križevniške kot slavljenec, ki mu je menda rekel, da še nikoli v življenju ni videl, da se da poezija narediti na takšen način.

Pobuda za akcijo je, kot pravi Waltl, nastala, ker so želeli povezati vse tamkajšnje institucije, povezane s kulturo, in opozoriti na ulico. Naslednjič bo ta v večjem obsegu, od Križank do Brega, opozarjala na srednjeveški dan, 2. oktobra, ko bodo po njej korakali vitezi, zase pa bodo kaj poleg odraslih našli tudi otroci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.