Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Dokumentarno o mojstru fotografije

Kino Metropol Kino Metropol
Ob 20. uri si lahko v celjskem mestnem kinu Metropol ogledate dokumentarni portretni film Dragiša Modrinjak, mojster fotografije.

Dokumentarni portretni film govori o delu in življenju nedavno preminulega mojstra fotografije Dragiše Modrinjaka, ki se je v zgodovino slovenske fotografije zapisal tudi kot izjemen kronist. Je dobitnik številnih priznanj, bil je neutruden mentor mladim generacijam fotografov, v zadnjem času pa se je osredotočil na zbiranje fotoaparatov za prvi fotografski muzej v državi.

Dragiša Modrinjak je začel delovati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot fotoreporter, potem pa je ves čas razvijal svojo ustvarjalnost na različnih področjih fotografije. Reportersko fotografijo je povzdignil na raven umetniške, tedanje evropske fotografije in ji zastavil pripadajočo pozicijo. Ni le sledil času in trendom, z neprestanim iskanjem in eksperimentiranjem jih je celo prehiteval. V svojih posnetkih je vselej upošteval prvine likovne umetnosti in uspel uveljaviti fotografijo kot umetnost. Bil je tudi mentor, obenem pa nekaj desetletij predan zbiratelj fotografskih starin in velik poznavalec tako slovenske kot svetovne fotografije.

Film je avtorica Maja Modrinjak pod mentorstvom Borisa Jurjaševiča zasnovala kot predstavitev različnih vidikov delovanja tega mariborskega fotografskega mojstra.

Vstop je prost!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.