Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

V mesto bo pridivjala nevihta

Nevihta Barbara Čeferin, MGL Ljubljana
V Mestnem gledališču Ljubljana si lahko ob 19.30 ogledate gledališko dramo Nevihta, ki je premiero doživela konec prejšnjega meseca.

Katerina (Nika Rozman) je mlada poročena ženska, ujeta v mrzlo hišo neusmiljene tašče, bogate trgovke Kabanovke (Jožica Avbelj), ki v strahovladju gospoduje mladi trojki: snahi Katerini, radoživi hčerki Varvari/Barbari (Alja Kapun) in mevžastemu sinu Tihonu (Matej Puc), ki mu žena Katerina predstavlja le nekakšno nujno zlo in ki si od matere in žensk v hiši najraje oddahne ob steklenici vodke.

V mestecu ob Volgi prebiva tudi Moskovčan Boris Grigorjevič (Primož Pirnat), čigar finančna usoda je na milost in nemilost prepuščena hitri jezi strica, uglednega trgovca Dikoja (Boris Ostan). Med Katerino in Borisom v nekaj brezbesednih srečanjih na promenadi zaplameni prepovedana ljubezen. Katerino grabi neznosna slaba vest, Barbara jo prepričuje, naj zgrabi priložnost za srečo, urar Kuligin (Janez Starina) ustvarja perpetuum mobile, nad Volgo se zbira nevihta, napol blazna starka pa vsem skupaj napoveduje žalosten konec. Ko se Tihon za dva tedna odpravi v Moskvo, je Katerinina krepost na preizkušnji.

Nevihto je Aleksander Nikolajevič Ostrovski snoval več let in jo izdal jeseni 1859; napisana je bila torej v času vzpona in razcveta ruske dramatike, hkrati pa dobro leto pred začetkom obsežnih reform carja Aleksandra II.

Vstopnica za ogled predstave vas bo stala od 8,20 evra do 15,10 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.