Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Zbeži: Srhljivka o medrasni nestrpnosti

Zbeži Žurnal24 main
Zbeži! je film, ki so ga posneli preden je predsednik Amerike postal Donald Trump, a je ravno zaradi njegove izvolitve danes še bolj aktualen.

"Če ste povabljeni, še ne pomeni, da ste dobrodošli,“ je sporočilo filma Zbeži, katerega režiser je priljubljeni ameriški komik Jordan Peele. Film,  ki  je  na  skrivni  polnočni  projekciji  navdušil  že na festivalu neodvisnega  filma  Sundance,  preseneča  tudi  v okviru rednih predvajanj. Kljub  relativno  nizkemu  proračunu  in nezvezdniški igralski zasedbi je v Ameriki  prvi vikend predvajanja zaslužil več kot 30 miijonov dolarjev. Gre za  srhljivko, ki se v marsičem oddalji od svojega žanra – poleg značilnega stopnjevanja  napetosti  in  občutka, da tukaj nekaj ni prav, nam scenarist Jordan  Peele,  ki  je  film tudi režiral in produciral, na prefinjen način približa  medrasne odnose, ki so v sodobni družbi marsikdaj urejeni samo na videz. Poleg   angažirane  note  pa  bodo  gledalci  navdušeni  tudi  nad komično-satiričnimi vložki, ki jih v srhljivkah redkeje srečamo.

Chris  (Daniel  Kaluuya)  se pripravlja, da bo prvič spoznal starše svojega dekleta  Rose  (Allison Williams). Srečanje v njem vzbuja skrb saj Rose, ki je belka, svojim staršem ni povedala, da njen novi fant pripada drugi rasi. Čeprav  se  dekletu barva kože ne zdi bistvena, Chris sluti, da obisk ne bo minil  brez  zapletov, ki jih je kot temnopolti tudi sicer vajen iz svojega življenja.  Mlad  par  je  žrtev  rasnega  obračunavanja  že  med vožnjo na posestvo Roseinih staršev, ko njun avto ustavi policist. Ko končno prispeta na cilj pa nelagodja nad dejstvom, da je hčerin izbranec druge  rase,  ne  skrivajo niti Roseini starši (Catherine Keener in Bradley Whitford), sicer predstavniki višjega razreda ameriških belcev. Chris  kmalu  opazi,  da  se  Afro  Američani,  ki jih srečuje na posestvu, obnašajo kot bi bili hipnotizirani, kar ga pripelje do šokantnega razkritja resničnega namena njegovega obiska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.