Magazin
22 ogledov

Glavna nagrada animateke Estoncem

Žurnal24 main
Po festivalu Animateka je mednarodna žirija podelila glavno nagrado estonskemu filmu Obleka, nagrado za najljubši film občinstva je dobila Črta življenja, najboljši študentski animirani film pa je postal Ljubezen je bolezen.

Ob koncu 4. mednarodnega festivala Animateka so podelili vrsto nagrad. Glavno nagrado žirije je prejel estonski film Obleka avtorjev Jelene Girlin in Mari-Liise Bassovskaje. Žiranti so zapisali, da film navduši z bogato paleto umetniških elementov, ki skupaj prikličejo človeško telo, polno spominov in sledi. Ustvarjalki tako razumeta, da je animacija lahko tudi poezija.

Najljubši festivalski film občinstva je postala Črta življenja madžarskega avtorja Tomka Duckija, ki si je prislužil tudi posebno nagrado mednarodne žirije. O filmu žirija meni, da čeprav so svet in njegovi prebivalci v filmu sestavljeni le iz kolesc različnih velikosti, so gladko tekoče gibanje in interakcija mehaničnih androidov ter muzikalnost glasbene spremljave inteligentne metafore napredovanja, tovarištva, padanja, neuspeha in umiranja.

Igrivi zgodbi nagrada za študentski film
Najboljši študentski animirani film z naslovom Ljubezen je bolezen je posnela Špela Čadež. Žiranti so nagrado pospremili z besedami, da študentka izkazuje očiten dar pripovedovanja in nadzora nad gibanjem. Izdelala je ganljiv in občutenja poln film, ki inteligentno zgradi igrivo zgodbo, navdihnjeno z izrazjem iz vsakdanjega jezika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.