Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Koliko jajc bomo pojedli?

pisanice Shutterstock
Slovenci smo po uživanju jajc pod evropskih povprečjem, vseeno pa jih bomo med velikonočnimi prazniki pojedli več milijonov.

"V Merkatorju prodamo v času pred velikonočnimi prazniki skupaj približno četrt milijona pirhov, torej že skuhanih in pobarvanih jajc ter belih jajc za barvanje," sporočajo iz Mercatorja. Ostalih navadnih jajc prodajo v tem času dvakrat več kot je sicer mesečno povprečje: "Skupaj gre torej za več milijonov jajc."

Po podatkih Kmetijskega Inštituta Slovenije je poraba jajc za prehrano v Sloveniji znašala okoli deset kilogramov na prebivalca, medtem ko je povprečje EU okoli 13 kilogramov. Leta 2010 smo sicer v Sloveniji proizvedli 357 milijonov jajc, poraba jajc pa je praviloma večja od domače proizvodnje. Stopnja samooskrbe je bila leta 2010 93 odstotna.

Vse več jih kupuje bio

"Prodaja bio oziroma eko jajc zdržema narašča," opažajo v Mercatorju. Zakaj bi se odločili za nakup bio jajc, čeprav so dražja? Kokoši iz ekološke reje so hranjene s hrano brez dodatkov za barvo, poleg tega ne sme vsebovati nobenih nedovoljenih kemikalij, gensko spremenjenih žit in antibiotikov. Zato so ta jajca praviloma tudi manj intenzivno rumena. Poleg tega imajo te kokoši možnost sprehajanja in lepšega življenja, saj imajo na voljo tudi prostor v hlevu in na pašniku.

Zaradi spremenjene zakonodaje pri reji kokoši (predvsem pri hrani kokoši) so nekateri strokovnjaki spremenili celo svoje razmišljanje, koliko jajc lahko pojemo. Najnovejše raziskave dovoljujejo tudi dve jajci dnevno, kar bi vsekakor veljalo v primeru bio jajc. Sicer so jajca zelo pomembno živilo, ker vsebujejo veliko beljakovin, vse esencialne aminokisline, vitamine in minerale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.