Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Več let, več zdravil

Poskrbite, da boste o zdravilu vedeli vse, kar morate. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Starejši. Lekarnar je tam zato, da vam pomaga do zdravja.
20 do 50 odstotkov slovenskih starostnikov zdravila ne uporablja v skladu z navodili.

V zadnjih petih letih se je po podatkih slovenskih lekarn število predpisanih zdravil starejšim od 65 let v Sloveniji povečalo za približno polovico. Težave, ki nastanejo zaradi neustreznega jemanja vseh teh zdravil, je mogoče preprečiti z informiranjem starostnikov. “Starostniki naj se dobro poučijo o svoji bolezni in o zdravilih, ki jih uporabljajo,” pravi farmacevtka Nina Pisk.

Izobrazite se še danes
Danes in jutri v sklopu dneva lekarn v lekarnah po državi in ob njih na to temo potekajo različne izobraževalne dejavnosti. Poleg tega bo v lekarnah na voljo brezplačna knjižica Zdravila in starostniki, za vse informacije pa se seveda lahko obrnete na lekarnarja. Akcijo organizirata Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije.

Vedno obiskujte isto lekarno. “Starostniki naj zdravila na recept ter druge izdelke za ohranjanje in varovanje zdravja vedno dobijo v isti lekarni,” svetujejo farmacevti. Tako bo lekarnar bolje poznal vsa zdravila, ki jih jemljete, in interakcije med njimi.

Ne poznajo vseh učinkov
Starostniki so predvsem slabše seznanjeni s časom zdravljenja z zdravili, imeni zdravil in vplivom hrane ter pijače na zdravilo, najslabše pa poznajo neželene učinke zdravil in medsebojno delovanje z drugimi zdravili. To je pokazala raziskava, ki jo je ob letošnjem dnevu slovenskih lekarn med 395 bolniki, starimi nad 65 let, izvedla sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu.

Osebna kartica zdravil
Lekarnarjem in starostnikom bo v pomoč tudi oblikovanje osebne kartice zdravil. Ta vsebuje seznam vseh zdravil, ki jih jemljete. Dobite jo v lekarni, najbolje pa bo, da jo izpolnite skupaj s farmacevtom. Ne pozabite, da je tam zato, da vam pomaga pri vsem, kar vas zanima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.