Magazin > Lepota & telo
158 ogledov

Zimski vitamini iz kalilnika

kalčki Shutterstock
Kalčki. Različnih okusov, nežni, hrustljavi in predvsem zelo zdravi.

Zdravo. Zimsko pomanjkanje sveže zelenjave prinaša na krožnike dolgčas in pomanjkanje vitaminov, ki jih telo v času virusnih obolenj še posebej potrebuje. Sivo zimsko razpoloženje lahko iz kuhinje preženete z uporabo kalčkov, ki jih lahko prav tam tudi sami vzgojite.

Sladki ali pikantni

Na voljo je veliko vrst semen za kaljenje, ki jih odlikujejo tudi različni okusi. Nekateri so precej blagega, sladkastega ali celo oreškastega okusa (predvsem rdeča pesa, soja, rdeče zelje, ajda, leča in podobno), drugi pa so ostri in precej pikantni. Takšni so na primer kalčki brokolija, redkvice, čebule, triplata in vrtne kreše, če jih naštejemo le nekaj.

Nekateri kalčki so veliki in hrustljavi, drugi drobni in podobni nežnim laskom. Prav zaradi pestrosti okusov in tekstur lahko z njihovo pomočjo ustvarite zelo zanimive nove jedi in spremenite tiste, ki jih že poznate.

Malo kalorij, veliko dobrega

Kalčki so v zdravi prehrani nepogrešljivi, saj imajo nizko energijsko in visoko hranilno vrednost. To pomeni, da vsebujejo malo kilokalorij (približno 30 na 100 gramov, odvisno od vrste) ter veliko mineralov in rudninskih snovi. Prav proces kaljenja je vzrok, da se semena, ki so že sama po sebi zdrava in hranilno bogata, še bolj napolnijo z vsem, kar telo potrebuje.

Ker se kalčki lahko uživajo surovi ali se jedem dodajo na koncu, se prav nič dobrih snovi ne izgubi. Pred uporabo jih le dobro operite, še posebno če kalčkov niste pridelali sami in ste jih kupili v trgovini.

Sveži domači kalčki

Kalčke lahko kupite v večini trgovin, nekaj več izbire imajo po navadi trgovine z zdravo prehrano ali specializirane azijske trgovine. Brez težav pa jih lahko kalite tudi doma, saj proces ne zahteva posebnega znanja ali velikih investicij.

S kalilnikom ali brez njega

Za kaljenje semen si lahko omislite kalilnik. Najpreprostejši, ki so za začetek vsekakor dovolj, so vam v večjih trgovinah in trgovinah z opremo za dom ter večjih vrtnih centrih na voljo že za okrog 20 evrov. Za kompleksnejše in večje sisteme, ki imajo svoj zalivalni sistem, pa lahko odštejete do 200 evrov. Skrbeti je treba, da voda ne zastaja in da je vedno sveža.

Brez kalilnika se semena lahko kalijo v kozarcu, pokritem z gazo. Semena zalijemo z vodo, nato vodo vsak dan odlijemo in zamenjamo s svežo. Semena vzkalijo v nekaj dneh, čas kaljenja pa se razlikuje od semena do semena.

Soja za začetnike

Nekatera semena vzklijejo brez težav, nekatera pa potrebujejo malce več pozornosti in nege. Začetnikom najprijaznejša so semena soje, leče, fižola in drugih stročnic pa tudi vrtne kreše, pšenice in lucerne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.