Magazin
47 ogledov

Nevarni magnetki v igračah

Med igro ga nadzorujte. Žurnal24 main
Ste vedeli, da so lahko igrače z magneti za otroke nevarne, saj se lahko zgodi, da jih ti pogoltnejo? Odgovornost za morebitno nesrečo sloni na starših.

Tveganje za hujše zdravstvene posledice je še večje, ker se lahko magneti zaradi magnetne sile med seboj združijo. Kljub temu so igrače z magnetki še vedno na trgu, dodali so jim le opozorilo, za katero starost otrok so primerni, in informacijo, da je treba otroka med igro nadzorovati.

Nevarna igrača
Nekateri starši ste po nakupu zbirke sestavljivih elementov Magnetix šele doma ob brskanju po spletu ugotovili, da so te igrače pravzaprav lahko zelo nevarne. Iz Združenih držav prihajajo podatki o več kot 30 nezgodah otrok med dve in osem let. Ti so pogoltnili po nekaj magnetkov in utrpeli hude telesne poškodbe; en otrok je celo umrl. Med seboj združeni magnetki so povzročili blokado črevesja, zašli v respiratorni sistem, iz pljuč so jih morali odstraniti s kirurškim posegom.

Zakaj so tako priljubljene?
Igrače, ki vsebujejo magnetke, priporočajo zato, ker pri otroku razvijajo spretnost in kreativnost. Magnetix razvijajo konstrukcijske in kreativne sposobnosti, saj jih lahko otroci med seboj poljubno sestavljajo v različne oblike. Otroci ob njih na zanimiv način spoznavajo tudi osnovne zakonitosti matematike in fizike.

Kaj lahko storite starši?
Kadarkoli kupujete igrače, dosledno upoštevajte opozorila proizvajalca. Pri nakupu še posebno pazite na priporočljivo starost otroka in razlog za neprimernost igrače.

Pozornost namenite tudi pregledovanju igrač. Poškodovane igrače odstranite in tako preprečite morebitne nezgode. Še posebno pazite tisti starši, ki imate več otrok različne starosti – vse igrače, s katerimi se igrajo otroci, morajo biti varne tudi za najmlajšega med njimi. Igrače starejših otrok naj torej ne bodo na dosegu rok mlajših.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.