Magazin
18 ogledov

Nizozemci bi preoblikovali zemljevid Evrope

Tulipan ob nizozemski obali. Žurnal24 main
V boju z naraščajočo gladino morja si želijo zgradili otok v obliki tulipana, ki bi jih zaščitil pred tekočo nevarnostjo. Vas zanima več?
Kaj in čemu?
Dubaj že ima svoj umetno zgrajen otok v obliki palme, zdaj pa tudi Nizozemci premišljujejo o izgradnji 50 kilometrov dolgega otoka v obliki tulipana, ki naj bi zaščitil obalo pred naraščajočim morjem in hkrati omilil težave s prenaseljenostjo. Privrženci gradnje menijo, da bo to za nizozemska podjetja priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti pri reševanju problema globalnega segrevanja, kritiki pa idejo zavračajo zaradi previsokih stroškov in škodovanja občutljivemu ekosistemu.

Zaupajo svojim strokovnjakom

Kljub temu da je anketa v oktobru pokazala, da se Nizozemci bojijo poplav bolj kot terorističnih napadov, jih velika večina zaupa domačim strokovnjakom in tehnologiji, ki jih bo varovala pred vodo. Nizozemski parlament je tako naročil komisiji za razvoj obale, naj preuči idejo o gradnji otokov v Severnem morju, ki bodo uporabljeni za domovanja, kmetovanje ali kot naravni rezervat in bodo hkrati prispevali k ohranjanju obale.

Nenormalno visoke cene zemljišč

''Ljudje na Nizozemskem dobesedno živijo en na drugem,'' pravi krščanski demokrat Joop Atsma, ki podpira parlamentarno gibanje za grajenje v Severnem morju. ''Nujno potrebujemo ozemlje. Veliko ozemlja.'' Atsma pravi, da nenormalno visoke cene zemljišč grozijo z izgubo tretjega mesta največjega izvoznika kmetijskih pridelkov. 100.000 hektarov velik otok bi bil vreden skorajda 10 bilijonov evrov, kar bi bilo dovolj za povrnitev stroškov pri financiranju projekta.

Maria Henneman iz Inovacijske platforme meni, da ima Nizozemska veliko znanja na področju vode. Svoje znanje izvaža, manjka pa ji inovacij. Pravi, da potrebujejo več eksperimentov s področja alternativne energije, plimovanja in uporabe vetra. ''Seveda je investicija draga, a je s trenutno tehnologijo mogoče storiti zelo veliko.''
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.