Magazin > Odnosi in prosti čas
18 ogledov

Varčevanje za otroke

dojenček Shutterstock
Za otroka začnite varčevati najkasneje ob njegovem rojstvu. Z vsakim letom, ki ga zamudite, mesečni znesek varčevanja zraste.

Za otroke je priporočljivo začeti varčevati čim prej, ugotavlja mag. Katja Majerle, osebna finančna svetovalka iz podjetja Individa. Po njeni oceni je to najkasneje ob otrokovem rojstvu, še bolje pa v trenutku, ko se odločimo ustvariti družino. "Z vsakim letom, ki ga zamudimo, mesečni znesek varčevanja naraste - pa ne linearno, ampak progresivno," opozarja. Dobrodošlo je tudi, da za ta cilj namenimo sredstva, ki jih otrok dobi kot darila, ob rojstvu in podobno. To bo po njenih besedah naš proračun dodatno razbremenilo, poleg tega se tudi naložbena kombinacija mesečnega varčevanja in enkratnih vložkov največkrat izkaže za optimalno.

Na dolgi rok skoraj vse sprejemljivo

Otroci so vedno bolj zanimiva ciljna skupina za različne institucije in na trgu je vzniknila prava množica raznoraznih produktov, z garancijo ali brez, varčevalnih shem tako v bankah kot v vzajemnih skladih, in tako dalje, našteva Katja Majerle. Za karkoli se starši odločijo in s tem del svojega prihodka namenijo za dobrobit otroka je po njenem mnenju bolje, kot da bi to puščali ob strani. Čas je njihov zaveznik in na dolgi rok,  je skoraj vse sprejemljivo, ne pa nujno optimalno. "Seveda pa imajo te rešitve zelo različne rezultate, ki so odvisni tako od splošnih trendov na trgu, kot tudi nagnjenosti posameznikov k tveganju. In vsak od načinov varčevanja ponuja prednosti in slabosti v primerjavi z drugimi. Nekateri davčne, drugi stroškovne, tretji garancijo ali višji donos, pa vpliv na prispevke za vrtec in tako dalje," pravi.

Razpršitev in menjava naložb

Večina strokovnjakov s finančnega področja meni, da je za varčevanje na dolgi rok najprimernejše varčevanje v naložbah z delniško usmeritvijo in s kombinacijo enkratnih pologov in enakomernih mesečnih vplačil, s katerimi se izkorišča učinek metode povprečnega stroška. "Zaradi dolgega roka varčevanja, večina teh varčevanj traja 15 let ali več, se tveganje za izgubo zmanjša, istočasno pa je pričakovana donosnost delniške naložbene strategije bistveno višja od pričakovane donosnost pri garantiranih ali bolj konzervativnih rešitvah," pojasnjuje Katja Majerle. Najbolj primerne so torej po njeni oceni naložbe, ki gredo preko delniških trgov in nam omogočajo tako razpršitev, kot tudi menjavo naložb.

"Je pa izbira rešitve poleg časovnega okvira vedno odvisna tudi od situacije v kateri se varčevalec nahaja, nekateri so manj naklonjeni tveganju, spet drugi bodo varčevali na krajši rok ali pa želijo več fleksibilnosti ali vmesno likvidnost," pravi in dodaja, da ni dobrih in slabih produktov, so le rešitve, ki so optimalne ali neoptimalne in so sestavljene iz enega ali več produktov.

Načrt finančne osamosvojitve

"Odraščanje otrok je ena izmed največjih finančnih obremenitev, predvsem za starše," ugotavlja Katja Majerle. Večinoma ta finančna obremenitev pade na starše, ki s pomočjo ožje družine skrbijo za to, da ima njihov otrok optimalne pogoje za odraščanje v sodobni družbi.  Našteva, da dandanes družba in otroci od staršev pričakujejo dobro kolo in osebni računalnik, redno žepnino, vsakoletni dopust, pri osemnajstih finančno pomoč pri izpitu za vožnjo avtomobila in finančno pomoč pri nakupu le-tega, šolnino za na fakulteto, plačevanje stanovanja v kraju, kjer študira, začetno pomoč pri osamosvajanju in tako dalje. "In ker vse te stvari nemalo stanejo je nujno, da to vnaprej planiramo in vključimo v družinski finančni načrt," svetuje.

V Individi so zato pripravili Načrt otrokove finančne osamosvojitve (NOFO), kjer na podlagi podatkov podanih s strani staršev in njihovih ciljev glede otrokove finančne osamosvojitve prikažejo, koliko morajo danes nameniti za posamezen cilj. Načrt se izdela na podlagi analize obstoječih produktov, starosti otrok in želenih ciljev, ki prikaže koliko morajo danes nameniti za uresničitev posameznih ciljev. Poleg tega pomagajo pri izbiri optimalne rešitve, ki jo predstavlja kombinacija ustreznih produktov različnih ponudnikov. "Cena za izdelavo takšnega načrta je po ceniku 60 evrov, odvisna pa je tudi od kompleksnosti že obstoječih rešitev ali ciljev, ki lahko zahtevajo dodatne analize in povišajo strošek izdelave načrta," dodaja Katja Majerle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.