Magazin
76 ogledov

Previdno pri nakupu igrač za ljubljenčke

igrača
1/9
Aler
Mački kupite fontano, psa ob deževnih dneh razveselite z didaktično igračo.

“Igrače za pse in mačke morajo biti iz primernih materialov in primernih velikosti, saj so lahko tudi nevarne, če so premajhne, preostre pretežke ...” opozarja veterinarka Iris Selan iz klinike Tristokosmatih. Zato morate biti pri izbiri, nakupu in uporabi igrače za svojega ljubljenčka previdni.

Žogica, palica, fontana

Pred prihodom nove mačke kupite cenejšo in preprostejšo igračo. Dovolj bo žogica, ki mora biti majhna in lahka, da jo lahko sama kotali. Priporočljive so tudi upogljive palčke, ki imajo na koncu zvonček, miško, perje ali vrvico. Tako se bo mucka razgibala, s skupno igro pa se bo med vami in njo dodatno krepila vez. Ko značaj mačke dobro poznate in veste, kaj ima rada, ji lahko kupite dražjo igračo, ki jo bo zabavala tudi ob vaši odsotnosti. Dober primer je mačja fontana, ki je v osnovi namenjena pitju vode. Številne mačke občudujejo vodo in jim slap služi kot razvedrilo. Za mačke, ki obožujejo žogico, so primerni tudi predori, skozi katere lahko potiska žogico. Tiste, ki rade jedo, bodo vesele igrače v obliki žoge ali valja; vanjo skrijete brikete, ob igri pa padajo ven.

V temi se svetijo

Vedno pazite, da je igrača take velikosti, da jo pes lahko drži in nosi, poriva s smrčkom ali tacami, ne more pa mu zdrsniti v grlo,” pravi Selanova. Dandanes že veliko proizvajalcev pasjih igrač pazi, da so materiali taki, da se težje prežvečijo in trgajo: “Sicer pa vsak lastnik zelo hitro ugotovi, kakšen uničevalec je njegov hišni ljubljenček in kakšno igračo mu lahko da.

Med ponudbo so zelo pogoste trpežne gumijaste igrače, ki jih namažete s pasjimi priboljški. Pes si z njimi krepi dlesni, z nekaterimi si čisti zobe, večino pa lahko uporabite za metanje. Igrač, ki jih psu lahko mečete, je malo morje; med njimi so tudi take, ki se svetijo v temi, cvilijo ali plavajo na vodi.

Plišaste za zbričneže

Nekateri izbirčni psi imajo najraje plišaste igrače, ki spominjajo na žive živalce. Nekatere cvilijo, druge se tresejo, kar pse dodatno motivira. Pri teh igračah pazite, da so dovolj trpežne in da nimajo prišitih delcev, ki bi jih pes lahko odtrgal in pogoltnil.

Za deževne dni

Psu lahko kupite didaktično igračo. Vanjo mu skrijte priboljšek, ki ga mora najti. Primerne so za deževne dni, ko ste s psom veliko v notranjih prostorih. Ko pes igračo prouči, jo zamenjajte s prijateljem ali pa skrijte za dlje časa, saj vajo sicer prehitro reši. Pri didaktičnih lesenih igračah bodite ves čas zraven, saj niso primerne za žvečenje in jih pes zlahka uniči, delce pa pogoltne.

Čudežna mačja meta

Mačja meta pri nekaterih mačkah deluje čudežno. Če jo potresete po ležišču, se bo po njem valjala in glasno predla. Če jo potresete po igrači, jo bo še raje lovila. Meta na praskalniku jo lahko odvrne od uničevanja pohištva. Tudi če mačka nanjo nima burnega odziva, jo v večini primerov pomirja in v njej vzbuja občutke lagodnosti. Nekateri jo dodajo v mačji transporter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.