Magazin
6 ogledov

Prihranite vsaj 80 evrov

V Londonu prestopa veliko potnikov, ki letijo z nizkocenovniki. Žurnal24 main
Poceni letalske karte nizkocenovnih letalskih prevoznikov lahko razni dodatki precej podražijo, zato razmislite, kaj dejansko potrebujete.

Izognite se dodatkom in privarčujte. Spodaj navedene cene veljajo za eno od večjih nizkocenovnih letalskih družb – Ryanair.

Dan poleta.
Najcenejše so praviloma letalske karte za potovanja od ponedeljka popoldne do četrtka opoldne in ob sobotah popoldne. Praviloma jih je treba kupiti vsaj 14 dni pred potovanjem, lahko pa tudi do 28 dni pred potovanjem. Če ste fleksibilni glede dneva odhoda in prihoda, boste lahko izbrali najcenejši let v določenem obdobju.

Preverite različne možnosti. Če želite z bližnjega letališča leteti denimo na Portugalsko, preverite vse možnosti. Torej odhode iz Gradca, Celovca ali Trsta, prek Londona, Girone, Frankfurta, Bruslja, Bristola ali Birminghama v Faro ali Porto. Najbližja možnost ni nujno najcenejša, najcenejša pa lahko pomeni prenočevanje na letališču.

Check-in. Če svoje podatke (ime, številko potnega lista ali osebne izkaznice in podobno) pred letom prek spleta vnesete sami, lahko pri enem letu prihranite pet evrov (vnos podatkov prek spleta stane pet evrov, za check-in na letališču pa vam zaračunajo 10 evrov za let na potnika). Če potujeta dva, je skupen prihranek za povratni let že 20 evrov. To se imenuje online check-in, izvedete ga lahko od 15 dni do štiri ure pred odhodom. V tem primeru si tudi sami natisnete kupon za vkrcanje (boarding pass), ki ga morate imeti s sabo.

Plačilo. Letalske karte je mogoče plačati z več kreditnimi karticami, vendar le za viso electron ne zaračunajo stroškov plačila. Prihranek za dva potnika in povratni let znaša 20 evrov, saj je strošek plačila pet evrov na potnika na let. Če letalske karte za več potnikov plačate skupaj ali za vsakega posebej, je strošek enak.

Prtljaga. Če imate le ročno prtljago, prihranite 10 evrov na let. Toliko namreč stane en kos prtljage, težak največ 15 kilogramov. Dva potnika na povratnem letu tako prihranita 40 evrov. Ob tem velja opozoriti, da imate lahko le en kos ročne prtljage, torej ne torbice in še kovčka, ali pa kovčka in še torbe za prenosni računalnik. To določilo na nekaterih letališčih izvajajo zelo strogo. Opozorimo še, da na letalo ne smete vzeti več kot sto mililitrov tekočin, nožkov in podobnih predmetov.

Vkrcanje. Če vam je vseeno, kje sedite, ali ste pripravljeni za sedež, ki si ga želite, stati v vrsti, vam ni treba doplačati treh evrov za prednostno vkrcanje (priority boarding). Prihranek za povratni let za dva je 12 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.