Magazin
1644 ogledov

Smo Slovenci odgovorni skrbniki živali?

tanja kocman čarli
1/2
Osebni arhiv
Tanja Kocman, ki si je nadela laskavi naziv našega ambasadorja, je spregovorila o svoji prvi pasji ljubezni, Ceziju, in tudi o prikupnem Čarliju, ki ji je zavzel srce.

Žurnalov Festival za ljubitelje živali je tik pred vrati, tam pa se bo predstavilo veliko različnih živali ter pasemskih mačk in psov. Rdeča nit festivala je ozaveščanje o odgovorni skrbi za živali. Tako se bo na festivalu zbralo več strokovnjakov in predstavnikov kinoloških društev, med drugim pa bodo v čevlje ambasadorjev stopili tudi znani Slovenci in Slovenke. Med njimi je voditeljica, komediantka ter ponosna pasja mama Tanja Kocman.

tanja kocman čarli | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Na vprašanje, zakaj se je odločila postati ambasadorka našega dogodka, je odgovorila, da se leti njena ljubezen do živali samo še povečuje. "Poglabja pa se tudi moje razumevanje, da jih ne znamo cenit na takšen način, kot si zaslužijo. Sicer se stvari spreminjajo na boljše, ampak moramo ljudje, ki smo malo bolj zavedni, še toliko bolj opozarjati na odgovorna lastništva in na to, da so to čuteča bitja," je uvodoma dejala ter dodala, da ni pomembno ozaveščati o tem, koliko dobrega si živali zaslužijo, ampak tudi koliko dobrega nam dajo in kako nas izboljšujejo.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Smo Slovenci odgovorni skrbniki živali?

Kot je povedala Tanja, si želi, da bi lahko na zgornje vprašanje odgovorila pritrdilno: "Obdana sem z ljudmi, ki imajo do živali ne samo spoštljiv, ampak tudi izjemno ljubeč odnos. Mogoče živim v mehurčku, zato me novice o zlorabah živali vedno znova zelo prizadenejo in razočarajo. Nekateri še vedno očitno menijo, da je žival samo predmet, ki služi določenemu namenu. Mislim, da imamo kot družba še veliko korakov za prehodit."

tanja kocman čarli | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Tanja se strinja z rekom, da so živali lahko tudi človekova družina. Ta vidik je sicer odvisen od vsakega posameznika, vendar je prepričana, da je to vrsta ljubezni, ki je v vsaki meri brezpogojna.

Konj lipicanec žival Inšpektorica Slovenija "V času svoje kariere še nisem spoznala namernega mučitelja živali."

"To je tako čista ljubezen in čisto drugačna, kot jo imamo z ljudmi. Premalo se zavedamo, kaj vse nam živali nudijo, kako čista bitja so, koliko čustvenega miru lahko dosežemo z njimi," je pojasnila ter pripomnila, da bi morali imeti v šolah poseben učni predmet, kjer bi bil velik poudarek na pomembnosti živali.

 Žurnalov Festival za ljubitelje živali se bo odvijal 02. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

Prej Cezar, zdaj pa Čarli

Kot majhna deklica, se je Tanja zelo trudila, da bi dobila psa. Sprva so bili njeni starši zelo proti, saj je kuža poleg radosti in veselja tudi ogromna odgovornost. "Babica se je trudila, da bi me prepričala v kaj drugega, zato mi je kupila velikega plišastega psa. Ko je šla na dopust, sem vmes od druge babice, ki je imela psičko, ki je ravno skotila, pripeljala mojega prvega kužka," je z nami obujala spomine.

pes blazno blatno Nerazumevanje Vizita za živali To vam sporoča pes, vi pa ga ne razumete

Kužku je nadela ime Cezar in ga klicala Cezi. "Cezi je bil moja prva pasja ljubezen. Res je, da zdaj, ko ga pogledam, sem ga drugače doživljala, kot zdaj doživljam mojega Čarlija. Kot otrok nanj gledaš vseeno bolj kot na igračko kot pa na neko živo bitje. Zagotovo pa mi je Cezi odprl oči, kako fantastični so kužki in kakšni prijatelji so."

tanja kocman čarli | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kljub svoji ljubezni do živali, pa se Tanja na smrt boji pajkov. Te fobije se je že večkrat poskušala rešiti, a vselej neuspešno. Še ena žival, ki se je neizmerno boji, pa je morski pes. "Moram priznati, da imam rada morje, ampak zelo spoštujem morski svet. Nanj gledam kot na nekaj povsem ločenega, in da ljudje tam nismo dobrodošli. Mi se moramo prilagoditi, zato imam veliko spoštovanje do živali, ki živijo v morju. Morskih psov se res bojim. Niti posnetka mi ni treba gledati, tako strah me je."

Pasja sreča polna prikupnih pasjih smrčkov

Tanjo Kocman smo lani lahko gledali v televizijski oddaji Pasja sreča na Planet TV. Od tam odnesla veliko anekdot. Kot je pojasnila, je spoznala številne pasje smrčke, ki so ji hitro prirasli k srcu.

"Istočasno sem spoznala ogromno srčnih ljudi, ki so mi vrnili upanje v človeštvo, da nas je več takih, ki so tudi kužkom s travmatično preteklostjo ali katero obliko deformacij, ki mogoče niso zdaj pasemski in imajo deformacijo ter travmatično preteklost, odprli srca in domove ter jim ponudili drugo priložnost. Tem kužkom so pokazali, da niso vsi ljudje slabi in jim dali dom ter družino," je zaključila.

psički Krute zgodbe Slovenija Tudi o pasjih tovarnah, ki so bile nedavno odkrite v Sloveniji

Da smo ljudje lahko odlični skrbniki, vsako leto dokazujejo sodelujoči na Festivalu za ljubitelje živali, ki se predstavijo skupaj svojimi ljubljenčki. Z dogodkom želimo ozaveščati in izobraževati o odgovornem skrbništvu živali ter naše najmlajše spozati s čudovitim živalskim svetom. Vabljeni, da se festivala 2. junija v Novi Gorici udeležite in razširite glas o odgovorni skrbi. Živali so čuteča bitja, ki potrebujejo zanesljive in ljubeče skrbnike.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.