Magazin
22 ogledov

Umrl je oskarjevec Peter Zinner

Glavno vlogo v filmu Boter je odigral Marlon Brando. Žurnal24 main
Umrl je Peter Zinner, montažer prvih dveh filmov Boter in dobitnik oskarja za montažo filma Lovec na jelene iz leta 1978. Bil je star 88 let.

Umrl je v torek v zdravstvenem centru St. John v Santa Monici zaradi zapletov z boleznijo Nehodgkinov limfom, s katero se je bojeval skoraj pet let, je po poročanju tujih agencij povedala njegova hči Katina Zinner.

Rodil se je leta 1919 na Dunaju. Kot Jud je s svojo družino zbežal pred nacisti in se leta 1938 preselil na Filipine. V Los Angeles je prišel leta 1940 in je "vedno želel biti pri filmu", je pojasnila hči.

Sprva je delal kot voznik taksija in pianist v dvoranah, kjer so vrteli neme filme, nato pa je v začetku 40. let začel delati kot montažer za družbo 20th Century Fox. Leta 1960 je zapustil MGM in odprl svojo družbo s še dvema montažerjema, je povedala hči.

Za montažo filma Boter Francisa Forda Coppole iz leta 1972 si je skupaj z Williamom Reynoldsom prislužil nominacijo za oskarja. Montiral je tudi filme Hladnokrvno (1967), drugi del Botra (1974) in Zvezda je rojena (1976).

Prejel je oskarja za montažo filma o vietnamski vojni Lovec na jelene, pozneje pa je dobil še nominacijo za romantično dramo Častnik in gentleman iz leta 1982.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.