Magazin
32 ogledov

Vaša otroka kot pes in mačka?

Prepiranje je del odraščanja. Žurnal24 main
Se vam sliši znano? Ne skrbite – prepiranje med brati in sestrami je nekaj povsem običajnega in normalnega. Gre zgolj za del odraščanja.

Odnosi med brati in sestrami so že v naravi protislovni, saj so mešanica sovraštva in ljubezni. Po eni strani so si blizu, saj pripadajo isti generaciji, ki se bojuje proti starejšim, še posebno proti staršem. Hkrati pa so tekmovalni tudi med sabo, saj se borijo za prevlado v družini in naklonjenost staršev.

Mojih pet minut
Na srečo boj za prevlado ne traja večno in ni linearen – vsak izmed otrok ima svojih pet minut, ko se mu omogočajo različne prednosti. Na primer, prvi bo dobil igračo, ki si jo je želel, drugi pa bo dobil za večerjo najljubšo jed, ali pa je prvi morda boljši v športu, drugi pa v matematiki in podobno.

Bratska ljubezen
Kar je morda videti kot napeto sovraštvo, ki nima pravega vzroka, v resnici zaradi bratske ljubezni izgine tako hitro, kot se pojavi. Eno minuto se vlečeta za lase, drugo minuto pa se že smejita in igrata, kot da se ni zgodilo nič.

Resnični razlog
Otroci se v resnici ne prepirajo zaradi čokoladice ali igrače, ampak zaradi naklonjenosti staršev. Takoj ko se v družini pojavita nov brat ali sestrica, se po mnenju psihoanalitikov prekine diada med mamo in otrokom; starejši otrok si želi, da bi bilo vse po starem, ko so se vsi posvečali njemu. Zaradi tega želijo izničiti starševsko ljubezen do novinca. Ta oblika ljubosumnosti je ključna in neizogibna, celo pomembna pri odraščanju.

Jaz obstajam
Ljubosumje pri pričkanju igra ogromno vlogo, a ima tudi drugo funkcijo: vsakemu od otrok dovoli, da izrazi svojo identiteto nasproti bratovi oziroma sestrini. Zato se naslednjič, ko bodo jokali, krivili drug drugega, se žalili, kričali ali izkazovali svojo jezo in nezadovoljstvo, zavedajte, da s tem želijo biti le slišani in težijo k temu, da bi vsi vedeli, da obstajajo.

Krog življenja
Pričkanja poleg tega otrokom omogočajo preizkušanje svojih meja, naučijo jih sobivanja in tega, da če nekoga užališ ali udariš, boš zelo verjetno tudi sam užaljen in tepen. Če boste opazovali vedenje živali, boste opazili, da se v gruči bratov in sester najmlajši med njimi največkrat igrajo in tepejo, saj s tem testirajo moč, ki jo bodo potrebovali kot odrasli in ko bodo iskali svoj prostor v krogu življenja. Otroci se vedejo podobno. Kreganje in pričkanje je torej pomembno za otrokov razvoj – če le starši postavite pravila in meje …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.