Magazin > VIP
64861 ogledov

Podjetje v lasti snahe Rosvite Pesek zaradi zavajanja plačalo vrtoglavo kazen

filip pesek, rosvita pesek Instagram
Tudi ta javni obraz se je s svojim podjetjem znašel na črni listi.

Spletni portal N1 je ta teden objavil črno listo slovenskih prodajalcev prehranskih dopolnil, ki so zaradi zavajajočega oglaševanja prehranskih dopolnil pokasirali visoke kazni in imeli celo odprt postopek pred zdravstvenim inšpektoratom.

Na prvem mestu se je znašlo podjetje Biostile, ki je zaslovelo s televizijsko prodajo Herte Kosmina. Od januarja 2022 do 21. 6. 204 je podjetje zaradi zavajajočega oglaševanja dobilo več kot 300 tisoč evrov kazni, pred zdravstvenim inšpektoratom pa imajo odprtih kar 64 postopkov.

A v oči nam je padlo podjetje, ki se je znašlo na šestem mestu tega črnega seznama, to je podjetje Malinca, katerega solastnica je podjetnica in spletna vplivnica Nastja Kramer Pesek, snaha ene naših najbolj znanih televizijskih voditeljic Rosvite Pesek.  Inšpektorji so podjetju od leta 2022 zaradi kršitev pri oglaševanju njegovih prehranskih dopolnil pod istoimensko blagovno znamko Malinca izrekli za nekaj manj kot 29 tisoč evrov kazni, kot poroča N1. Podjetje pa ima tudi en odprti postopek pred zdravstvenim inšpektoratom. 

"Želeli bi poudariti, da se objava nanaša na zdravstvene trditve, ki so se pojavile ob izdelku in nikakor ne na kakovost Malincinih izdelkov. Kakovost je vedno naša prioriteta in glavna prednost, zato so vsa Malincina prehranska dopolnila narejena v Sloveniji in iz najboljših možnih sestavin, ki so nam na voljo. V Sloveniji velja zakon, da se pri opisu prehranskih dopolnil ne smejo uporabljati trditve, ki jih ni potrdila EFSA (Evropska agencija za varnost hrane), kar za nas pomeni omejitve pri komunikaciji. Na primer pri probiotikih se ne sme napisati, da pomagajo pri urejanju prebave in navesti raziskave, ki to potrjujejo. Iz takih primerov potem lahko sledijo kazni," je za Žurnal24 pojasnila solastnica podjetja Malinca Nastja Kramer Pesek. 

"Obžalujemo, da javna objava ne vsebuje podrobnejše obrazložitve, ki bi bralcem omogočila globlje razumevanje tematike in predvsem več jasnosti.  Na žalost ne moremo vplivati na vsebino medijskih objav, zato se raje osredotočamo na tisto, kar nam je najbolj pomembno – zagotavljanje le najboljših izdelkov in storitev za naše stranke," še dodaja Pesek. 

Na črnem seznamu še en javni obraz

Na tretjem mestu seznama najdemo tudi podjetje Golden Tree iz Lesc z istoimensko blagovno znamko prehranskih dopolnil. Obraz te blagovne znamke je znani Javni obraz podjetja je znani osebni trener Miha Geršič, ki je tudi en od štirih solastnikov podjetja, še piše N1. Zaradi zavajajočega oglaševanja prehranskih dopolnil je podjetje v omenjenem obdobju plačalo skoraj 68 tisoč evrov kazni. 

Komentarjev 23
  • rd2dmk2 20:26 22.avgust 2024.

    en primer- lahko ga greste sami preverit v prvem marketu. poiščite recimo jagodni sok. pazi- naembalaži piše SOK IZ JAGOD. potem pa beri sestavine. jagode 1%, ostalo sadje 10% sladkor 20% . lahko najdete tudi kakšno drugo sadje recimo slavne ...prikaži več maline. pa recimo probiotiki v jogurtih in to sadnih s polno sladkorja. ma tiste bakterije od probiotikov v tistem cukru pocrkajo še predno pokrov kor zabijejo. ampak vi kar. ma.. kaj če bi vi raje meni dajali peneze, bo vseen večji efekt, dasi vam dam NIč

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:18 22.avgust 2024.

    Prodajalci prehranskih dopolnil prijavljajo eden drugega! Ja lojana konkurenca, a ne? Pravila pri prodaji, oglaševanju in proizvodnji prehranskih dopolnil so pa skregana z zdravo pametjo, ker velika farmacevtska podjetja vse niti v rokah držijo. Pač, vse v imenu denarja!

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 18:39 22.avgust 2024.

    Pustimo ob strani te Pokvarjene "proizvajalce" in trgovce. Vse to jim pač omogoča kapitalizem. Torej, precej Odgovornosti za posiljevanje in laži nosi država. Zame je problem predvsem v reklamiranjih teh "proizvodov" in storitev v javnih medijih. Pri tem mislim predvsem ...prikaži več na TV SLO. Kar nekajkrat dnevno posiljujejo s polurnimi oddajami. Jaz bi jim odvzel naročnino, ne pa predlagal povišanje. SRAMOTA za državo!!!! Velika Sramota!!!

Sorodne novice