Slovenija
8196 ogledov

Rosvita Pesek zgrožena, to jo je pričakalo zjutraj

Rosvita Pesek facebook
Očitala ji je neprofesionalnost.

Po tem, ko je voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek v studiu gostila ministrico za kulturo in koordinatorico stranke Levica Asto Vrečko, je prejela pismo članice Sveta RTV Barbare Brezavšček Stegeman, ki je sicer v Svetu predstavnica zaposlenih. 

Rosvita Pesek je namreč z ministrico govorila tudi o odstopu predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča.
"Želeli smo vedeti, kaj načrtuje vlada glede na slabe finančne razmere v našem zavodu," je pojasnila Rosvita Pesek.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sicer Martiča danes razrešil z mesta predsednika uprave RTVS . Za v. d. predsednice uprave je do imenovanja predsednice ali predsednika uprave s polnim mandatom brez glasu proti imenoval nekdanjo direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak, vendar največ za šest mesecev.

Drugo jutro pa jo je pričakalo pismo, v katerem naj bi ji svetnica Brezavšček Stegeman očitala "teptanje najbolj minimalnih standardov verodostojnosti in poštenosti, kršenje zaveze Programskih standardov in poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija".

Razlog naj bi bil, da ni navedla mnenja tistih svetnikov, ki so nasprotovali Martičevima kandidatkama za prazni mesti članice uprave. 

Sporen naj bi se ji zdel tudi način, kako je ministrico to vprašala. 

"Nedopusten pritisk" in "osebna diskreditacija"

Rosvita Pesek je v odgovoru poudarila, da vsebinsko za svoje vodenje odgovarja izključno Varuhu pravic gledalcev in poslušalcev ter svojim urednikom. "Vam kot članici Sveta RTVS pa zakonodaja jasno prepoveduje kakršnokoli izrekanje o programu oz. oddajah. To smete početi zgolj na temelju varuhovih poročil." 

Čeprav je Barbara Brezavšček Stegeman pismo poslala v vednost tudi varuhinji in odgovornemu uredniku, je bilo to namreč naslovljeno na Rosvito Pesek.

Zato je voditeljica Odmevov pismo označila kot nedopusten pritisk in osebno diskreditacijo, svetnici pa je očitala tudi, da pritiska na medij in krši njeno novinarsko avtonomijo. Zapis je sklenila z vprašanjem: "Menite, da vam je še mesto v Svetu RTV?"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • jezero 10:14 04.junij 2024.

    Ta Rosvita-Rozka bi morala že zdavnaj oditi z Odmevov.Osebno je precej let ne gledam. Ne zato, ker je desno usmerjena. A njena duša je res skrajno čudna.

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 22:43 03.junij 2024.

    Spizdi naj k unmu fukfehtarju od prifarskih buzerantov in naj tam drkata po tamburici pizdontarja!!

  • mina6 21:19 03.junij 2024.

    NUJNA DELITEV JAVNE RTV NA DVE POPOLNOMA LOCENI, DESNOČARSKO IN LEVIČARSKO. KOT IMAJO V NEMČIJI.