Magazin
22 ogledov

Washington Postu šest Pulitzerjev

Pulitzer za najboljšo fotografijo je prejel Reuters za prizor smrtno ranjenega j Žurnal24 main
Po podelitvi Pulitzerjevih nagrad, najprestižnejših priznanj v svetu ameriškega novinarstva, so se s šestimi nagradami najbolj veselili pri The Washington Postu.

Eden izmed osrednjih ameriških dnevnikov je med drugim prejel tudi nagrado za javno službo za odkrivanje slabega ravnanja z ameriškimi vojaškimi veterani v bolnišnici Walter Reed. Prejel je tudi nagrado za udarno vest (Breaking News) zaradi pokrivanje aprilskega pokola študentov na univerzi Virginia Tech. Preostale nagrade so še za poročanje o domačih zadevah zaradi razkrivanja vpliva podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, za mednarodno poročanje o razkrivanju protizakonitega delovanja zasebnih varnostnikov v Iraku, za poseben prispevek in za komentar.

Glavni tekmec The New York Times je prejel dva Pulitzerja, enega za raziskovalno novinarstvo - za poročila o strupenih sestavinah v zdravilih in drugih proizvodih, uvoženih s Kitajske, in drugega za pojasnjevalno poročanje, na primer o etičnih vprašanjih, povezanih s preiskavami DNK.

Dnevnik Chicago Tribune pa je dobitnik Pulitzerjeve nagrade za raziskovalno novinarstvo zaradi serije člankov o slabih vladinih uredbah, zaradi katerih so odpoklicali avto sedeže, igrače in otroške posteljice.

Nagrajen tudi Bob Dylan
Žirija za prestižnega Pulitzerja je posebno omembo podelila pevcu Bobu Dylanu, ikoni folk glasbe, za "velik prispevek k popularni glasbi in ameriški kulturi" in "lirične kompozicije z izjemno poetično izrazno močjo", kot je zapisala žirija univerze Columbia.

Za najboljšo biografijo Pulitzerja dobi John Matteson, in to za življenjsko zgodbo ameriške pisateljice za otroke Louise May Alcott iz 19. stoeltja. Knjiga nosi naslov "Eden's Outcasts: The Story of Louisa May Alcott and Her Father". V skromnih razmerah zrasla Alcottova je napisala trilogijo "Little Women", ki je bila prevedena v številne jezike.

Nagrado na področju zgodovinopisja si je prislužil ameriški univerzitetni profesor Daniel Walker Howe za analizo državljanske vojne z naslovom "What Hath God Wrought: The Transformation of America, 1815-1848".

Pulitzerjeve nagrade podeljujejo v več kot 20 kategorijah, vsaka znaša 10.000 dolarjev oziroma 6400 evrov. Dobitnikom jih bodo izročili konec maja v New Yorku. Podeljujejo jih od leta 1917, poimenovali pa so jih po njenem ustanovitelju, na Madžarskem rojenemu ameriškemu novinarju in založniku Josephu Pulitzerju (1847-1911).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.