Imate radi zelenjavo in vam počasi že zmanjkuje idej, kako jo pripraviti? Ponujamo vam recept za zelenjavno pito, ki vas bo zagotovo navdušil.
Za 6 ljudi boste potrebovali naslednje sestavine:
- 1 strok česna,
- 250 g zelene, sesekljane na kocke,
- 150 g graha,
- 250 g sesekljanih šampinjonov,
- 3 na tanko sesekljane paradižnike,
- 1 žličko timijana,
- 1 žlico sesekljanega peteršilja.
za zelenjavno omako
- 50 g masla,
- 1 žlico moke,
- manjšo čebulo,
- 2 lovorova lista,
- 2 skodelici vode,
- sol.
za testo
- 260 g navadne moke,
- ščepec soli,
- 250 g masla,
- 50 ml vode,
- 1 stepen rumenjak.
Kako pripravite testo?
Moko presejte na čisto podlago in čeznjo posujte sol. Maslo naribajte čez moko in vse male ostružke masla prekrijte z moko. Z rokami naredite vdolbino, v katero nalijte mrzlo vodo. Z dlanmi počasi vmešajte maslo in vodo v moko in ko se sestavine začnejo gostiti, jih začnite gnesti. Ko je testo pregneteno, ga pustite počivati 2 uri.
Preden ga razvaljate in položite čez pomokan pekač, ga znova pregnetite. V prej ogreti pečici ga pecite 20 do 25 minut pri 170 stopinjah Celzija. Temperaturo zmanjšajte na 160 stopinj, testo s čopičem premažite z rumenjakom in pecite še 10 minut.
Kako pripravite zelenjavo?
Olivno olje segrejte v večji ponvi. Dodajte česen in zeleno ter pecite približno 2 minuti, ravno toliko, da se začneta mehčati. Dodajte grah, šampinjone in paradižnike, pomešajte, posujte s timijanom in peteršiljem ter pecite še nadaljnih 5 minut. Zelenjavo odstranite s štedilnika in postavite na stran.
Ponev znova položite na ogenj. Dodajte maslo in čebulo, narezano na kolute. Dodajte moko in vse skupaj prepražite. Na nizki temperaturi naredite prežganje v dveh minutah. Postopno dodajajte vodo in mešajte, da se grudice stopijo. Dodajte lovorov list in pri srednji temperaturi omako kuhajte približno 5 minut, dokler se ne zgosti. Dodajte prej pečeno zelenjavo in začinite po svojem okusu.
Mešanico vlijte v prej pripravljeno testo in pecite v prej ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija od 20 do 25 minut, dokler se testo ne obarva zlatorumeno.
Zraven ponudite tudi zeleno solato.
Dober tek!