Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1832 ogledov

Lani dokončanih 5000 stanovanj, pol so jih zgradili ...

Najemna stanovanja Nova Dolinska koper SSRS
Fizične osebe so lani zgradile skoraj toliko kvadratnih metrov stavb kot pravne. Od tega več kot polovico površine predstavljajo enostanovanjske hiše.

Po zadnjih podatkih Surs, je bilo lani  dokončanih 8022 stavb ali za šest odstotkov manj kot leto prej. Število dokončanih stanovanjskih stavb se je zmanjšalo za dva odstotka, nestanovanjskih stavb pa za osem. 

Skupna površina vseh dokončanih stavb je znašala nekaj več kot dva milijona kvadratnih metrov ali za en odstotek več kot leto prej. Površina dokončanih stanovanjskih stavb se je povečala za tri odstotke, pri nestanovanjskih stavbah pa je ostala skoraj enaka. 
Nedokončanih je lani ostalo 13.570 stavb, od tega več kot polovica (52 %) stanovanjskih, nekaj manj kot polovica (48 %) pa nestanovanjskih. 

Skoraj milijon kvadratov so zgradile fizične osebe

Fizične osebe so glede na površino zgradile skoraj enako kot pravne osebe. Fizične osebe so zgradile 6910 stavb, katerih skupna površina je bila skoraj 1 milijon m2, pravne osebe pa 1112 stavb s skupno površino malo več kot 1 milijon kvadratnih metrov. 
Fizične osebe so upoštevajoč površino stavb največ investirale v gradnjo enostanovanjskih stavb (51 % površine), sledile so kmetijske stavbe (23 %) in garažne stavbe (8 %). Pravne osebe so največ sredstev namenile za gradnjo tri- in večstanovanjskih stavb (21 % površine), industrijskih stavb (18 %) ter rezervoarjev, silosov in skladiščnih stavb (15 %). 

Lani se je gradilo 14.130 stanovanj, od tega jih je bilo do konca leta dokončanih 4.919. To je bilo na letni ravni za 15 odstotkov več. V enostanovanjskih stavbah je bilo dokončanih 2.313 stanovanj ali šest odstotkov manj kot leto prej, v večstanovanjskih stavbah pa 2.339 stanovanj ali za 43 odstotkov več. 267 stanovanj je bilo dokončanih v stavbah za posebne družbene skupine in nestanovanjskih stavbah.

stanovanja | Avtor: Surs Surs
Fizične osebe so gradile 68 odstotkov vseh stanovanj in jih do konca prejšnjega leta dokončale 26 odstotkov. Preostala stanovanja so gradile pravne osebe, dokončale so jih 53 odstotkov. 

Povprečne velikosti hiš in stanovanj

Površina vseh dokončanih stanovanj je v povprečju merila 121 kvadratnih metrov (v 2022: 132 m2), površina stanovanj v enostanovanjskih stavbah 166 kvadratnih metrov (enako kot v 2022), površina stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa 82 kvadratnih metrov (v 2022: 90 m2). V enostanovanjskih stavbah je bilo največ stanovanj pet- ali večsobnih, v večstanovanjskih stavbah pa trisobnih. 

Največ stanovanj je bilo dokončanih v osrednjeslovenski (27 % od vseh dokončanih stanovanj) in podravski statistični regiji (18 % vseh), najmanj pa v zasavski (manj kot 1 % vseh). Na ravni občin je bilo največ stanovanj dokončanih v občini Ljubljana (797), sledili sta Novo mesto (282) in Maribor (163). V drugih občinah je bilo dokončanih manj stanovanj. 
 

Komentarjev 6
  • ferdopis59 18:19 13.junij 2024.

    Populistični naslov, ki piha valdi na dušo. Komentatorčki ne mešat hruške in japke. Tudi stanovanja od pravnih oseb ni v lasti države, ampak so zasebna kot zasebne gardnje. Zato ne hvalit nekoga, ki ni naredil nič. Pridobite podatek koliko stanovanj ...prikaži več je zgradil stanovanjski sklad SLO! Država se bi lahko pohvalila z novo zgrajenimi stanivanji in hišami za poplavljence. A vlada ima samo hiše na sliki, kje je pa ostalo?! A ste računali že te bivališča poplavljencev.

  • bi_ba 17:50 13.junij 2024.

    Qrc pa taka država, ki to sploh ni! Niti D od države to ni.

  • alen04 15:04 13.junij 2024.

    Koliko zgrajenih je od Goloba???? 0, zero, nula.....toliko o obljubah. Reform se niti dotaknil ne bom. Edino pomembno je, da trobi kako je prioriteta vladavina prava, sam sploh ne izpolnjuje ustavnih odločb....od sodstva, do zfdravstva štrajk, UE prav tako, narod ...prikaži več jebi se na kratko. Promocija veganstva in elektrarn je prioriteta. Qrc pa US.