Pod streho > Gradimo & obnavljamo
108426 ogledov

Velike novosti pri komunalnem prispevku za nadstreške, ute, letne kuhinje ...

nadstrešek Dezzen
Z novelo zakona o urejanju prostora se podaljšuje rok za izdajo odločbe o odmeri komunalnega prispevka, spremembe pa se nanašajo tudi na komunalni prispevek za enostavne objekte.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pripravilo predlog novela zakona o urejanju prostora, ki bo v javni obravnavi do 30. avgusta. Med spremembami, ki jih novela prinaša, se jih precejšen del nanaša na določila o komunalnem prispevku. 

Komunalni prispevek za povečanje gradbene parcele

Prva pomembna sprememba je ta, da bodo občine, ki so pristojne za odmero komunalnega prispevka, po novem lahko tega zaračunale tudi investitorju oziroma lastniku objekta v primerih, ko se zaradi prizidave ali novogradnje ob obstoječi stavbi povečuje površina gradbene parcele. To bo veljalo za novo in obstoječo komunalno opremo.  

S tem se odpravi pomanjkljivost sedanjega sistema, ko odmera v primeru povečanja gradbene parcele ni možna, pojasnjujejo predlagatelji novele. 

Zaradi nejasnosti, ki so pogoste v praksi, so predlagatelji v predlogu sprememb zakona bolj natančno opredelili, da lastnik, ki objekt energijsko in statično sanira, čeprav se z navedenimi posegi, na primer vgradnjo toplotne izolacije, nekoliko poveča bruto tlorisna površina, ni zavezanec za plačilo komunalnega prispevka. Enako velja tudi, če objektu investitor prizida zunanje stopnice ali zunanje dvigalo. "V teh primerih se sicer poveča bruto tlorisna površina objekta, vendar to na obremenitev komunalne opreme ne vpliva, zato se komunalni prispevek ne odmeri," pojasnjujejo odločitev. 

Daljši rok za izdajo odmere komunalnega prispevka

Plačilo komunalnega prispevka v primeru novogradnje objekta je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Pri tem pa velja, da mora pristojni organ odmero odločbo izdati v 30 dneh, potem ko je vlagatelj vloge za odmero priložil vso potrebno dokumentacijo. Po zdaj veljavnem zakonu, mora biti odloča izdana v 15 dneh. 

"Podaljšanje roka za odmero ne bo bistveno vplivalo na čas do izdaje gradbenega dovoljenja, saj se bo s seznanitvijo stranke bistveno zmanjšala količina pritožb zoper odmerno odločbo in s tem skupen rok, v katerem bo odmerna odločba postala dokončna," predlagatelji pojasnjujejo podaljšanje roka. 

S spremembo zakona se odmera komunalnega prispevka določi pred izdajo gradbenega dovoljenja. To velja za novogradnje in spremembe namembnosti zahtevnega, manj zahtevnega in nezahtevnega objekta, odmeri pa se na zahtevo investitorja pred izdajo gradbenega dovoljenja.  

Po veljavnem gradbenem zakonu sicer velja, da se bo z uveljavitvijo sistema eGraditev, kar naj bi bilo 5. januarja 2026, komunalni prispevek plačal pred prijavo začetka del in ne pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. 

Komunalni prispevek za enostavne objekte

Za enostavne objekte pa bo občina komunalni prispevek odmerila po uradni dolžnosti, kar velja že zdaj. Novela pa prinaša pomembno spremembo. Zdaj velja, da občina po uradni dolžnosti komunalni prispevek odmeri za vse enostavne objekte, potem ko prejme obvestilo o začetku gradnje takšnega objekta. Res pa je, da ta določila iz obstoječega zakona še ne veljajo, saj sistem eGraditev še ni uveljavljen na vseh upravnih enotah. Zato tudi po obstoječi zakonodaji začetka gradnje enostavnih objektov še ni treba prijaviti, niti zanje ni treba plačati komunalnega prispevka.

Po novem pa bo občina komunalni prispevek po uradni dolžnosti odmerila le za tiste enostavne objekte, za katere je določila, da je za njihovo postavitev obvezno soglasje občine. Potem ko bo izdala soglasje za njihovo postavitev, bo torej odmerila tudi komunalni prispevek.  

Veljalo bo, da mora občina v teh primerih odmerno odločbo izdati v 30 dneh od izdaje soglasja. Če bo rok prekoračila, pa bo veljalo, da je komunalni prispevek plačan. 

Občina pa se lahko tudi odloči, da za določene enostavne objekte soglasje ni potrebno, prav tako lahko v občinski uredbi določi, da so enostavni objekti oproščeni plačila komunalnega prispevka. 

Komunalni prispevek tudi za neurejena zazidljiva zemljišča

Precejšnja novost je tudi, da bo občina akontacijo komunalnega prispevka za novo komunalno opremo lahko odmerila tudi od neurejenih zazidljivih zemljišč, ki so opremljena in ustrezajo kriteriju urejenega zazidljivega zemljišča skupaj s sosednjimi zemljišči v lasti istega lastnika oziroma lastnikov. S tem bo omogočeno, da občina akontacijo odmeri tudi na zemljiščih, na katerih danes te možnosti nima, kar pomeni, da bo lahko pobrala več akontacije in tako čim hitreje dobila povrnjena sredstva za komunalno opremljanje.

Za javna stanovanja komunalnega prispevka ne bo

Po novem pa bodo plačila komunalnega prispevka tako za obstoječo, kot novo komunalno opremo oproščeni investitorji javnih najemnih stanovanj, če je investitor država ali pravna oseba javnega prava, ustanoviteljica katere je država. Vrednost oproščenega komunalnega prispevka se bo poračunala tako, da bo investitor občini predal brezplačno v last ustrezno število stanovanj.

Zaostritev priključevanja nelegalnih objektov

Zaradi zaznanih pomanjkljivosti, da želijo lastniki na komunalno opremo priključiti tudi nelegalne objekte in da zahteve za odmero vlagajo brez soglasja upravljavca, so predlagatelji novele dodali tudi določilo, da mora lastnik zahtevi za odmero priložiti dokazilo o legalnosti objekta in soglasje upravljavca voda, iz katerega je razvidno, da je priključitev možna.

Daljše obdobje obročnega odplačevanja 

Podaljšujejo tudi dobo obročnega odplačevanja komunalnega prispevka. Pri odmeri akontacije komunalnega prispevka za novo komunalno opremo najdaljšo dovoljeno dobo odplačevanja podaljšujejo iz 24 na 48 mesecev, pri čemer je najnižji mesečni znesek plačila najmanj 200 evrov, če gre za izboljšanje komunalne opremljenosti pa se najdaljša doba odplačevanja podaljšuje iz 36 na 60 mesecev, najnižji mesečni obrok pa je lahko 50 evrov.


    

Komentarjev 52
  • Ender3 15:02 14.avgust 2024.

    So pa ob tej temi prikletna imena na okopih in še koliko všečkov so si poklonili..Janez ima vas rad. Pa ne mislim na ex papeža..

  • sandi76 14:31 14.avgust 2024.

    Kaj pa je s komunalnim prispevkom za ograjo ??

  • duc1 10:50 14.avgust 2024.

    Dajte že enkrat objaviti imena teh IDIOTOV,ki se zmišljujejo taka pravila,da jih damo na pranger.