Začimbnice in zelišča lahko sadimo na grede med druge zelenjadnice, lahko rastejo v loncih na balkonih in terasah, lahko pa jim namenimo poseben prostor na dvorišču, običajno čim bližje kuhinji, da so vedno pri roki. Večina jih ljubi toploto in čim več sonca, odcedno, zračno prst, ki ni nujno zelo bogata. A nekatera med njimi potrebujejo tudi nekaj sence in več vlage.
Spiralni gredi odmerimo sončno in odcedno ter dovolj veliko mesto. Običajno je njihov premer od dva do tri metre, lahko pa seveda nekoliko manj ali več, odvisno, koliko imamo prostora in koliko rastlin nameravamo gojiti.
Gradimo iz kamenja ali starih opek
Za postavitev pa potrebujemo le veliko kamenja in zemlje, pri čemer naj bo prvega več. Kamenje namreč ni le gradbeni material, temveč ima v spiralni gredi tudi drugo pomembno vlogo. Zaradi kamenja bo toplota v spiralni gredi še višja, poleg tega bo čez dan od sonca segreto kamenje toploto zeliščem oddajalo tudi ponoči. Lahko se odločimo tudi za staro opeko.
Na dnu spirale lahko v tla vkopljemo tudi vedro ali lonec, v katerem naj bo vedno voda. Tako zagotovimo ustrezne pogoje za rastline, ki za svojo rast potrebujejo več vode oziroma zračne vlage.
Vrstni red zelišč in začimbnic
Zelišča in začimbnice sadimo glede na to, koliko toplote in vode potrebujejo. Najvišje v spirali naj bodo tiste, ki potrebujejo največ toplote in najmanj vlage, nasprotno pa naj bodo na dnu tiste, ki potrebujejo največ vlage. Na dele, ki bodo del dneva v senci, sadimo rastline, ki jih senca ne moti. Tako lahko za vsako od njih najdemo najbolj primerno mesto.
Vrstni red, če sadimo od zgoraj navzdol, se sicer lahko nekoliko razlikuje, a gre nekako takole. Čisto na vrhu naj bo prostor za sivko, timijan in rožmarin, če veste, da lahko preživi zimo. Potem naj sledijo žajbelj, koriander, bazilika, kamilica, origano, majaron in pehtran, citronka, ognjič. Proti dnu sadimo drobnjak, šetraj, peteršilj, različne mete in meliso.
V vročih, sušnih dneh bo treba rastline zalivati, vendar se pri tem držimo pravila, da zgornjim namenimo manj vode kot spodnjim.
dezurni@styria-media.si