Ko beseda nanese na pripravo hrane na žaru, se med ljubitelji pogosto vname razprava, ali je boljši žar na oglje ali plin. Običajno se ta ne konča z enoznačnim zaključkom, saj imajo prav tako zagovorniki enega kot drugega prav. Vsak žar ima svoje zakonitosti ter prednosti in slabosti, na podlagi katerih se posameznik odloči, ali bo na vrt postavil plinski žar ali žar na oglje.
Odgovoriti si mora na nekaj ključnih vprašanj. Kako pogosto bo uporabljal žar, koliko časa je pripravljen nameniti pripravi hrane na žaru in kaj bo na njem največkrat pripravljal in kakšen okus želi doseči, za koliko ljudi jo bo največkrat pripravljal, koliko ima prostora in koliko je pripravljen seči v žep?
Pogostost uporabe in čas za peko
Če bomo vrtni žar uporabljali pogosto, na njem pa pripravljali kosila in večerje za družinske člane, je boljša izbira plinski žar. Te je namreč veliko bolj preprosto uporabljati, saj le obrnemo gumb, žar pa bo na peko pripravljen v nekaj minutah.
Na drugi strani pa priprava žara na oglje veliko bolj zamudna, vsaj pol ure do 40 minut potrebujemo, da bo žerjavica primerna za peko. Po peki pa nam bo precej časa vzelo še čiščenje in odstranitev pepela, na plinskem žaru pa očistimo le ploščo za peko.
Žar na oglje bodo zagotovi izbrali tisti, ki si za pripravo hrane na njem radi vzamejo več časa in gostijo večje družbe. Peka je v tem primeru družabni dogodek in ne le priprava hrane.
Hrana z žara in okus
Ko gre za okus hrane, ponavadi prevlada odločitev za žar na oglje. Zaradi kuriva, to so lahko les, oglje ali briketi, se razvije dim, ki da hrani tipičen okus. Na plinskem žaru ga ne moremo pričarati.
Je pa sicer priprava hrane na plinskih žarih bolj preprosta, saj lahko preprosto uravnavamo temperaturo in jo prilagodimo hrani, ki jo pripravljamo. Pri žarih na oglje je to veliko težje, predvsem pa gre počasneje in zahteva nekaj znanja in izkušenj.
Prava velikost žara
Pri izbiri velikosti žara ni razlike med plinskim ali onim na oglje. Odvisna je predvsem od tega, koliko in kakšno hrano bomo običajno pripravljali na njem.
Za pripravo družinskih obrokov bo zadostoval manjši. Ta bo primeren tudi, če na žaru pripravljamo večno klasiko, čevapčiče, ražnjiče, perutnino, zelenjavo. Izberemo lahko plinski žar z enim gorilnikom, ali pa žar na oglje, ki ima premer do 47 centimetrov. Na majhnih žarih ne bomo mogli različne hrane pripravljati hkrati, temveč eno za drugo.
Med plinskimi pa izberemo takšnega z vsaj dvema, največkrat pa imajo tri gorilnike, lahko pa tudi precej več. Obstajajo tudi žari s posebnimi gorilniki, ki razvijejo bistveno višjo temperaturo, vse do 400 stopinj Celzija, kar je dovolj za hrustljavo skorjico na mesu, medtem ko oni z enim gorilnikom dosežejo temperaturo do 250 stopinj Celzija.
Cene žarov
Cene so izjemno različne, odvisne od zasnove žara, velikosti, dodatne opreme. Preprost žar na oglje lahko kupimo že za manj kot 100 evrov, cene pa se povzpnejo vse do 500 ali 600 evrov. Za ta znesek dobimo žare s pokrovom, primerne za dimljenje hrane.
Tudi cena najbolj preprostega plinskega žara je manj kot 100 evrov, v povprečju pa je treba odšteti tja do 300, za večje žare, denimo s šestimi gorilniki pa bo treba plačati 600 evrov in več.
Ko govorimo o cenah velja opozoriti tudi na ceno kuriva. V tem primeru je uporaba plinskega žara cenejša, saj je plin iz jeklenke cenejši, kot so oglje ali briketi.