Pod streho > Nepremičnine
73872 ogledov

Hišo lahko kupite kar s kavča: tudi za samo 37.000 evrov

Hiša Profimedia
Velika večina sodnih dražb nepremičnin se odvija prek spleta, lani jih je bilo 707.

Zemljišče, stanovanje, hišo ali poslovni prostor je mogoče kupiti neposredno od prodajalca ali pri nepremičninski agenciji. Obstaja pa še en način nakupa, ki je včasih lahko cenovno ugoden – na sodni dražbi.

Prvega februarja 2021 je začel delovati spletni portal sodnedrazbe.si, na katerem so objavljene vse aktualne licitacije slovenskih sodišč. Ob klasični prodaji nepremičnin, premičnin ter pravic, denimo poslovnih deležev, vrednostnih papirjev in terjatev, je mogoče nepremičnine kupiti tudi prek spletnih dražb.

Nič več dogovarjanja in izsiljevanja

Na vrhovnem sodišču podarjajo prav prednosti spletnih dražb, dobesedno s kavča: "Njihova ključna prednost pred klasičnimi je v tem, da zainteresiranim s pomočjo naprednega iskalnika omogoča hiter, enostaven in brezplačen dostop do podatkov o predmetih prodaje v sodnih postopkih, s prijavo prek sistema si-pass pa tudi lokacijsko neodvisno in anonimno spletno draženje. Tako ni več potrebe po fizični prisotnosti v sodni dvorani, saj lahko udeleženci na spletnih dražbah sodelujejo praktično od koder koli. Poleg tega je s tem zagotovljena širša dostopnost do javnih dražb, onemogočeno pa je tudi dogovarjanje in izsiljevanje med dražitelji, kar po drugi strani omogoči učinkovitejše poplačilo upnikovih terjatev. Prednost tovrstnih dražb za sodstvo in sodno upravo pa je v tem, da je - glede na njihovo število - zdaj toliko več razpravnih dvoran prostih in na voljo za druge razprave," so nam sporočili z vrhovnega sodišča.“

To pa ni vse: "Zaradi večje baze ponudnikov in hitrejšega procesa dražb na spletu prodajalci hitreje prodajo svoje premoženje kot na dražbah, izvedenih na klasičen način. Pri spletni dražbi obstaja še takoimenovano dinamično podaljševanje, kar pomeni, da če se dve minuti pred koncem dražbe viša cena, se avtomatsko podaljša za dve minuti. To podaljševanje lahko traja nekaj časa, odvisno od dvigovanja cene."

Končna cena hiše višja za 23 odstotkov

Sodišča dražbe nepremičnin izvajajo praviloma na spletu, le štiri odstotke je klasičnih. "Zakon o izvršbi in zavarovanju določa, da se javna dražba opravi kot spletna, razen če sodnik oceni, da je primerneje, da se izvede narok za prodajo nepremičnine na javni dražbi. Sodnik lahko odloči, da se izvede narok za prodajo nepremičnine na javni dražbi tudi, če na prvi spletni javni dražbi ni bil prijavljen noben dražitelj. Drugače pa je pri izvršiteljih, ki prodajajo premičnine, saj v teh primerih spletnih dražb ni, ker zanje niso zagotovljeni tehnični pogoji, zato se vse dražbe izvedejo v fizični obliki. Enako velja za stečajne upravitelje," smo izvedeli na vrhovnem sodišču.

Leta 2022 so na portalu sodnedrazbe.si našteli nekaj manj kot 80.000 obiskovalcev, lani že 104.000, največ zanimanja je med 8. in 14. ter 18. in 21. uro. Leta 2021 so sicer izvedli 793 spletnih dražb, predlani 809 in lani 707. In kakšna so pri nepremičninah razmerja med izklicno in prodajno ceno? Pri stanovanjih je bila prodajna cena na koncu v povprečju 33 odstotkov višja od izklicne, pri hišah pa slabih 23 odstotkov.

Priložnost tudi v Portorožu

Seveda pa so, tako na splenih kot klasičnih dražbah, tudi izjeme. Izklicna cena za hišo v okolici Ljubljane je bila 164.812 evrov, prodali pa so jo kar za 499 tisočakov. Še dražje so lani prodali poslovni prostor na Dolenjskem – za 700.000 evrov. In najdražje: leta 2022 so za poslovni objekt, h kateremu so spadale tudi gostilna, parkirišče, iztržili 2,440.000 evrov.

Na postalu je trenutno razpisanih 535 spletnih dražb nepremičnin po zelo različnih izklicnih cenah, od 37.000 evrov za slabo ohranjeno hišo v okolici Ljutomera, do 296.000 evrov za lepo vzdrževano blizu Begunj na Gorenjskem in 433.000 evrov za hišo pri Portorožu.

Komentarjev 11
  • expost 09:52 17.julij 2024.

    StarMačk: treba je biti zelo pozoren, kaj se kupuje. Delež na hiši/nepremičnini, parcela ali celotna hiša. Poznam situacije, ko so na sodnih dražbah oglaševali hišo z navedeno hišno številko, dražitelj pa je pridobil le parcelo ob hiši, čeprav je bilo ...prikaži več v objavi dražbe navedeno drugače. Sicer pa bi morala biti tako kupljena nepremičnina ob prevzemu (stanovalci imajo rok za izselitev) prazna, prosta bremen in uporabnikov (razen, če ni v objavi navedeno drugače).

  • Avatar lopov
    lopov 09:52 17.julij 2024.

    Z KAVČA AO LITIJSKO KUPILI ZA 7,7MILJONA

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:01 16.julij 2024.

    za tak denar se da hišo kupiti tudi brez sodne dražbe.