Pod streho > Nepremičnine
18098 ogledov

Krediti precej cenejši kot pred nekaj meseci, prihranek več tisoč evrov

denar bankovci Profimedia
Banke so junija ponovno znižale fiksne obrestne mere hipotekarnih stanovanjskih kreditov. V večini bank je to drugo znižanje obrestnih mer letos, le v eni so obrestne mere znižali že tretjič.

Zadnjo primerjavo fiksnih obrestnih mer stanovanjskih kreditov smo naredili v začetku aprila, pred tem pa tudi februarja letos, ko so prav vse banke v primerjavi z jesenjo 2023 znižale obrestne mere. 

Aprila so obrestne mere znižali v Gorenjski banki, SKB, NKBM in NLB, zdaj pa opažamo, da so jih v primerjavi s februarjem znižali tudi v drugih bankah. Izjema je banka Intesa Sanpaolo, kjer že vse od februarja vztrajajo pri isti obrestni meri, a je treba ob tem omeniti, da je bila njihova obrestna mera že v začetku leta med nižjimi. Na drugi strani so v NLB fiksno obrestno mero znižali že tretjič letos, res pa je, da je bila njihova obrestna mera v začetku leta najvišja.  

Nova primerjava in izračuni kažejo, da je trenutno, vsaj po uradnih oglaševanih obrestnih merah, ki jih banke objavljajo na svojih spletnih straneh, še vedno najcenejši stanovanjski kredit s fiksno kreditno obrestno mero v Gorenjski banki, a to ni redna, temveč akcijska ponudba, ki velja do 30 septembra letos. 

V primerjavi s februarjem so fiksne obrestne mere nižje za od 0,1 do 0,2 odstotne točke, najbolj pa so obrestne mere znižali v NLB, za 0,45 odstotne točke, vendar je treba povedati, da je bila njihova obrestna mera v začetku leta daleč najvišja, 4,15 odstotka.   
Tako so v prvi polovici leta obrestne mere veliko bolj izenačene, kot so bile v začetku leta ali aprila, v prav vseh bankah pa so padle pod štiri odstotke. 

Manjše razlike med krediti

Zmanjšala se je tudi razlika med najcenejšim in najdražjim kreditom, ki je bila v začetku leta skoraj 5700 evrov, aprila je celo narasla na več kot 6200 evrov, zdaj pa znaša dobrih 4600 evrov. Razlika velja, če primerjamo 100.000 evrov vredne kredite z odplačilno dobo 20 let. 

Če pogledamo posamezne banke, pa lahko ugotovimo, da so od februarja do zdaj kredite, vredne 100.000 evrov, pocenile za od 1200 do 2500 evrov, že omenjena banka, ki je leto začela z najvišjimi obrestnimi merami, pa celo za več kot 5600 evrov.

Pri pregledu ponudbe na spletnih straneh bank smo opazili tudi, da so nekatere med njimi znižale tudi fiksne pribitke, ki so del sestavljene oziroma spremenljive obrestne mere, vezane na tri- ali šestmesečni evribor. V Deželni banki Slovenije in Delavski hranilnici je trenutno fiksni pribitek pod enim odstotkom (0,95). Med nižjimi je tudi fiksni pribitek v UniCredit bank, 1,20 odstotka, sledi NLB z 1,35 odstotka, v drugih bankah pa so pribitki višji, in sicer od 1,45 do 1,60 odstotka. 

Pada tudi euribor

Počasi se manjšajo tudi razlike med krediti s fiksno in krediti s spremenljivo obrestno mero, saj poleg fiksnih pribitkov v nekaterih bankah pada tudi vrednost euribor. Šestmesečni euribor se je v teh dneh izenačil z vrednostjo junija lani. Ves čas, že vse od lanskega septembra pa počasi, a vztrajno pada.  

katarina.n.mal@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • jakec1575 09:54 06.junij 2024.

    nlb zelo odira svoje komintente in so doziveli povratni ogenj. zaracunajo masten riziko, ki ga sploh ne izvedejo. samo, da komintenta opalijo. sem se jim enkrat samo zahvalil.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:36 06.junij 2024.

    Eni še za hrano in položnice nimajo,o kreditu lahko le sanjajo

  • Avatar NickMason
    NickMason 06:54 06.junij 2024.

    Primanjkuje komitentov