Pod streho > Nepremičnine
92443 ogledov

Novi davek na nepremičnine: Obdavčitev na kvadrat in ne na vrednost nepremičnine

Zagreb Trešnjevka zajem zaslona
Glavni cilj novega davka na nepremičnine je zaustavitev rasti cen in s tem povečanje števila stanovanj po dostopnih cenah. Škarje in platno pri novem davku bodo imele lokalne skupnosti.

Na sosednjem Hrvaškem se, ko gre za cene stanovanjskih nepremičnin in njihovo dostopnost, soočajo z zelo podobnimi razmerami kot v Sloveniji. Po ocenah, ki so jih objavili hrvaški mediji, je na Hrvaškem 600.000 stanovanj praznih oziroma 40 odstotkov vseh se ne uporablja za stanovanjske namene. Ocenjujejo tudi, da ima vsako četrto gospodinjstvo počitniško hišo ali stanovanje.

Našteto in manjša ponudba na eni ter veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah, ki ga poganjajo tudi tuji kupci, Hrvaško uvršča med države z najvišjo rastjo cen in najemnin.

Hrvaška vlada zato želi z novim davkom umiriti razmere na trgu stanovanjskih nepremičnin. Kot je za hrvaške medije nedavno povedal podpredsednik hrvaške vlade Branko Bačić, je cilj uvedbe novega davka na nepremičnine povečati število cenovno bolj dostopnih stanovanj, znižati najemnine in zmanjšati število stanovanj in hiš, ki se oddajajo v kratkoročni najem.

Lastnike teh želijo z novim davkom spodbuditi, da bi svoje nepremičnine namesto v kratkoročni, oddajali v dolgoročni najem. Na Hrvaškem je kar 231.000 stanovanjskih enot, ki jih lastniki oddajajo v kratkoročni najem, samo letos so jih po navedbah Bačića 50.000 prekategorizirali za namene kratkoročnega oddajanja. Hkrati pa je poudaril, da jih je le 60.000 obdavčenih z davkom na počitniške hiše.  

Vse podrobnosti novega davka na nepremičnine sicer še niso znane, hrvaška javnost jih pričakuje prihodnji teden, pa vendar je precej jasno, kaj lastnike nepremičnin čaka prihodnje leto. Davek na nepremičnine naj bi uvedli januarja 2025.

Z davkom na nepremičnine naj bi po novem obdavčili vsa prazna stanovanja in počitniške hiše, med katere spadajo tudi tiste, ki jih lastniki oddajajo v kratkoročni najem turistom.

Z novim davkom pa ne bodo obremenili nepremičnin, v katerih lastniki bivajo, prav tako ne tistih, ki jih oddajajo v dolgoročni najem vsaj 10 mesecev na leto. Davka bodo oproščeni tudi lastniki hiš, v katerih zaradi dotrajanosti ni možno bivati.

Davek na nepremičnine na Hrvaškem ni popolna novost, saj že zdaj lastniki počitniških stanovanj in hiš plačujejo davek. Kot je pojasnil Bačić, bo novi davek redefinicija obstoječega.

Bistvena sprememba bo višina obdavčitve

Po obstoječi zakonodaji, ki je začela veljati letos, lastniki počitniških hiš in stanovanj davek plačujejo na kvadratni meter uporabne površine in tako bo tudi v prihodnje. Meje višine davka je določila vlada, dejansko višino znotraj meja pa določa lokalna skupnost.

Zdaj je davek na kvadratni meter lahko od 0,6 do pet evrov, po novem pa naj bi bil od enega do 10 evrov. Novost je tudi, da so se zdaj lokalne skupnosti lahko odločile, da tega davka ne bodo pobirale, po novem pa bo obvezen. Za zdaj ga ne obračunavajo v 91 lokalnih skupnostih.

Novi davek na nepremičnine bo veljal tudi ta tujce, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino. Kot rečeno, bo višina odvisna od odločitve lokalne skupnosti, lahko bo višji za več kot 100 odstotkov. Davek za 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje na primer na Krku zdaj znaša 280 evrov (3,5 evra/m2), po novem pa bo lahko tudi do 800 evrov.

Obdavčitev nepremičnin na kvadratni meter je javnost precej razburila, saj pomeni, da na višino obdavčitve vrednost nepremičnine sploh ne vpliva. Z 10 evri na kvadratni meter bosta na primer obdavčeni luksuzna vila in skromna počitniška hišica. Lokalne skupnosti bodo imele možnost določiti območja z različnimi obdavčitvami. Na primer obdavčitev bo lahko višja na bolj zaželenih in dražjih lokacijah, denimo v prvi vrsti ob morju ali v središču mesta, in nižja na manj želenih lokacijah.

To sicer še vedno ni najbolj pravična obdavčitev, a kot je povedal Bačič, gre le za nekakšno prehodno obdobje, predvidevajo, da treh let. V trenutku, ko bo urejen register gospodinjstev, davčna uprava pa pripravljena, bodo davek na nepremičnine začeli obračunavati glede na njihovo vrednost.

Namen davka na nepremičnine je tudi, da občine in mesta zmanjšajo davek na dohodke in povečajo davek na premoženje.

Komentarjev 18
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:08 13.september 2024.

    Saj bi že obdavčil,samo so tisti proti,ki so pri koritu,ker imajo oni največ nepremičnin,in bi bilo za njih katastrofa,ker niso navajeni plačevati davkov

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:15 13.september 2024.

    Tudi pri nas je samo vprašanje časa, kdaj nas bo po žepih usekalo. Bo treba spet na cesto! Zdravstvo, šolstvo, sodstvo,.... vse v riti, vlada vleče nerazumne poteze, mi pa kar tiho. Boljši časi ne bodo prišli, če bomo kar čičali in čakali.

  • Fredi34 14:35 12.september 2024.

    Letos so zvišali davke že za 150%. Koliko so padle cene? Koliko stanovanj je na trgu? Res je da občine določajo višino, ampak vse bodo dvignile maksimalno. Najbolj bodo nahebali ravno lastniki apartmajev. To pa niso stanovanja, ampak počitniške kapacitete, ...prikaži več ki ne vplivajo na stanovanjsko problematiko. Tako da HDZ hoče polnit samo svoje nenasitne trebuhe.