Zagotovo vrtne ognje že nekaj časa srečujete marsikje. Na smučiščih so zelo priljubljeni, vse več gostinskih lokalov jih ima, marsikdo pa si ga je omislil tudi na dvorišču. Običajno so to velike litoželezne okrogle posode, v katerih lahko kurimo drva, brikete, celo posebne gele, in so namenjeni temu, da se gostje ob njih v prijetnem vzdušju, ki ga pričara odprt ogenj, pogrejejo.
Še preden se lotite postavljanja kurišča, premislite, kaj vse boste pripravljali nad njim. Od tega bo odvisna njegova velikost in višina. Za klasično peko mesa in zelenjave na žaru ne potrebujete velikega kurišča, razen če ne pričakujete velike družbe lačnih gostov.
Če ste navdušeni nad pripravo hrane pod peko, boste naredili večje kurišče ali pa celo iz dveh med seboj povezanih delov, ki sta lahko v različnih ali enem nivoju. Priprava hrane pod peko zahteva veliko žerjavice, zato boste potrebovali dodaten prostor za kurjenje drv in pripravo žerjavice.
Kurišče mora biti nekoliko dvignjeno od tal, hkrati pa je dobro, če si zagotovite različne višine, na katere boste lahko polagali rešetke in plošče za peko in pripravo hrane glede na moč ognja. Obod ognjišča lahko pozidate ali pa iz gradnikov zgolj zložite, neposredno na tla, le ravna morajo biti, dno kurišča pa lahko obložite s šamotno opeko.
Ena od izjemno priročnih možnosti je tudi dva do tri centimetre debela plošča iz marmorja, ki jo položite v litoželezno ploščo z robom, nikar pa ne neposredno na ogenj, saj bo počila. Na njej boste pripravljali hrano za goste, ki jim vonj in okus po dimu nista všeč, izkoristite pa jo lahko tudi takrat, ko druženje poteka dlje časa, zato morate goste s hrano oziroma prigrizki z žara postreči večkrat. Segreta marmorna plošča zelo dolgo zadržuje temperaturo, zato hrano na njej lahko pripravljate, ne da bi morali pod njo ves čas kuriti.
Ker je priprava hrane na žaru skoraj vedno povezana z druženjem, so takšna ognjišča odlična točka, okoli katere se lahko zbere vsa druščina, zato si udobno uredite tudi njegovo okolico. Iz enakega materiala lahko postavite klopi oziroma naredite različna sedišča, ki jih za večje udobje obložite z okrasnimi blazinami, lahko pa preprosto razpostavite vrtno pohištvo, in tako ustvarite prijetno zaključeno celoto.
Odprt ogenj vas bo v ognjišču grel še dolgo v jesen, saj boste lahko v njem pekli kostanj ali pa ob njem zgolj posedali zaviti v odejo in s kozarcem vroče pijače v roki.
Več o gradnji, obnovi in urejanju najdete tukaj.