Pod streho > Varčna hiša
14719 ogledov

Dobavitelj odkupuje elektriko iz sončne elektrarne po trikrat nižji ceni, kot jo zaračuna

sončna elektrarna Profimedia
Dobavitelju plačujejo trikrat višjo ceno za prejeto elektriko, kot jim ta plača za elektriko, ki jo odkupi iz sončne elektrarne. Preverili smo, kakšne so ponudbe, če želite, potem ko se je za sončno elektrarno iztekla podporna shema zagotovljenega odkupa, prodati na trgu.

Manjšo, 6,9-kW sončno elektrarno so na streho družinske hiše postavili leta 2010. Takrat samooskrbe, kot jo poznamo zdaj, ni bilo. Odločili so se, da vstopijo v podporno shemo zagotovljenega odkupa in s centrom za podpore pri Borzenu sklenili 15-letno pogodbo. To pomeni, da je center od njih prevzemal električno energijo, ki jo je proizvedla sončna elektrarna, in jim jo plačeval po zagotovljeni ceni. Ta je bila odvisna od več dejavnikov, zagotovo pa bistveno višja od tržnih cen, ki so jih sicer plačevala gospodinjstva brez sončnih elektrarn. Višja odkupna cena je bila v resnici podpora naložbi v sončno elektrarno. 

Za oddano elektriko dobijo trikrat manj, kot plačajo za prejeto

Gospodinjstvo je za vsako megavatno uro proizvedene elektrike 12 let prejemalo približno 390 evrov. Po tem obdobju so iz podporne sheme izstopili, saj so hišo s sončno elektrarno prodali. "Za preostala tri leta se nismo odločili za ponovni vstop v shemo, temveč proizvedeno električno energijo prodajamo na trgu," pove nova lastnica. 

Dobavitelj, s katerim so sklenili pogodbo o odkupu, jim zdaj za megavatno uro plača 42,2 evra. Na drugi strani pa elektriko, ki jo iz omrežja za potrebe gospodinjstva prevzemajo, elektrarna namreč obratuje tako, da vso elektriko oddajo v omrežje, za svoje potrebe pa vso elektriko kupijo, plačujejo po ceni približno 150 evrov za 1 MWh (velja za 10 odstotkov prejete elektrike). Torej plačujejo več kot trikrat višjo ceno. 

V enem letu si s proizvedeno in prodano elektriko račun za dobavljeno elektriko znižajo za približno 500 evrov, ko bo nehala veljati uredba o omejeni ceni za 90 odstotkov porabljene elektrike, pa bo razmerje med prodano in kupljeno elektriko še precej slabše. 

Večini se bo zagotovljen odkup iztekel v naslednjih treh letih

Podobna zgodba lahko čaka večino gospodinjstev, ki so se za postavitev sončne elektrarne na streho svoje družinske hiše odločila pred letom 2016, ko se je vzpostavila samooskrba po sistemu net meteringa. 

Zato smo preverili, kdo vse odkupuje električno energijo iz elektrarn, ki se jim je ali se jim bo v naslednjih dveh ali treh letih iztekla shema, ter po kakšnih cenah. 

Koliko je takšnih gospodinjstev, ni natančno znano, saj na Borzenu vodijo le evidenco, koliko je naprav, ki so vključene v podporo zagotovljenega odkupa in kje so te postavljene. Konec maja je bilo v to shemo vključenih 1428 proizvodnih naprav, od tega jih je bilo 1356 na strehah objektov, evidence, koliko od teh je v lasti gospodinjstev, ne vodijo. 

Veliki večini teh naprav se bo podporna shema iztekla v letih od 2025 do 2028, še pravijo na Borzenu in dodajajo, da je povprečna podpora za naprave, ki bodo iz sheme izstopile prihodnje leto 386 evrov/MWh. 

Nepopolni seznam Borzena

Vse lastnike sončnih elektrarn, ki se jim bo iztekla podpora, pozivajo, da pravočasno uredijo oziroma sklenejo nove pogodbe za prodajo električne energije z izbranim dobaviteljem na trgu.

Na spletni strani Borzena je objavljen seznam dobaviteljev s stiki, ki naj bi odkupovali električno energijo iz sončnih elektrarn. Najprej smo njihove ponudbe poskušali preveriti po telefonu kot lastniki sončne elektrarne, ki se ji bo iztekla shema zagotovljenega odkupa. Od osmih dobaviteljev nam je uspelo priklicati tri, Bisol, Energijo plus in Elektro energijo. V dveh primerih na spletni strani Borzena navedena številka ni obstajala. V Elektro energiji pa smo celo izvedeli, da električne energije iz sončnih elektrarn v primeru, kot smo jim ga predstavili, sploh ne odkupujejo. 

V Bisolu so nam predstavili model odkupa po dinamičnih cenah glede na nihanje cen na trgu oziroma borzi in nas povabili, da jim postrežemo z natančnejšimi podatki, na podlagi katerih nam bodo pripravili ponudbo. Sogovornik iz Energije plus pa je bil še bolj konkreten in izračunal, da električno energijo v prihodnjem letu pri njih lahko prodamo po ceni približno 75 evrov/MWh. 

sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Petrol: Individualni izračun cene

Iz uradnih odgovorov na naša vprašanja, ki smo jih poslali podjetjem, pa izhaja, da vsi dobavitelji odkupujejo tudi električno energijo iz sončnih elektrarn, ki se jim izteče podporna shema. Le iz Elektro energije in E3 odgovora nismo prejeli. 

V Petrolu ponudbe za odkup dnevno prilagajajo, in sicer glede na razmere na trgu električne energije, ki veljajo letos in za leto 2025. "Cene so individualno izračunane glede na tip elektrarne, nazivno moč in tipsko shemo. Električno energijo odkupujemo samo iz proizvodnih elektrarn in od proizvajalcev, ki imajo registrirano dejavnost za prodajo električne energije," še dodajajo.

Pogodbo o odkupu sklenejo za obdobje, ki ga določi proizvajalec, načeloma pa za eno koledarsko leto z možnostjo samodejnega podaljšanja. V primeru izteka podpore pri Borzenu pa se tudi prilagodijo, kar pomeni, da se pogodba lahko sklene tudi sredi leta.

Energija plus: Cena odvisna od dneva sklenitve pogodbe

"Lastniki elektrarn lahko prejmejo ponudbo za odkupno ceno do leta 2027, vendar se večinoma ne odločajo za tako dolgo obdobje. Cena je odvisna od dneva povpraševanja oziroma dneva podpisa pogodbe in se dnevno spreminja. Lahko fiksna za celotno obdobje veljavnosti pogodbe, lahko pa je vezana na borzni indeks in se zato mesečno spreminja," pravijo v Energiji plus. V uradnem odgovoru pa odkupnih cen ne navajajo. 

Dodajo le, da na ceno vpliva datum podpisa ponudbe oziroma pogodbe ter način obratovanja. Tudi pri njih lahko proizvajalec pogodbo običajno sklene za eno koledarsko leto. 

SunContract: Na energetski tržnici so lahko cene do 30 odstotkov višje

Tudi pri SunContract se odkupne cene prilagajajo tržnim razmeram in nihajo. Izpostavijo pa svojo ponudbo, to je možnost uporabe energetske tržnice oz. sklepanje P2P dogovorov na njej. "To pomeni, da je možno s sklenitvijo P2P dogovora ceno električne energije tudi fiksirati z odjemalci na tržnici z nekaj kliki, pri tem pa doseči višje cene, kot so cene, ki se pojavljajo na borzi. Proizvajalci so lani dosegli 30 odstotkov višje cene s P2P dogovori od borznih cen."

SunContract ponuja sklenitev pogodbe za različna obdobja, največkrat pa je to obdobje od enega do dveh let s samodejnim podaljšanjem. 

Gen-I: Na ceno vpliva več dejavnikov

"Vsaka ponudba za odkup električne energije se oblikuje individualno. Pri tem upoštevamo primarni vir proizvodnje, obdobje, pričakovani profil proizvodnje in pa tržno ceno v določenem trenutku za določen produkt," v Gen-i povzamejo ponudbo za proizvajalce, ki se jim je iztekla podpora. Pogodbe sklepajo za eno leto, lahko pa na željo proizvajalca tudi za več let. 

Bisol: Letos cena od 45 do 50 evrov za megavat

Bolj konkretni, ko gre za odkupne cene, so v Bisolu. "Letos, do vključno 31. maja, je povprečna urna vrednost indeksa SIPX znašala 69,61 evra/MWh. Vrednost proizvodnje sončne elektrarne pa je znašala nekje med 45 in 50 evri/MWh oziroma od 65 do 70 odstotkov povprečne vrednosti indeksa SIPX. To je izhodišče za določanje cen, pri čemer je treba upoštevati specifike, kot so: ali gre za celotno proizvodnjo, za viške, stroške upravljanja itd."

Ceno je dinamična za vsak dan posebej

Urni indeks SIPX se na slovenski borzi z električno energijo (BSP) določa dnevno, odraža pa ponudbo in povpraševanje v elektroenergetskem sistemu Slovenije za vsako uro dobave posebej. Kot pojasnijo v Bisolu se "cena določi neposredno pred dobavo in je poštena tržna cena električne energije. Določanje cen za odkup v prihodnjem letu temelji na pričakovani vrednosti indeksa SIPX v dobavi v letu 2025. Vrednost terminske pogodbe za dobavo v letu 2025 je maja nihala med 90 in 105 evri/MWh, to vrednost je treba ustrezno prilagoditi pričakovani vrednosti sončne proizvodnje v letu 2025."

Na ceno ne vpliva količina proizvedene električne energije ali status proizvajalca, temveč časovna porazdelitev proizvedene električne energije. "V primeru, da gre za viške proizvodnje, ki se večinoma pojavljajo v sončnih urah čez vikend, je odkupna cena nižja kot pri proizvodnji, ki je enakomerno porazdeljena čez celoten teden." 

Dodajajo še, da lahko prodajalec boljše pogoje prodaje doseže, če se odloči, da bo pri Bisolu kupoval tudi elektriko, ki jo potrebuje v gospodinjstvu. Pogodbe najpogosteje sklepajo za mesečne, kvartalne ali letne dobave.

ECE: Cena je lahko fiksna ali vezana na borzni indeks

"Odkupna cena je odvisna od dneva povpraševanja oziroma dneva podpisa pogodbe ter se dnevno spreminja. Cena je lahko fiksna za celotno obdobje veljavnosti pogodbe ali pa je vezana na borzni indeks in v tem primeru se mesečno spreminja. Lastniki elektrarn lahko prejmejo odkupno ceno do leta 2027, vendar se večinoma ne odločajo za zakup za tako dolgo obdobje," pa o ponudbi pravijo v ECE. Tudi pri njih se pogodbe običajno sklepajo za eno leto. 

Glede na to, kako dobavitelji oblikujejo cene za električno energijo, bodo morali vsi, ki se jim je shema že ali se jim bo iztekla, postati aktivni proizvajalci na trgu in vsak zase poiskati najboljšo ponudbo. Hkrati pa slediti dogajanju na trgu cen električne energije vsaj kakšen mesec ali dva pred iztekom pogodbe z izbranim dobaviteljem in novo letno pogodbo morda skleniti z dobaviteljem, ki v tistem trenutku ponuja boljše pogoje in višje odkupne cene. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Kmodri_ 22:06 15.junij 2024.

    Zeleni nateg v polnem sijaju! Pri nas imamo sončnico off-grid s power station's!

  • atamama 15:01 15.junij 2024.

    Namesto komentarja satira....So imeli dvajseto obletnico valete in zbrani razred je seveda gledal skupaj z učitelji kaj je kdo dosegel, kakšen avto, itd. Pa reče učiteljica matematike, ti Mih, kako da si tako uspešen v poslih pa sploh nisi znal ...prikaži več matematike... Miha pa ponosno odgovori...veste tršica, saj ni tak problem to, kupim za 1 E, prodam za 3E, od tistih 2% pa živim.... Ali je tu razlika?

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 11:15 15.junij 2024.

    Tipično slovenski poslovni model, služiti na račun drugega! Torej nekdo nekaj naredi, ustvari, drugi pa bi takoj prislonil lonček in kasiral na ta račun...