Pod streho > Varčna hiša
13111 ogledov

Izračuni, ali se nov način obračuna cen elektrike splača

elektrika Profimedia
Potem ko že več kot dve leti gospodinjski odjemalci praktično nimajo izbire ponudbe različnih cen električne energije, saj v 90 odstotkih veljajo zamejene cene, se na trgu pojavljajo novi produkti z dinamičnimi cenami. Predstavljamo analizo dinamičnih cen in izračune možnih prihrankov pri ceni elektrike, ki jih je naredila Agencija za energijo.

Ponudba dobaviteljev električne energije za gospodinjstva je že nekaj časa zelo statična. Razlog so zamejene cene, ki so veljale od jeseni 2022 in preteklo leto, letos pa veljajo za 90 odstotkov dobavljene električne energije, 10 odstotkov pa gospodinjstva plačajo po tržnih cenah. Tako bo vsaj še do konca leta. Kot smo že pisali, gospodinjstva zato nimajo veliko izbire, menjav dobaviteljev je izjemno malo, konkurenca je šibka. 

V prihodnje naj bi bilo drugače. Predvsem da bi se izognili cenovnim šokom, se je EU odločila preoblikovati notranji trg električne energije. Cene električne energije na evropskem trgu temeljijo na stroških fosilnih goriv, predvsem zemeljskega plina, porabljenih za proizvodnjo elektrike. Z novimi pravili pa bodo cene manj odvisne od cene fosilnih goriv. "To bo ustvarilo blažilnik med trgi in računi za električno energijo, ki jih plačujejo potrošniki. Potrošniki bodo imeli več možnosti pri podpisu pogodbe o električni energiji," piše v zadnjem poročilu o stanju energetike v Sloveniji, ki so ga pripravili na Agenciji za energijo. 

Tako naj bi v prihodnje končni odjemalci, tudi gospodinjstva, imeli več možnosti:

  • povečana razpoložljivost pogodb s fiksno ceno in pogodb za določen čas,
  • prilagodljivost pri izbiri dinamičnega oblikovanja cen z možnostjo sklenitve več ali kombiniranih pogodb o dobavi,
  • večja preglednost pred podpisom pogodb, jasnejše podporne informacije, 
  • lažji dostop do obnovljive energije zaradi možnosti lokalnega trgovanja z električno energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov (viške energije iz samooskrbe bo na primer mogoče prodati sosedom),
  • ranljivi odjemalci bodo bolje zaščiteni, saj bodo vlade zagotovile dovolj dobaviteljev zasilne oskrbe in hkrati učinkoviteje regulirale maloprodajne cene za gospodinjstva in mali poslovni odjem. 

Štirje dobavitelji bi morali gospodinjstvom ponujati dinamične cene

Ne glede na omenjeno reformo pa slovenska zakonodaja, natančneje zakon o oskrbi z električno energijo iz leta 2022 že zdaj določa pravico do ponudbe z dinamičnimi cenami. To morajo zagotoviti dobavitelji, ki imajo več kot 100.000 končnih odjemalcev. Hkrati pa lahko skladno z zakonom vsak končni odjemalec, ki ima nameščen napredni števec, zahteva sklenitev pogodbe z dinamičnimi cenami električne energije. 

Kot navajajo v poročilu, imajo štirje dobavitelji več kot 100.000 končnih odjemalcev, in sicer E3, Energija plus, Elektro energija in GEN-I. Vsi navedeni bi morali gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem zagotavljati sklenitev pogodb o odjemu po dinamičnih cenah, vendar to možnost ponujata le E3 in Energija plus. Poleg njiju pa dinamične cene ponujata še dva dobavitelja, ki glede na število odjemalcev to nista obvezna. To sta Bisol Energija in SunContract. 

Dinamične cene, vezane na cene borze

Dinamične cene električne energije temeljijo na indeksu SIPX BSP SouthPool Energetske Borze ter relativnem pribitku (SIPX + %). 

Odjemalci, ki so sklenili tovrstne pogodbe, so prejeli informacije glede dostopa do referenčnih cen, na podlagi katerih lahko ugotavljajo dosežene cene (tudi skoraj v realnem času) in na podlagi tega sklepajo o razvoju cen. To pomeni, da prejeto električno energijo plačujejo po urnih cenah na omenjeni borzi, dobavitelj pa jim k tej zaračuna še pribitek. Kot navajajo v poročilu, so ti pribitki različni, lahko tudi 12-odstotni. 

Odjemalec, ki se odloči za dobavo električne energije po dinamičnih cenah, tvega, da bo mesečini račun za električno energijo lahko tudi višji, kot bi bil, če to plačuje po zamejenih cenah, kot velja zdaj (90 % zamejena, 10 % tržna). Na drugi strani pa ima lahko koristi, saj je mesečni strošek za električno energijo lahko tudi nižji. 

Študiji primera za lani in letos

Na agenciji so v poročilo vključili tudi dve študiji primera. V prvi so analizirali dinamične cene v letu 2023 in jih primerjali z zamejenimi cenami, ki so takrat veljale za gospodinjstva, v drugi pa so dinamične cene z letos veljavnimi primerjali v prvih petih mesecih letos. 

Primerjava cen je narejena tako, da se je za vsako uro v mesecu oziroma letu od cene električne energije na slovenski energetski borzi za dan vnaprej (SIPXhourlyi) odšteta vrednost tarifne postavke za obravnavano uro (zamejena cena), pri čemer so upoštevali ceni visoke in manjše tarife. Dobljena absolutna vrednost razlike predstavlja relativno odstopanje BSP-cene glede na zamejeno. Na podlagi analize odstopanj so ovrednotili, ali je na trgu kljub zamejitvi cen obstajal potencial za ponudbo dinamičnih cen.

Analiza za leto 2023 kaže število ur, ko so bile cene na borzi (SIPXhourlyi) nižje oziroma višje od največjih dovoljenih tarifnih postavk ter povprečno vrednost negativnega oziroma pozitivnega odstopanja za vsak mesec.

Šest mesecev ugodnih za dinamične cene 

dinamične cene 2023 | Avtor:
Iz primerjave deleža ur ter povprečnih pozitivnih ter negativnih odstopanj sklepajo, da je bilo lani za dinamične cene ob upoštevanju cenovne kapice na maloprodajne cene za gospodinjstva in mali poslovni odjem primernih oziroma ugodnih šest mesecev (obarvano zeleno), v katerih so povprečna odstopanja v pozitivno smer (BSP-cena je višja) manjša od povprečnih odstopanj negativno smer (BSP-cena je nižja) ob primerljivem deležu ur. Ostali meseci so bili za nudenje dinamičnih cen neugodni. 

Podrobnejša analiza dinamičnih cen in zamejenih cen za VT in MT pa je pokazala, da so dinamični produkti lani aktivnim odjemalcem lahko prinesli pomembnejše koristi, še posebej v obdobju obsežne proizvodnje iz OVE, ki se pojavi znotraj časov nega bloka VT. To je od aprila do septembra. 

Dinamične cene prvih pet mesecev 2024

Še večjo korist, ki jo imajo lahko pri stroških električne energije odjemalci, ki se odločijo za dinamične cene, pa kaže analiza za prvih pet mesecev letos. Na agenciji so določili zamejene cene, upoštevajoč tudi tržne cene, ki veljajo za 10 odstotkov dobavljene električne energije. Tako so za VT določili 123,05 evra/MWh, za MT pa 88,32 evra/MWh. 

dinamične cene 2024 | Avtor:
V nadaljevanju pa so uporabili sintetični profil odjema gospodinjskih odjemalcev s priključno močjo od 7 do 14 kW ter letno porabo od 2500 do 5000 kWh in ovrednotili razliko v stroških za električno energijo, ki bi jih odjemalec plačal za obdobje petih mesecev ob upoštevanju urnih dinamičnih cen in zamejene cene. Upoštevali so, da odjemalec na leto porabi 4000 kWh. 

dinamične cene 2024 | Avtor:
Iz analize izhaja, da bi ponudba dinamičnih produktov dobave električne energije, vezane na SIPX, prinašale tako dobavitelju kot tudi od jemalcu koristi, pri čemer bi odjemalec bistveno prihranil pri stroških dobave energije v primerjavi z zamejeno ceno.

dinamične cene dnevni prikaz | Avtor:

Prikazali so tudi primerjavo dinamičnih in zamejenih cen v konkretnem dnevu (18. april 2024). Pozitivna relativna odstopanja med dinamično in zamejeno ceno (označena rdeče) predstavljajo obdobja, v katerih bodo stroški za odjemalca višji, kot če bi uporabljal statični, s tarifami zamejen model obračuna. Negativna relativna odstopanja med dinamično in zamejeno ceno (označena zeleno) pa predstavljajo obdobja, v katerih bi se pojavile koristi za odjemalca, saj je dinamična cena nižja od zamejene cene.

dinamične cene prihranki | Avtor:

Glede na gibanje cen električne energije na borzi za dan vnaprej v Sloveniji ob upoštevanju različnih pribitkov dobaviteljev (0 %, 8 %, ter 12 %) so prikazane ocenjene koristi oziroma nižji stroški za električno energijo, ki jih odjemalcem lahko prinese dinamičen obračun cen. Vrednosti so odvisne predvsem od gibanja cen na trgu in tudi od profila porabe električne energije, pravijo na agenciji.

Kljub možnim koristim ne spodbujajo k dinamičnim cenam

Seveda pa rezultat analize ni zagotovilo odjemalčevih koristi v prihodnosti. Poleg zadostnih in razumljivih informacij, ki jih morajo dobavitelji zagotoviti odjemalcem, pri dinamičnih cenah veliko tveganje predstavlja nestanovitost (volatilnost) cen, ki pa je, kot navajajo v poročilu, hkrati tudi priložnost v primerih negativnih cen. 

Poleg tega je analiza obstoječe ponudbe pokazala, da določeni dobavitelji zamejujejo cene navzdol (ne dopuščajo plačila za prevzem električne energije ob pojavu negativnih cen in obračunajo 0 evrov za MWh), omejitve navzgor, ki se končnemu odjemalcu na podlagi dobre prakse iz EU zaračuna kot dodatna stroškovna postavka, pa ne omogočajo. To zmanjšuje priložnosti in povečuje tveganja končnega odjemalca. 

Na agenciji ugotavljajo, da bi ponudba dinamičnih cen povečala možnost izbire in spodbudila več menjav dobaviteljev. Spodbudili pa bi lahko tudi sezonsko menjavo produktov, tako da bi na primer v mesecih, ko so cene na borzi zaradi večjega deleža proizvodnje iz OVE nižje, odjemalci elektriko plačevali po dinamičnih cenah, v mesecih, ko so cene na borzi višje pa bi izbrali ponudbo s statičnimi cenami.

Ob tem pa na agenciji poudarjajo še, da ponudba dinamičnih cen zahteva "zrelega aktivnega odjemalca, sposobnega spremljati razvoj cen in aktivno obvladovati tveganja s pravočasnimi menjavami dobavitelja oziroma produkta med dinamičnim in statičnim produktom." In zaključijo, da zdajšnja ponudba dinamičnih cen še ne zagotavlja dovolj stabilnega okolja, da bi odjemalce spodbujali k sklenitvi tovrstnih ponudb.
 

Komentarjev 14
  • Kmodri_ 21:24 20.avgust 2024.

    Spet zamegljenanje, z nategom uvoženim iz Uber alles Duchland!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:02 20.avgust 2024.

    Nekateri podkleteni idioti pravite, da imamo najdražjo elektriko v Evropi..Spodnji link pove, da imamo eno najcenejših tudi glede na standard.. https://tinyurl.com/2bu7nk36

  • andrija 11:25 20.avgust 2024.

    napišite raje koliko je cena elektrike v evropi in za koliko jo preplačamo mi,ki imamo najdražjo elektriko