Pod streho > Varčna hiša
16232 ogledov

Nov primerjalnik cen elektrike in plina

Električna vtičnica Žurna24
Na Agenciji za energijo je dostopen nov primerjalnik maloprodajnih cen električne energije in zemeljskega plina. Obstoječo ponudbo lahko po novem primerjamo tudi z vse bolj razširjenimi ponudbami električne energije po dinamičnih cenah. Ali se splačajo, lahko zdaj preveri vsak sam.

Agencija za energijo že vse od popolnega odprtja trga 2007 vsem manjšim odjemalcem zagotavlja primerjalne storitve, ki omogočajo stroškovno primerjavo ponudbe produktov dobave na maloprodajnem trgu z električno energijo in zemeljskim plinom. Spletni aplikaciji, ki je bila za te namene razvita pred 17 leti, je potekla tehnično-ekonomska življenjska doba.

Zdaj, ko je naprednejša ponudba na trgu, predvsem ponudba odjema z dinamičnimi cenami, izoblikovana, so na agenciji pripravili novo aplikacijo za primerjanje cene električne energije in zemeljskega plina z novo uporabno vrednostjo.

Uporabnikom je torej na voljo prenovljena spletna aplikacija primerjalnik stroškov oskrbe.

Aplikacija je bolj kompleksna, saj poleg primerjave klasičnih ponudb električne energije in zemeljskega plina vključuje tudi nove dinamične produkte in primerjavo odjema s samooskrbo z električno energijo.

Načina uporabe in obseg potrebnih vhodnih podatkov za osnovni primerjalni izračun ostaja enak. Odpravili so pomanjkljivosti prejšnje rešitve, podpira tudi zamejevanje cen na podlagi uredbe o določitvi cen, dodatno pa omogoča še vključitev pogojenih, dinamičnih in posebnih produktov v primerjalni izračun na podlagi zahteve uporabnika.

Primerjava ponudb po dinamičnih cenah

Ključna novost je možnost primerjave produktov na podlagi dinamičnih cen, ki pa nujno zahteva ustrezno interpretacijo rezultatov primerjave glede na uporabljeno metodologijo izračuna stroškov.

Na agenciji poudarjajo, da v primerjalniku primerjajo različne produkte na veleprodajnem sprotnem trgu izključno na podlagi pribitkov, ki jih je treba plačati, da dobavitelju prenese borzno ceno na odjemalca. Ta skupni dodatek je sestavljen iz pavšala v evrih na leto in od količine odvisnega dodatka v centih na kilovatno uro. Dodatna plačila obsegajo zavarovanja tveganj nastopa cenovnih konic, ko dobavitelj lahko ponudi zamejitev cen (navzgor – zgornja meja) za določeno dodatno mesečno plačilo. Če se cena energije na borzi dvigne nad to vrednost, se za obračun uporabi omejena cena. Vse informacije o tem lahko uporabnik najde v primerjalniku.

"Ker so borzni tečaji zelo dinamični in odvisni od številnih dejavnikov, ne moremo dovolj natančno napovedati gibanja tečajev v prihodnje. Dejanska cena energije, ki je vključena v primerjavo, predstavlja povprečno urno ceno zadnjega meseca. Ker je izračun na podlagi prej navedene predpostavke izrazito indikativen, se izračunajo tudi letni stroški na podlagi maksimalnih in minimalnih urnih cen v zadnjih treh letih," primerjavo ponudbe po dinamičnih cenah pojasnijo na agenciji.

Primerjalnik bodo še nadgradili zaradi nove omrežnine

Manjkajoči del ponudbe na trgu, ki trenutno še ni vključen v primerjalni izračun, bodo dobavitelji, ki so odgovorni za posredovanje podatkov, v največji možni meri zagotovili v najkrajšem možnem času, pravijo na agenciji. V fazi uvajanja novosti pa na agenciji še dopuščajo manjša odstopanja, saj se morajo dobavitelji, ki niso želeli, ali jim ni uspelo sodelovati v testnih obdobjih, prilagoditi novemu sistemu poročanja podatkov.

Na agenciji poudarjajo, da bo nova rešitev v naslednjih mesecih še nadgrajena, predvsem zaradi prilagoditve novemu načinu obračunavanja omrežnine, sproti pa bodo odpravljali tudi morebitne pomanjkljivosti.

Pri elektriki velikih razlik ni, razen ko gre za dinamične cene

Novi primerjalnik smo seveda preizkusili. Zaradi zamejenih cen električne energije, ki še veljajo do konca leta, primerjave med različnimi klasičnimi ponudbami ne pokažejo bistvenih razlik. Pri letni porabi 4000 kWh je na primer razlika med najcenejšo in najdražjo ponudbo 42 evrov na leto. Če vzamemo uporabnika, ki zdaj električno energijo plačuje po ponudbi, ki je po vrednosti nekje na sredini, pa lahko z zamenjavo dobavitelja letni račun zniža za približno 28 evrov.

Če klasično ponudbo primerjamo z dinamično, pa za zdaj primerjalnik kaže, da se ta ne splača. Pri enaki količini porabljene elektrike bi gospodinjstvo, ki bi se namesto za klasično ponudbo s fiksnimi cenami električne energije odločilo za ponudbo elektrike po dinamičnih cenah, na leto plačalo od 90 do 120 evrov več. A kot rečeno, je ta cena oziroma primerjava zgolj indikativna.

Cene plina so precej različne

Cene oziroma osnovne ponudbe zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce se med seboj razlikujejo nekoliko bolj. Razlika med najcenejšo in najdražjo ponudbo, za primer smo vzeli letno porabo 10000 kWh energije iz plina, je približno 100 evrov na leto.

Povejmo še, da je v primerjalniku za električno energijo in zemeljski plin zelo nazorno označeno tudi, za kakšno vrsto vezave gre pri posamezni ponudbi, ali gre za na časovno obdobje vezane cene ali ne, ali je upoštevana tudi z uredbo omejena cena in podobno. Uporabnik lahko precej enostavno in hitro primerja ponudbe in najde zanj najbolj ugodno.

Zagotovo pa bo primerjalnik, predvsem ko gre za ponudbe električne energije še toliko bolj uporaben po novem letu, ko bo za celotno količino energije veljala tržna cena. Takrat bodo razlike med ponudbami zagotovo večje.

Komentarjev 7
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 09:47 17.oktober 2024.

    Kradejo nam z pomočjo vlade!! V tej stvari je dobro edino to ,da bodo dražje plačevali elektriko tudi levičarji in volilci Svobode!! Naj vidijo kaj so naredili državljanom mi bomo plačevali,da bodo levičarji lahko kradli! Hvala vam volilci Svobode sedaj ...prikaži več lahko hitreje ZAPLEŠETE !! Seveda pa se za to stanje v državi zahvalimo Kučanu saj je on NASTAVIL Svobodnjake!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:35 17.oktober 2024.

    Vsak teden nov primerjalnik,vsak mesec višje cene