Pod streho > Varčna hiša
5938 ogledov

Novo: Subvencije za baterijske hranilnike, a le za nekatere

hranilnik elektrike Profimedia
Od 1. oktobra bo Borzenov center za podpore sprejemal vloge za pridobitev nepovratnih sredstev za nakup baterijskih hranilnikov električne energije, ki jih bodo vlagatelji vgradili k obstoječim, torej že delujočim sončnim elektrarnam za samooskrbo.

Javni poziv JP SO-03 je namenjen zgolj fizičnim osebam - gospodinjskim odjemalcem, nanj se namreč ne morejo prijaviti samostojni podjetniki ali fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, na primer kmetje, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Nepovratne spodbude lahko pridobijo za nakup in vgradnjo novih baterijskih hranilnikov električne energije k obstoječi napravi za samooskrbo, ki so jih vgradili in naložbo zaključili od 1. januarja 2024 dalje.

Subvencija 275 evrov za vsako kWh zmogljivosti

V okviru poziva je razpisanih osem milijonov evrov nepovratnih sredstev, za posamezno naložbo pa lahko vlagatelj dobi 275 evrov/kWh glede na zmogljivost hranjenja, vendar ne več kot 40 odstotkov upravičenih stroškov naložbe.

Izplačilo naložbene pomoči bodo izplačali največ za zmogljivost 2 kWh na vsak priključeni kW električne moči samooskrbne elektrarne, vendar ne več kot 27,2 kWh za priključno mesto. Pri tem zmogljivost baterijskega hranilnika navzgor ni omejena, mora pa znašati najmanj 0,7 kWh na vsak priključeni kW električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo.

Vzemimo samooskrbno sončno elektrarno s povprečno priključno močjo 12 kW. Da bi bili upravičeni do nepovratnih sredstev za nakup in vgradnjo hranilnika, moramo izbrati takšnega z zmogljivostjo najmanj 8,4 kWh. Zanj lahko dobimo 2310 evrov nepovratnih sredstev. Lahko pa se odločimo tudi za hranilnik večje zmogljivosti, na primer 2 kWh za vsak kilovat priključne moči sončne elektrarne, torej za hranilnik z zmogljivostjo 24 kWh. Zanj lahko dobimo 6600 evrov nepovratne naložbene pomoči.

V nobenem primeru pa znesek pomoči ne sme presegati 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, med katere skupaj z DDV poleg hranilnika spadajo še pripadajoče električne inštalacije in oprema ter priprave in izvedbe gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del.

Nujne priloge k vlogi za subvencijo

Vlogam bo treba priložiti račun za nakup in montažo  baterijskega hranilnika, ki se glasi na vlagatelja in iz katerega so jasno razvidni podatki, da gre za napravo, ki jo prijavlja na javni poziv in za katero je predložil soglasje oz. pogodbo o uporabi sistema ter je razvidna narava in obseg opravljenega dela, dobavljenega materiala in opravljene storitve ter vključuje podatke o baterijskem hranilniku (npr. znamka, komercialna oznaka, tip, nazivna električna moč, število modulov, moč baterije in kapaciteta baterije), ki so lahko vključeni v račun ali podani ločeno v specifikaciji, Obvezno je tudi soglasje za priključitev, ki mora vsebovati podatke o hranilniku, pogodba o uporabi sistema, pooblastilo pooblaščencu (v primeru, da vlogo oddaja pooblaščenec), fotografija baterijskega hranilnika električne energije v prostoru.

Borzen vloge sprejema od 1. oktobra dalje. 

Komentarjev 10
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:46 24.september 2024.

    Čez par let bodo baterije vgrajene v električne avtomobile, ki se danes prodajajo, napol zastonj...Malo zaradi tega , ker zeleni nateg ne bo doživel predvidenega razcveta, pa tudi zato, ker bodo baterije razvite v naslednjih letih bistveno boljše...Vprašanje torej, če ...prikaži več se splača investirati teh 60% za precenjene zalogovnike..

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:44 24.september 2024.

    Nov način lupljenja ovc,nekateri imajo denarja da vložijo nekaj deset tisoč eur da ima malo cenejšo elektriko ,v resnici pa če bi imel elektriko čisto zastonj bi investicijo v 10 letih komaj pokril,še bolj butasto je pa da se kreditirajo ...prikaži večo in potem plačajo manj elektrike ,kredit je pa kar tako malo za okras he he.

  • BenX 07:36 24.september 2024.

    Neke finančne računice ni, ker je potrebno menjati tudi inverter, kar je še dodatnih min 2000€, za SolarEdge sisteme katere ima vgrajena verjetno večina pa še to odpade, ker so hibridni samo da 10kW in nasploh nimajo neke pametne rešitve ...prikaži več izpod 10.000€. Sicer pa, v čem je poanta, da ima baterija min kapaciteto določeno?