Pod streho > Varčna hiša
900 ogledov

Previdno: Uporaba teh naprav vam lahko krepko zviša znesek na položnici

elektrika vtičnica vtičnice podaljšek Profimedia
Začelo se je. Od zdaj naprej v gospodinjstvih ne bomo pozorni zgolj na količino porabljene električne energije, paziti bo treba tudi na način njene porabe. Kaj to pomeni?

Zaradi sprememb pri obračunu omrežnine, ki veljajo od 1. oktobra, v ospredje prihaja moč, s katero električni porabniki obremenjujejo omrežje. Omrežja naj ne bi obremenili bolj, kot nam je z dogovorjenimi močmi v posameznem časovnem bloku določil elektrooperater.

Česa ne bomo uporabljali sočasno?

Zato je od zdaj pomembno, koliko električnih porabnikov uporabljamo sočasno, saj se njihove moči seštevajo. Pomembno je torej, da vsaj približno poznamo moči posamezne naprave oziroma gospodinjskega pripomočka. Tako bomo lahko ob sočasnem delovanju hitro sešteli, s kolikšno močjo obremenjujemo omrežje oziroma ali ga obremenjujemo bolj, kot bi ga smeli glede na dogovorjeno moč.

Premišljena uporaba električnih naprav v gospodinjstvu je najbolj pomembna v časovnem bloku 1, ker je takrat tarifa za omrežnino najvišja, celo štirikrat višja kot v bloku 2 in 18-krat višja kot v bloku 3.

Poglejmo primer: Elektrodistiributer je gospodinjstvu v bloku 1 določil dogovorjeno moč 6,1 kW. Te naj ne bi presegli, zato seštevek moči naprav, ki jih uporabljamo sočasno, naj ne bi bil višji od 6,1 kW. 

kuhanje, štedilnik elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia
Na primer, dve indukcijski plošči lahko omrežje obremenita z močjo 2-krat po 2,5 kW, ali še več. Če sočasno prižgemo še pečico, so to dodatni 3 kW. Skupaj torej 8 kW. Preveč.

Vendar naprave ne delujejo ves čas z maksimalno močjo. Vsaka naprava namreč z večjo ali največjo močjo deluje le toliko časa, dokler ne doseže želene temperature, potem pa ji moč pade.  

Presežku dogovorjene moči se lahko izognemo tako, da na primer pečico prižgemo 15 minut kasneje kot indukcijski plošči, takrat ti dve ne bosta več delovali s polno nazivno močjo.

Medtem ko kuhamo, pazimo, da ne uporabljamo pomivalnega ali pralnega stroja. Tudi 1500-vatni sesalnik bo bolje uporabiti pred ali po kuhanju. Enako velja za močnejši sušilnik za lase.

Ideja ni nova – poskusi, kako v toasterju potiskati rezine kruha, so že bili. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekateri gospodinjski aparati so priključeni ves čas, na primer hladilnik in zamrzovalna skrinja, tudi nekatere luči so prižgane dlje, običajno tudi elektronskih naprav ne izklapljamo. Vse našteto obremenjuje omrežje, kar je treba tudi upoštevati. Dobra stran teh aparatov oziroma naprav je, da so njihove nazivne moči majhne. Pa vendar če jih je veliko, seštevek njihovih moči hitro pomeni kakšen dodatni kilovat, s katerim obremenjujejo omrežje.

Nazivne moči gospodinjskih aparatov so navedene na ohišju ali pa v tehničnih listih, za novejše modele jih najdemo tudi na spletu. Za marsikatero starejšo napravo pa tega podatka nimamo, zato smo pripravili seznam najpogostejših naprav in njihovih nazivnih moči.

Najpogostejše naprave in njihove nazivne moč

Kuhalna plošča (indukcija) od 2,5 do 11 kW

Kuhalna plošča (klasična steklokeramična) od 1,8 do 3,5 kW

Pečica od 1 do 3,8 kW

Mikrovalovna pečica od 0,6 do 1,5 kW

Grelnik za vodo od 1 do 2 kW

Opekač za sendviče od 0,75 do 2 kW

Pomivalni stroj od 0,5 do 2,8 kW

Hladilnik od 0,1 do 0,5 kW

Pralni stroj od 0,8 do 2,5 kW

Sušilni stroj od 0,5 do 2,5 kW

Sušilec za lase od 0,5 do 2,5 kW

Bojler od 1 do 3 kW

Sesalnik od 0,5 do 1,5 kW

Klimatska naprava običajno od 2,5 do 3,5 kW (lahko pa tudi precej več)

IR-panel od 0,2 do 2 kW

Toplotna črpalka od 2 do 15 kW

Polnilna postaja za e-avto od 2 do 11 kW

Uporaba v bloku z nižjo tarifo omrežnine

Nekatere od naprav zagotovo brez večjih težav uporabljamo v tistem delu dneva, ko veljajo bloki z nižjo tarifo omrežnine. Na primer avtomobil lahko polnimo ponoči, tudi pomivalni, pralni in sušilni stroj lahko zaženemo zvečer ali zgodaj zjutraj. Klasični električni bojler za toplo vodo lahko opremimo s časovnikom, ki bo poskrbel, da se bo aparat vključil le ponoči.

Najbolj natančne podatke o tem, kdaj in koliko z uporabo električnih naprav obremenjujemo omrežje, lahko dobimo na portalu Moj Elektro. Podatke lahko spremljamo za en dan nazaj.

Naredite enomesečni test 

Oktobra v gospodinjstvu ne spremenite prav nobene navade. Aparate uporabljajte tako kot običajno. Potem pa sproti na portalu Moj Elektro, najbolje vsak dan, dokler se svojih ravnanj dobro spomnite, preverite, kako ste obremenili omrežje. Vse izstopajoče obremenitve, sploh tiste, ki so presegle dogovorjeno moč, analizirajte. Spomnite se, kaj ste v trenutku, ko je nastala konica, uporabljali. Tako boste najlažje in hitro ugotovili, katerih aparatov ne smete uporabljati sočasno.                                                       

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 07:08 02.oktober 2024.

    No za mene ni neke spremembe že tako in tako doma uporabljamo pralni stroj in sušilni na nočni tarifi ,že zaradi preobremenitve in nikoli vse stroje naenkrat v isti čas ,prednost tega je ker el.radiatorji so ponoči na minimum pa ...prikaži več le ti še prostor ogrejejo zlasti sušilni stroj ki deluje kot toplotna črpalka,ogrevaš pa prostor,ki ga rabiš dnevno malo bolj drugje manj,jaz v spalnici čista nula poraba,spimo kot angelčka z ženo lepo v hladnem v topli postelji,vedno dober zrak.

  • rd2dmk2 06:49 02.oktober 2024.

    vlasih se je najela hišna pomočnica za kakšna gospodinjska opravila. sedaj pa bomo najeli elktro- matematika da nam bo sproti računal kaj lahko prižgemo. no pa le veselo kupovat EV in TČ. samo boste pa prodali šporget in pralni in ...prikaži več sušilni stroj pa kuhali na roštilju in prali na roke. al pa vas ne bo cel dan domu, ker boste moral imet 3 šihte. aja hitr kupte kiperbuš, čez tri mesece ga boste bolj drago prodal kot bitcoin.