Pod streho > Varčna hiša
7759 ogledov

Računi za elektriko po novem, bom plačal več ali manj?

Električna vtičnica
1/2
Žurna24
Kako se bo obračunavala omrežnina po novem, kdo bo plačeval več in kdo manj. Odgovorili smo na 12 ključnih vprašanj.

1. Kaj se 1. oktobra spreminja pri obračunu elektrike?

Dve stvari, namesto priključne moči, ki je odvisna od varovalk, boste od 1. oktobra plačevali dogovorjeno moč, ki je odvisna od vaše pretekle najvišje obremenitve omrežja v posameznem časovnem bloku. To je in bo fiksni znesek na računu za elektriko in ni odvisen od porabe.

Spremenila se bo tudi omrežnina, ki se obračuna za vsako kilovatno uro porabljene elektrike. Doslej je bila različna za nižjo in višjo tarifo (ali pa se je obračunala od enotne tarife), zdaj pa bo različna v petih časovnih blokih. Ta omrežnina se bo približno razpolovila, razlike med časovnimi bloki pa niso velike. Zdaj je za 300 kilovatnih ur enotne tarife znašala približno 12 evrov, po novem bo med pet in šest evrov.

2. Kakšni so ti časovni bloki?

Omrežnina bo najdražja od 7. do 14. ure in od 16. do 20. ure, sledi časovni blok, ki velja od 6. do 7. ure, od 14. do 16. ure in od 20. do 22. ure. Najnižja bo omrežnina od 22. do 6. ure.

Vsak dan bodo tako tri različne tarife, skupaj jih bo pet, tako imenovani bloki od 1 (najdražji) do pet (najcenejši).

Omrežnina po novem | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo

Od marca do oktobra bo na delovni dan najvišja tarifa blok 2, najnižja pa 4, na dela prost dan pa bo najvišja tarifa 3, najnižja pa 5.

Od novembra do februarja bo najvišja tarifa na delovni dan blok 1, najnižja 3, na dela prost dan pa od 2 do 4.

Omrežnina po novem | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo

3. Bom plačeval več ali manj?

Če ne porabite veliko elektrike, na letnem nivoju najbrž manj, če imate v gospodinjstvu velike porabnike elektrike, na primer toplotno črpalko, električni avto in savno, ter jih sočasno priključite, pa lahko tudi precej več.

Razlika med omrežnino za porabljeno elektriko med različnimi časovnimi bloki je zanemarljiva, zelo pa vas lahko udari omrežnina za dogovorjeno moč (doslej je bila to priključna moč) v bloku 1.

Za vsak kilovat dogovorjene moči v bloku 1 boste na mesec z DDV plačali 4,41 evra, za kilovat moči v bloku 2 pa na primer le 1,08 evra.

Omrežnina po novem | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo

Ker oktobra še ni bloka 1, tudi ne bo omrežnine za blok 1, zato bo učinek novega sistema omrežnine za večino zelo verjetno pozitiven, bo pa račun za november najbrž občutno višji. Vse pa je odvisno od tega, koliko ste plačevali doslej in kakšna je bila vaša maksimalna obremenitev omrežja in kakšna je dogovorjena moč v bloku 1.

Konkreten primer: pozimi več, poleti manj

Poglejmo konkreten primer gospodinjstva, ki je zdaj plačevalo 10 kW priključne moči, kar je z DDV zneslo 9,44 evra na mesec, zdaj pa ima v vseh blokih določeno dogovorjeno priključno moč 6,1 kW. V nižji sezoni, torej še oktobra, bodo po novem plačevali 8,09 evra, v višji sezoni (november do februar) pa približno 35 evrov dogovorjene moči. 

Omrežnino za porabljeno električno energijo so pri porabi 600 kilovatnih ur zdaj plačevali približno 28, po novem pa bodo zaradi znižanja tarife plačevali približno 14 evrov, torej 14 evrov manj.

Skupni znesek omrežnine je bil do zdaj nekaj manj kot 38 evrov, po novem pa bo v tem konkretnem gospodinjstvu v višji sezoni, torej štiri mesece, približno 49 evrov, kar je 11 evrov več kot doslej.  Od začetka marca do konca oktobra, torej v nižji sezoni, bodo plačevali približno 22 evrov omrežnine, torej 16 evrov na mesec manj kot doslej. Na letni ravni bodo tako za omrežnino plačali 84 evrov manj. 

4. Kdaj je v veljavi blok 1?

Novembra, decembra, januarja in februarja na delovni dan od 7. do 14. ure in od 16. do 20. ure.

5. Bo res treba plačati kazen, če boš presegel dogovorjeno moč?

Ne, gospodinjstva še dve leti ne, razen če boste zahtevali, da vam dogovorjeno obračunsko moč, kot so vam jo določili na podlagi vaše porabe, znižajo.

6. Kako lahko znižam to dogovorjeno moč in ne tvegam kazni?

Dogovorjeno moč je povprečje vaših treh najvišjih doseženih obremenitev omrežja (dosežene moči), ki ste jih lani v višji sezoni (od začetka novembra do konca februarja) dosegli v vsakem časovnem bloku. Za prihodnje leto je že določena, za leto 2026 pa jo lahko znižate tako, da v časovnem bloku 1 (glej zgoraj) sočasno ne uporabljate največjih porabnikov energije, saj se pri izračunu dogovorjene moči upoštevajo tri najvišje moči, ki so bile dosežene v tem času.

Pri izračunu se torej upoštevajo le tri najvišje dosežene moči v posameznem bloku, tako da vam lahko račun za celo leto pošteno zviša že malo nepozornosti.

Ključna je najvišja obremenitev omrežja v časovnem bloku 1, saj je tam omrežnina daleč najvišja, poleg tega velja, da dogovorjena obračunska moč v drugih časovnih blokih ne more biti nižja.

Električna vtičnica | Avtor: Žurna24 Žurna24

7. Kateri so največji porabniki energije?

Praviloma gre za grelce: električne peči, toplotne črpalke, pečice, indukcije, toasterji, feni, sušilci, pralni stroji (v času, ko grejejo vodo). Moč stroja je izražena s tem, koliko kilovatov (kW) ima. Če ima pečica 2,5 kilovata in toaster 1,5 kilovata, v času, ko sta oba priključena in je vklopljen grelec, porabljata 4 kilovate moči. Veliko moč lahko porablja tudi električni avto za polnjenje. 

8. Kako so določili to dogovorjeno obračunsko moč?

Gre za povprečje treh največjih obremenitev omrežja v vsakem časovnem bloku, torej 15-minutne meritve, kjer ste dosegli največjo moč.

Poleg tega velja, da v drugih časovnih blokih dogovorjena obračunska moč ne more biti nižja kot v prvem.

9. Za koliko časa je določena dogovorjena obračunska moč, kot jo imam zdaj?

Obračunska moč se določi na podlagi največjih obremenitev omrežja v višji sezoni (od začetka novembra do konca februarja) za prihodnje leto.

Do konca leta je tako v veljavi dogovorjena moč, ki je bila določena od začetka novembra 2022 do konca februarja 2023, od 1. januarja pa dogovorjena moč, ki je bila določena od začetka novembra lani do konca februarja letos.

10. Ali se bo ta draga obračunska moč za blok 1 obračunavala tudi poleti, ko tega bloka ni, ali samo pozimi?

Ne, samo od začetka novembra do konca februarja. Takrat bodo računi zaradi te obračunske moči za večino najverjetneje višji kot zdaj, v nižji sezoni pa nižji. Omrežnina za blok 1 je namreč štirikrat višja kot za blok 2.

11. Koliko je moja dogovorjena moč?

Obvestilo o tem ste dobili na računu za elektriko, če imate spletno digitalno potrdilo, lahko preverite tudi na mojelektro.si.

12. Ali se bo tudi elektrika različno zaračunavala po teh novih časovnih blokih?

Za zdaj ne, ostaja obračun po višji in nižji ali enotni tarifi ter do novega leta 90 odstotkov po regulirani ceni, 10 pa po ceniku dobavitelja. Po novem letu naj bi se cene elektrike obračunavale po tržnih cenah, kot zdaj kaže še vedo v enotni, višji in nižji tarifi in ne po časovnih blokih, ki veljajo za omrežnino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Gandolf 17:46 01.oktober 2024.

    "dogovorjeno moč, ki je odvisna od vaše pretekle najvišje obremenitve omrežja v posameznem časovnem bloku." NEKDO ZAVAJA! Več kot desetletje se ogrevamo z toplotno črpalko.Za ogrevanje v zimskem obdobju poterbujeno veliko več moč zaradi je tudi poraba 1x večja i! ...prikaži več! Nova določena dovoljena moč je v vseh tarifah in obdobjih enaka po novem .Kako prosim je lahko enaka Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/varcna-hisa/racuni-za-elektriko-po-novem-bom-placal-vec-ali-manj-430090 - www.zurnal24.si

  • Ender3 15:45 01.oktober 2024.

    Manj transparentno pomeni manj poceni. Kdor misli drugače je, naiven ali slep..Še kako bomo to noviteto do/plačevali, kar je bil vseskozi namen..Pokriti bo treba vse nasedle naložbe elektro podjetij in neslutene apetite po zaslužkih lobijev iz ozadja. Imeli bomo eno ...prikaži več najvišjih cen elektrike v EU..So what bi rekel naš Borči P.

  • Kmodri_ 13:31 01.oktober 2024.

    Pospešeno več! Vse, da se gospodinjstva odere, do zadnjega beliča! Jahte pač stanejo! Denar, ki so ga pobrali za omrežnino je šel za božicnico in ostale dobrote elekktro mafije!

Sorodne novice