Pod streho > Varčna hiša
21547 ogledov

Ste prepričani, da bo zavarovalnica plačala škodo? Raje preberite drobni tisk!

toča sončna elektrarna Profimedia
Zavarovalnice sklepajo vse več zavarovanj za sončne elektrarne. Razlog je na dlani, sončnih elektrarn je iz leta v leto več. Samo lani je bilo na novo priključenih skoraj 14.800 novih samooskrbnih sončnih elektrarn. Hkrati pa je, kot so za Žurnal24 povedali na treh zavarovalnicah, vse več tudi škodnih dogodkov. Preverili smo, kakšne so cene in pogoji zavarovanj.

Škodo v zadnjem času povzročajo predvsem veter, udari strele in toča. "Do letos je bila najpogostejša škoda na razsmernikih sončnih elektrarn, ki so bili poškodovani zaradi indirektnega udara strele, in sicer so bile tovrstne škode precej enakomerno razpršene po vsej Sloveniji. Letos pa je na območjih, ki jih je prizadela močnejša toča, kot smo je bili vajeni doslej, poškodovala tudi večje število panelov. Zabeležili smo tudi nekaj škod zaradi viharnega vetra, ampak so bile te zelo redke," pravijo v Zavarovalnici Sava. 

Tudi v Zavarovalnici Triglav pritrjujejo, da je bil v obdobju od vključno 2013 do konca 2023 v ospredju strojelom, takšnih je bila več kot polovica vseh škodnih dogodkov. Škod, ki jih povzročijo vihar, udar strele, toča in požar pa je bilo nekaj več kot tretjina. "V zadnjih dveh letih se je delež škod na sončnih elektrarnah kot posledica vremenskih pojavov (ekstremov) občutno povečal. V neurjih, ki so lani prizadela Slovenijo, je na sončnih elektrarnah največ škode povzročil viharni veter, ki je odkrival strehe, na katerih so bile sončne elektrarne nameščene. Letos pa opažamo več dogodkov, kjer največjo škodo povzroči toča," dodajajo v Triglavu. 

V Zavarovalnici Generali v povprečju letno prejmejo okrog 150 prijav škodnih dogodkov na sončnih elektrarnah, letos pa je število v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko večje zaradi nedavnih neurij. "Od 150 škodnih primerov je približno tretjina takšnih, ki so posledica toče ali viharja, sledijo pa škode zaradi strojeloma," so povedali za STA.

Večina zavarovanj v okviru zavarovanja doma

Lastniki sončnih elektrarn lahko izbirajo med različnimi zavarovalnimi paketi. V Zavarovalnici Sava na primer ponujajo samostojne zavarovalne pakete, lahko pa izberejo zavarovanje v sklopu drugega zavarovanja, na primer domskega. 

V osnovnem paketu samostojnega produkta krije zavarovanje sončnih elektrarn nevarnosti požara, strele, eksplozije, viharja, toče, udarca zavarovančevega/neznanega motornega vozila, padca zrakoplova, manifestacije in demonstracije, vandalizma, v razširjenem paketu pa še dodatne požarne nevarnosti (teža snega, poplava, visoka in talna voda, izliv vode, meteorne vode, žled, zmrzal, zemeljski plaz), potres, strojelom, vlomske nevarnosti, zavarovanje odgovornosti iz posesti sončne elektrarne in obratovalni zastoj. 
V okviru domskega zavarovanja pa je v osnovnem paketu podano kritje za enake rizike, za katere je zavarovan objekt, na katerem je sončna elektrarna, dodatno pa je možno vključiti še strojelom, odgovornost in potres. 

Sončno elektrarno lahko v okviru razširjenega zavarovanja za dom zavarujemo tudi v zavarovalnici Triglav. "Zavaruje se lahko sončna elektrarna kot celota (z vsemi sestavnimi deli). V sklopu omenjenih zavarovanj so (lahko) zavarovani tudi hranilniki električne energije," pravijo v Triglavu. 

V okviru domskega zavarovanja lahko zavarujemo sončno elektrarno, ki je na strehi stanovanjskega ali počitniškega objekta, na pripadajočih pomožnih objektih (garaža, nadstrešek ipd.), ali samostoječa. Zavarovanje pa krije škodo zaradi uničenja, poškodovanja ali odtujitve sončne elektrarne zaradi nevarnosti, za katere je zavarovan tudi stanovanjski objekt, na katerem je sončna elektrarna nameščena (npr: požar, udar strele, vihar, toča, padec drevesa itd.). Zavarovalna vsota za posamezno nevarnost je enaka kot za stanovanjski objekt. Zavarovana sta tudi obratovalni zastoj, ki ga povzroči katera od zavarovanih nevarnosti, in odgovornost, ki izvira iz posesti in obratovanja sončne elektrarne.

Namenska zavarovanja le za pridobitne dejavnosti

Sončne elektrarne, ki niso last fizičnih oseb in so namenjene pridobitni dejavnosti, pa lahko pri Zavarovalnici Triglav zavarujemo z namenskim zavarovanjem. To krije uničenje ali poškodbo sončne elektrarne zaradi temeljnih (požarnih in elementarnih) nevarnosti (požar, toča, vihar …), obratovalni zastoj zaradi temeljnih nevarnosti, uničenje ali poškodbo zaradi strojeloma (npr. mehanske poškodbe, poškodbe zaradi indirektnega udara strele itd.), obratovalni zastoj zaradi strojeloma, odtujitev kot posledico vlomske tatvine ali ropa, odgovornost iz posesti in uporabe sončne elektrarne.

V zavarovalnici Generali samostojnega zavarovanja sončnih elektrarn ne ponujajo, lastniki se lahko odločijo za razširjeno zavarovanje v okviru požarnega zavarovanja, ki krije tudi riziko viharja, toče, vandalizma in razbitja. "Dodatno pa lahko zavarujejo strojelom, poplavo, obratovalni zastoj (v primeru komercialnih namenov) ter odgovornost iz posesti elektrarne," še dodajo v Generaliju. 

Cene zavarovanj za povprečno sončno elektrarno

Zavarovalnice smo vprašali, koliko stane zavarovanje povprečne sončne elektrarne z močjo 11 kW, ki je ob montaži vredna na primer 14.000 evrov. 

"Zavarovalna premija za osnovni paket je odvisna od vrste objekta, lokacije nepremičnine, na kateri je nameščena sončna elektrarna, višine zavarovalne vsote ter pri razširjenem paketu še od dodatno izbranih kritij (kot so strojelom z indirektnim udarom strele, vlom ipd.)," odgovarjajo v Zavarovalnici Sava in dodajo, "da je letna premija za osnovni paket v okviru domskega zavarovanja manj kot 30 evrov, premija za razširjeni paket, ki doda kritje za strojelom z indirektnim udarom strele, pa dodatno še nekoliko manj kot 50 evrov. Zavarovanje rizika potresa je treba zavarovati posebej, premija za dotično sončno elektrarno pa je manj kot pet evrov."

Poudarijo še, da bi zavarovalna vsota za to sončno elektrarno znašala 14. 000 evrov, saj je večina kritij tako v okviru osnovnega kot razširjenega paketa podanih do polne zavarovalne vsote. 

Na višino zavarovalne premije v Zavarovalnici Triglav vpliva kraj postavitve sončne elektrarne (posamični deli države so različno izpostavljeni nevarnostim, kot sta npr. toča ali potres) in zavarovane nevarnosti oz. izbora paketa zavarovanja doma ali kritij v primeru samostojnega zavarovanja sončnih elektrarn. 

Za sončno elektrarno, ki smo jo navedli v uredništvu, pa bi bila premija od 90 do 150 evrov, da bi bila postavljena na strehi hiše v Ljubljani, pravijo v Zavarovalnici Triglav.

Iz zavarovalnice Generali odgovora o višini premije za dotično sončno elektrarno nismo dobili. 

Ko nastane škodni dogodek, v vseh zavarovalnicah škodo izplačajo skladno s sklenjeno pogodbo, pri tem pa je vedno dobro prebrati drobni tisk, saj se v njem lahko skriva kakšen od pogojev za priznanje škode, o katerem pri sklenitvi zavarovanja nismo poučeni. 


 
 

Komentarjev 4
  • Antivaxer 08:59 19.avgust 2024.

    Mater, v naslovu piše "Ste prepričani, da bo zavarovalnica plačala škodo? Raje preberite drobni tisk!" In ko preberem reklamo za zavarovalnice, mi na koncu servira "prebrati drobni tisk, saj se v njem lahko skriva kakšen od pogojev za priznanje škode, ...prikaži več o katerem pri sklenitvi zavarovanja nismo poučeni." Katarina, KAJ SE SKRIVA?

  • karantanc56 08:33 19.avgust 2024.

    Ne dajo lopovi denarja!