Pod streho > Varčna hiša
14371 ogledov

Novo: Subvencije spet več tisoč evrov!

sončna elektrarna Profimedia
Nov poziv za dodelitev subvencij za sončne elektrarne prinaša tudi do petkrat višje zneske, kot so jih deležne naprave, ki spadajo v net metering

Borzen je minuli petek v Uradnem listu objavil nov javni poziv za dodelitev subvencij za samooskrbne sončne elektrarne z ali brez hranilnika po novi shemi samooskrbe na podlagi nove uredbe o samooskrbi. 

Ali drugače, za nepovratna sredstva na podlagi omenjenega poziva vloge lahko oddajo občani, ki so zamudili staro shemo net metering. Torej vsi tisti, ki so vlogo za soglasje za priključitev oddali po 1. januarju letos. 

Dodatni pogoj je, da je sončna elektrarna ob vložitvi vloge za subvencijo že izvedena in že obratuje, hkrati pa je distribucijski operater vlagatelja že registriral kot končnega odjemalca s samooskrbo po novi uredbi. 

Višje subvencije in 30 milijonov evrov

V okviru poziva je razpisanih 30 milijonov evrov, od tega je pet milijonov za skupnostne in 25 milijonov evrov za individualne elektrarne. 

Posamezna subvencija je precej višja, kot so subvencije iz zadnjega poziva za sončne elektrarne z ali brez hranilnikov, ki še spadajo v staro shemo net meteringa. Za te je subvencija za vsak priključen kilovat 50 evrov, če se vlagatelj odloči priključiti tudi hranilnik, pa je subvencija 500 evrov za vsak priključen kilovat elektrarne. 

Višina naložbene pomoči za sončne elektrarne po novi shemi znaša:

  • 675 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 40 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 250 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 725 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za skupnostno samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 45 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 300 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za skupnostno samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • in sicer za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest.

Za individualno sončno elektrarno s povprečno priključno močjo 12 kW vlagatelj po novi shemi lahko dobi 3000 evrov subvencije, po stari shemi net meteringa pa takšni napravi pripada 600 evrov. 

Pri kombinaciji sončne elektrarne in hranilnika je razlika nekoliko manjša. Po novem bo občan lahko dobil 8100 evrov subvencije, po shemi net metering pa je dobi 6000 evrov. 

Še vedno pa velja, da mora baterijski hranilnik izpolnjevati pogoj zmogljivosti, ki znaša najmanj 0,7 h obratovanja naprave za samooskrbo z električno energijo pri nazivni električni moči. To pomeni, da je treba k 12-kW sončni elektrarni prigraditi baterijski hranilnik z zmogljivostjo najmanj 8,4 kWh. 

Gospodarna naložba

Da bodo subvencije po novi shemi višje, kot so za naprave, ki se jim proizvodnja obračunava po stari shemi net meteringa, so že v začetku aprila napovedali na ministrstvu za okolje, podnebje in energije. Takrat zneskov sicer še niso razkrili, so pa povedali, da bodo dovolj spodbudne, da bo naložba gospodarna in se nekje izenačila z naložbo v samooskrbno sončno elektrarno po stari shemi, torej net meteringu. 

Omeniti velja še, da je bilo še aprila v načrtu, da bodo junija objavili le javni poziv za subvencije za skupnostne samooskrbne elektrarne, poziv za individualne naprave pa šele septembra. A so si očitno premislili in za vse poziv objavili zdaj. 
Vlagatelji bodo vloge in vse zahtevane dokumente oziroma dokazila lahko oddali v elektronski obliki prek spletne aplikacije centra za podpore pri Borzenu. 

Kot sporočajo iz Borzena, pa bo oddaja vlog možna od vključno 17. junija, torej od prihodnjega ponedeljka, pa vse do zaprtja poziva. 

Subvencije za pravne osebe 

Borzen je objavil še en javni poziv za naložbene pomoči za pospeševanje uvajanja energije iz obnovljivih virov in njenega shranjevanja, ki je namenjen pravnim osebam, zadrugam, lokalnim skupnostim in fizičnim osebam, ki opravljajo pridobitno dejavnost, kar vključuje tudi status nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Za te naložbe je razpisanih 60 milijonov evrov, od tega pet milijonov za skupnostne sončne elektrarne in 55 milijonov za individualne. 
Višine subvencij so od 180 do 350 evrov na inštaliran kilovat naprave, odvisno od vrste naprave in mesta njene postavitve. je odvisna od tega. Najvišje subvencije bodo na primer deležne sončne elektrarne, ki bodo pokrivale znanja parkirišča.

Spomnimo, uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav, med drugim na strehah in parkiriščih, večjih od 1000 kvadratnih metrov, je začela veljati v prvi polovici aprila.  

 


 

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:41 11.junij 2024.

    Dobiš zraven tudi gasilski aparat ?!

  • BenX 08:17 11.junij 2024.

    Te subvencije bo elektro zelo hitro nazaj zaslužil na račun bolj kot ne zastonj elektrike. Verjetno bo komu dal kako "maržo" za dober biznis.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:33 11.junij 2024.

    Nov poziv za dodelitev subvencij za sončne elektrarne prinaša tudi do petkrat višje zneske, kot so jih deležne naprave, ki spadajo v net metering.Tle spet nekaj smrdi.ko ti država ponuja denar