Pod streho > Varčna hiša
12493 ogledov

Toliko nižje bi lahko bile položnice za elektriko, pa ne bodo

položnice Dejan Mijović
Čez dobra dva tedna naj bi gospodinjstvom omrežnino začeli obračunavati po novi metodologiji. A so se v Agenciji za energijo tik pred zdajci spet premislili in začetek novega obračuna premaknili na oktober. Večina gospodinjstev bo tako namesto nižje, še nekaj mesecev plačevala višje račune za električno energijo.

Pred uvedbo nove metodologije omrežnine, ki naj bi se začela uporabljati 1. julija letos, smo izračunali, kako naj bi ta vplivala na višino računov za elektriko. Na primeru porabe elektrike v dveh gospodinjstvih smo izračunali, da bi v obeh plačali nižje račune, v enem 14 v drugem šest evrov manj. A si gospodinjstva te pocenitve ne morejo obetati, saj je Agencija za energijo tik pred zdajci ponovno prestavila začetek uporabe novega izračuna omrežnine, tokrat na 1. oktober.  

Spomnimo, po prvotnem načrtu naj bi se nov izračun začel uporabljati že 1. januarja letos, potem je Agencija datum zamaknila na 1. marec in kasneje še enkrat na 1. julij. Maja letos so na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Agencij predlagali nov zamik, h kateremu so pozivali predvsem v gospodarstvu.

Na Agenciji so se takrat odzvali, da ni potrebe za ponovni zamik, tako da nam bodo omrežnino po novem modelu začeli obračunavati s 1. julijem. Zdaj pravijo, da bi lahko prišlo do napak pri izdaji računov, zato so se odločili za še en zamik. 

Za večino gospodinjstev to pomeni, da si ne morejo obetati nižjih položnic čez poletje. Koliko bi bile nižje, smo izračunali na podlagi podatkov iz dveh gospodinjstev, eno je petčlansko in eno dvočlansko. Za osnovo oziroma primerjavo smo vzeli porabo elektrike maja letos in računa za maj.  

Zneski na računih bodo nižji

V prvem gospodinjstvu so maja porabili 502 kWh elektrike, v drugem pa natančno 200 kWh. Manjšemu gospodinjstvu, ki ima zdaj obračunsko moč 7 kW, je elektrodistributer v vseh petih časovnih blokih določil dogovorjeno moč za obračun omrežnine 4,7 kW, kar bo veljalo do konca letošnjega leta. Večjemu gospodinjstvu, ki ima obračunsko moč 10 kW, pa je v časovnem bloku 1 določil moč 5,1 kW, v ostalih štirih pa 6,5 kW. 

Obračun omrežnine po novem 

Rezultati kažejo, da bi bili ob predpostavki enake porabe, kot je bila majska, julija in v naslednjih mesecih vključno do oktobra na računu za elektriko nižji zneski. Manjše gospodinjstvo, ki je za maj dobilo račun 45 evrov, bi za mesece od julija do oktobra dobilo račun v višini 39 evrov. V enem mesecu bi prihranilo šest evrov, v štirih mesecih vsaj 24 evrov. 

Večje gospodinjstvo bo prihranilo še več. Njihov račun za porabo maja je bil 101 evro, račun za za mesece od julija do oktobra pa bi bil 87 evrov. Račun bi bil nižji za 14 evrov na mesec ali 56 evrov v štirih mesecih. Obe gospodinjstvi bosta dobili približno 13 do 14 odstotkov nižji mesečni račun. 

Razlika v znesku zaradi omrežnine


Seveda bodo razlike lahko tudi drugačne, če bo poraba v mesecih od julija do oktobra nižja ali višja.

Ob tem pa velja poudariti še, da bodo računi za elektriko načeloma nižji zgolj do vključno oktobra. Ko bo novembra začela veljati visoka sezona, pa bodo zneski na računih poskočili. 

Ne le na račun večje porabe v pozni jeseni in pozimi, temveč tudi zaradi višjih cen omrežnine v prvem časovnem bloku. V zdajšnjih izračunih je časovni blok 1 namreč nič, saj v nizki sezoni (marec – oktober) veljajo le časovni bloki od 2 do 5. V zimski sezoni pa bodo veljali časovni bloki od 1 do 4, pri čemer je cena omrežnine v prvem časovnem bloku 3,6 evra, kar je bistveno več, kot so cene v ostalih blokih. 

Kako smo računali? 

Predpostavili smo, da bo poraba elektrike v obeh gospodinjstvih julija enaka kot maja. Preračune, koliko od mesečne porabe elektrike bo posamezno gospodinjstvo porabilo v posameznem časovnem bloku, pa smo naredili s pomočjo primerjalnika, ki je dostopen na spletni strani Agencije. Podatek o porabi elektrike v posameznem bloku namreč potrebujemo za izračun stroška omrežnine, ki se obračuna od količine elektrike oziroma je to omrežnina za električno energijo. 

Čisto konkretne mesečne prerazporeditve po časovnih blokih pri tem ni možno izračunati, saj primerjalnik upošteva le letne podatke. Upoštevali smo deleže porabe elektrike v posameznem časovnem bloku na letni ravni in jih preračunali na mesečno raven. Pri tem smo delež elektrike, ki ga je gospodinjstvo porabilo v časovnem bloku 1, prenesli v časovni blok 2, saj prvi v nizki sezoni ne velja. Zato razporeditev ni čisto natančna, ker pa so cene omrežnine za električno energijo v blokih od 2 do 5 nizke in zelo primerljive, bistvenih odstopanj v končnem znesku zaradi poenostavitve ne pričakujemo. 

Manjkajoči podatki so nadomeščeni

Pri prenosu letnih podatkov o porabi energije iz portala Moj elektro, kjer lahko uporabniki z nameščenimi merilniki z daljinskim odčitavanjem spremljamo porabo, smo ugotovili, da so zdaj dostopni vsi podatki. 

Pred meseci smo namreč za eno od gospodinjstev v primerjalniku poskušali izračunati letni strošek nove omrežnine, pa izračun ni bil možen, ker je bilo 15-minutnih podatkov premalo. Zakaj do tega pride, smo že pisali, zdaj pa lahko ugotovimo, da so, tako kot je bilo načrtovano, vse manjkajoče podatke nadomestili in porezali tudi morebitne izstopajoče konice. Zdaj dostopni podatki so torej validirani. 

katarina.n.mal@styria-media.si

Komentarjev 38
  • bojovi 16:26 14.junij 2024.

    Ožemajo dokler lahko.

  • Enzgg4 12:24 14.junij 2024.

    Če odmislimo vse strokovne in "strokovne" argumente glede novega sistema obračunavanja omrežnine, se vsa filozofija zvede na osnovno vprasanje: ali bo država z novim načinom pobrala več ali manj. Samo bedak lahko verjame, da si bo država z novim načinom ...prikaži večm zmanjšala prihodke iz teh virov. Njen argument sicer je, da se bo obremenitev prerazporedila med porabniki. Kdor troši več, bo plačal vec. Ve se, kdo troši več: gospodarstvo. In bodo skočili v luft, da zaradi visokih stroškov štroma niso...

  • McBobo 10:34 14.junij 2024.

    Kaj nam bo več denarja od elektrike, saj ga porabljamo samo za neumnosti. Plešimo dalje.