Pod streho > Varčna hiša
91692 ogledov

Vsa gospodinjstva bo jutri v nabiralnikih čakalo to obvestilo

elektrika Profimedia
Od 1. oktobra se bo omrežnina za električno energijo obračunavala po novi metodologiji. Agencija za energijo je natisnila 820.000 izvodov brošure s pomembnimi informacijami o spremembah, ki jo bodo vsa gospodinjstva prejela jutri.

"Vsa gospodinjstva v Sloveniji bodo jutri, 11. septembra, v svoje poštne nabiralnike prejela brošuro z naslovom “Omrežje zelene prihodnosti”. Brošura prinaša ključne informacije o uvedbi novega sistema obračunavanja omrežnine, ki bo začel veljati 1. oktobra letos," so sporočili z agencije za energijo.

Kot so še povedali, so si prizadevali, da je vsebina informativna, pregledna in razumljiva. V brošuri tako pojasnjujejo, kako bo nova omrežnina vplivala na račun za elektriko, in poudarjajo, da ni razloga za skrb. Odjemalce seznanjajo tudi z razlogi za nujno uvedbo te spremembe in cilji, ki jih želimo doseči. Med njimi izpostavljajo predvsem pravičnejšo razdelitev stroškov med vse uporabnike in učinkovito raba omrežij.

brošura omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Na nov obračun omrežnine prehajamo postopoma. Za gospodinjske in male poslovne odjemalce bo namreč veljalo prehodno obdobje, ki bo trajalo dve leti (od 1. 10. 2024 do 30. 9. 2026). "Svetujemo vam, da v prehodnem obdobju dogovorjene moči ne spreminjate in morebitna presežna moč vam ne bo obračunana. Vzemite si čas, da nov sistem spoznate in se prepričate, da se vam ob nespremenjenih navadah povišanja stroškov ni treba bati."

Brošura je že dostopna v elektronski obliki, na osmih straneh pa prinaša predvsem najbolj osnovne informacije o novem načinu obračuna omrežnine. Poleg že navedenega pripravljavci vsebine poudarjajo, v katerih delih dneva in v katerih mesecih je omrežje najbolj obremenjeno, zato bomo odjemalci takrat plačevali višji strošek omrežnine. Temu pa se, kot navajajo, lahko do neke mere izognemo, če delovanje oziroma uporabo največjih porabnikov električne energije premaknemo v dele dneva, ko je omrežje manj obremenjeno. 

Precej pozornosti pa namenjajo tudi odjemalcem, ki se ogrevajo s toplotnimi črpalkami, samooskrbnimi sončnimi elektrarnami in polnilnicami za električne avtomobile. 

Novi sistem bo pravičen in bo zagotavljal dolgoročno zanesljivo oskrbo z električno energijo in stroškovno učinkovit razvoj omrežij, ki se mu ne moremo izogniti, saj se načrtuje povečana raba električne energije in  s tem večja obremenitev omrežij, poudarjajo v Agenciji. 

Več informacij odjemalci lahko najdejo na spletnih straneh uro.si in mojelektro.si. Bralce, ki bodo tudi potem, ko bodo prebrali brošuro, potrebovali dodatne informacije ali morebitna pojasnila, pozivamo, da nam pišete na dezurni@styria-media.si, odgovore na najpomembnejša vprašanja pa lahko najdete tudi tukaj

Komentarjev 26
  • Gandolf 15:08 14.september 2024.

    Moj primer +40% višja položnica! Že pumpam kolo za v Ljubljano.

  • robi71 05:59 11.september 2024.

    A smo res taki hlapci da nas nategujejo kot gumice? Kje je kaka kriza z elektriko. Kje je draginja kot so to imenovali ter zavajali pod pretvezo Ukrajine? Zavajajo in lažejo nam samo za večje dobičke. Ljudje kako dolgo še?

  • herman3 18:47 10.september 2024.

    Odjemalci sigurno ne bomo na boljšem!