Popotnik
3393 ogledov

Žurnalovka: Z družino sama sredi peščene sipine

Maldivi eva doljak
Izlet, ki ga je vsekakor vredno narediti, ko ste na Maldivih, je zagotovo tudi obisk peščene sipine, imenovane 'sandbank'. Do tja vas lokalni vodiči pripeljejo s čolnom, vam po izkrcanju v pesek zapičijo senčnik, pustijo nekaj hrane in pijače za piknik, nato pa ostanete sami in uživate v miru in tišini.

Priznam, ko smo prvič obiskali Maldive, izleta na peščeno sipino nisem načrtovala. "Zakaj bi dodatno plačevali za belo mivko in turkizno morje, če imamo to tako ali tako tudi tukaj, na lokalnem otoku?" sem pametovala. Potem pa mi je svakinja, ki je Maldive pred nami obiskala z družino, zagotovila, da je to nekaj popolnoma drugega – nekaj, kar moramo izkusiti. Tako smo že lani plavanje z mantami združili s postankom na sipini, ki nas je tako navdušila, da smo izlet ponovili tudi tokrat. In to kar dvakrat.

[video: 10748 / ]

Maldivi Nora cena Popotnik "Za en mesec na Maldive? Ooo, vi pa imate!"

Takšen kombiniran pol dneva trajajoč izlet, kjer smo najprej plavali z mantami, nato pa nekaj časa preživeli še na spini nedaleč stran, nas je stal 140 dolarjev. To je bila cena za celotno družino, ne po osebi. Na večjih, bolj turističnih otokih, kot je Ukulhas in kjer je več ponudnikov ekskurzij, so cene izletov nižje kot na manjših lokalnih otočkih. V mislih pa imejte tudi, da lahko cene na višku sezone, torej med novembrom in marcem, nekoliko zrastejo.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Sonce, morje in prav nič drugega …

Tisto, kar me je najbolj navdušilo, je bilo seveda kristalno čisto morje, ki je okrog sipin tako zelo intenzivne turkizne barve, kot ga še nisem videla. Pa bučanje valov, ki sipino nežno oblivajo iz vseh smeri. Ter dejstvo, da daleč okrog ni nikogar. Samo ti (in mož z dronom, ki ti brni nad glavo, pa dva kričeča otroka, ki se seveda tudi na sipini prepirata enako kot doma v Ljubljani), morje in sonce. In prav zaradi žgočega sonca, pred katerim se nimaš kam skriti, razen pod tisti v pesek zapičen senčnik, na sandbanku ne ostaneš prav dolgo. Skušaš pa to uro ali dve, kolikor si tukaj, kar se da izkoristiti. Kulisa je zares takšna kot iz kakšne reklame oziroma razglednice. Zato narediš čisto preveč video posnetkov in absolutno pretirano veliko fotografij. Se sprehajaš gor in dol po sipini, namakaš v toplem Indijskem oceanu, poješ malico, ki so ti jo pripravili za zraven, nato pa pomahaš vodičem, ki ves ta čas čakajo umaknjeni na čolnu, da pridejo pote.

Maldivi popotnik Popotnik Kako sam načrtovati počitnice na sanjskih Maldivih?

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Naslednji izlet: Obisk zapuščenega, propadajočega resorta

Mnogi turisti se med počitnikovanjem na Maldivih odločijo, da za en dan obiščejo katerega od bližnjih resortov. Takšen enodnevni izlet stane od 100 do 130 dolarjev po osebi, v ceno pa je vključena tudi vsa hrana in pijača – tudi alkoholna, saj so otoki z resorti v zasebni lasti oziroma v lastni tujcev, kjer ne veljajo maldivske prepovedi glede alkohola.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
 "Zakaj bi plačevali noro veliko za obisk resorta, če lahko za veliko manj denarja obiščemo razpadajoči resort, ki se nahaja 10 minut vožnje s čolnom stran od Uhulhasa?" navržem možu, ko beseda teče o tem, kaj bi bila lahko naša naslednja maldivska pustolovščina. Ker je veliko manj zapravljiv kot jaz, se s predlogom takoj strinja. Z ekipo iz Atlantis Maldives, ki so nas peljali že na prva dva izleta in s katerimi smo se v tem času tudi spoprijateljili, se dogovorimo, da spet družimo več stvari: poleg obiska propadlega resorta gremo še plavat z morskimi psi in na snorkljanje po koralnem vrtu. Tudi cena tega izleta znaša 140 evrov za vse štiri skupaj; nas pa naša lokalna vodiča presenetita še s tem, da s seboj spakirata vse sestavine in pripomočke za kuhanje kosila na zapuščenem resort otoku! To je bila zares svojevrstna dogodivščina, ki vam jo v sliki in videu pokažem naslednjič. Kot tudi dih jemajoče plavanje z morskimi psi, ki ga zagotovo nikoli ne bom pozabila!

[video: 10749 / ]

Za konec še namig …

Velika prednost otoka Ukulhas je zagotovo v tem, da lahko zaradi večjega števila turistov in večje konkurence med lokalnimi ponudniki ekskurzij dobite posamezne izlete po nižjih cenah kot na manjših manj turističnih otokih. Druga prednost pa je v tem, da so mnoge izletniške točke, kot je zaliv z mantami, predel, kjer se plava z morskimi psmi, ene najboljših lokacij za potapljanje z jeklenko na svetu. To pomeni, da se boste na izlete s čolnom vozili največ 20 minut, kar je še posebej prikladno za družine z manjšimi otroki, ki vožnje po morju ne prenašajo dobro.

Maldivi, mante popotnik Popotnik Plavanje z mantami: Dovolj velik razlog za počitnice na Maldivih!

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak